Sitrontre – planting og stell

Denne populære frukten, som vi bruker både i matlaging og som smakstilsetning i blant annet drikker, er ikke en naturlig art, men en hybrid som er dyrket fram fra andre arter i sitrusslekten.

Sitrontre – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Citrus
Familie: rutefamilien (Rutaceae)

Selv om målet med et sitrontre ofte vil være å høste sitroner, har treet – som kanskje heller burde kalles en busk – så mye mer ved seg. Sitrontreet har flotte blanke, mørkegrønne blader som er litt læraktige å ta på. Det som virkelig bidrar til treets skjønnhet, er imidlertid blomstene. De hvite blomstene med lett rosa underside springer ut i mars–april og lukter helt fantastisk!

Dyrking av sitrontrær

Det nordiske klimaet gjør det umulig å ha sitrontrær voksende på friland i hagen, men det går derimot helt fint å dyrke dem i krukke, som med fordel kan stå ute på en innglasset balkong eller terrasse.

Å dyrke sitroner er ikke enkelt, men det er mulig på visse betingelser. Sitrontreet trenger mye sol, så det er lurt å sette det utendørs i en krukke på et lyst og lunt sted om sommeren.

Stell av sitrontrær

  • Jord
    Sitrontreet må ha middelhavsjord og middelhavsgjødsel, som gir det optimale forutsetninger for å vokse.
     
  • Vanning
    Jorden sitrontreet står i, må til enhver tid holdes lett fuktig, og det er flott om du kan vanne det med bløtt vann, gjerne regnvann hvis du har tilgang på det. Sitrontreet stiller høye krav til riktig fuktighetsnivå, så sørg for at jorden verken er for våt eller for tørr.
     
  • Næring
    Når det gjelder næring, trenger sitrontreet rikelige doser med nitrogen, fosfor og kalium. Gi det en svak dose næring i vannet fra vår til høst.
     
  • Overvintring
    Når vinteren kommer, må sitrontreet stå så lyst som mulig og helst svalt, rundt fem til ti plussgrader er ideelt. 

Les også:
Slik overvintrer du middelhavsplanter som sitrus-og oliventrær

Fakta om sitrontrær

  • Treet blir tre til seks meter høyt.
  • Det er ikke sikkert hva som er sitrontreets opprinnelse, men sannsynligvis ble det til i India og Kina.
  • Det er funnet spor etter sitrontrær fra Romertiden.
  • Første gang det ble dyrket sitroner i stor skala i Europa, var på 1400-tallet i Italia.
  • I dag blir sitroner dyrket over hele verden, og det finnes flere sorter, som Eureka, Lisbon og Verna.
  • Trives best i tropisk og subtropisk klima.

Flere tips og råd

Du er her:


Sitron på stamme

Ø21 cm, Gul

599,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen