Bygg ditt eget insekthotell – i sju enkle trinn

Bygg ditt eget insekthotell – i sju enkle trinn

Skap et hjem for bier, humler, marihøner og andre insekter ved å bruke materialer fra naturen og det du har hjemme. Det er enkelt og går raskt å bygge boliger for pollinerende insekter, samtidig som du øker det biologiske mangfoldet i hagen. Lær deg å bygge et insekthotell ved å følge våre enkle trinn.

Slik bygger du et insekthotell

 1. Finn eller bygg en kasse som blir rammen til hotellet.
 2. Sett opp vegger og spikre sammen ulike boliger.
 3. Kapp til bambusrør (15–20 cm) og rens rørene, slik at bier og andre insekter kan krype inn.
 4. Bor runde hull i ulike størrelser i massive trestykker (uten å bore gjennom). Hullene skal være ca. 15–20 centimeter dype. Bruk også ulike tykkelser på boret, 3–13 mm, slik at hullene er tilpasset ulike arter.
 5. Fyll de ulike boligene i kassen med bambusrør, trestykker med hull i, halm, gress, løv, mose og kongler.
 6. Dekk til og stift fast hønsenetting på forsiden for å beskytte bier og andre insekter mot fugler.
 7. Heng opp insekthotellet på en solrik vegg utendørs ca. 1–1,5 m over bakken. Gjerne godt beskyttet mot regn og vind. Plasser det i nærheten av planter som bier og andre pollinerende insekter liker.

Ferdig! På insekthotellet er det plass til flere ulike bier og andre pollinerende insekter, og du kommer til å merke at de flytter inn i sin nye bolig. Med bier og humler som summer rundt i naturen, er balansen gjenopprettet.

Se hvordan du gjør det

Flere måter å bygge insektboliger på

Det kan være enda enklere å gi bier, humler og andre insekter rom for formering og livsglede. Det beste tipset er å tenke runde hull i ulike størrelser. Insekter liker hull, for her kan de både få beskyttelse, legge egg og oppbevare mat.

 • Bind sammen flere vedkubber med små hull på kortsidene. Heng opp i tau mot en varm vegg.
 • Fest sammen bambusrør med buntebånd. Heng opp under en planke for å beskytte mot regn.
 • Bunt sammen siv som har et rundt hulrom akkurat som sugerør, og fest bunten under beskyttelse for å sikre bedre holdbarhet.
 • Bor hull i massivt tre med en dybde på 15–20 cm, uten å bore gjennom. Bruk ulike tykkelser på boret (3–13 mm) for å lage hull i ulike størrelser.

Hvis du bruker litt tid og omsorg på utformingen av insekthotellet, kan det bli en flott dekorasjon i hagen. Fremfor alt gir du truede bier en mulighet til å etablere seg, samtidig som du sørger for at frukttrær, bærbusker og blomster får den pollineringen de trenger.

Se hvordan du planter blomster som er bra for bier

Les mer

Planter som er bra for bier og pollinering >>
Lokk pollinatorer til plantingen din >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc