Solrose – planting og stell

Denne lave, nesten teppedannende planten blir ofte beskrevet som en dvergbusk, og det har sine grunner. Solrose er en fantastisk liten plante som utnytter sollyset maksimalt og trives på de fleste steder.

Solrose – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Helianthemum
Familie: Solrosefamilien (Cistaceae)

Dyrking av solrose fra frø

Solrose blir ikke spesielt høy, ca. 10–20 cm, og den blomstrer i juni og juli. Det går fint an å dyrke solrose fra frø, og da må man forkultivere den innendørs i februar og mars for å kunne plante den ut om sommeren. Man kan også så frøene direkte i jorden i perioden mellom mai og september, og da må de dekkes til før vinteren.

Stell av solrose

 • Plassering
  Solrose trives best på et solrikt sted.
   
 • Jord
  Den vil helst stå i porøs og godt drenert jord.
   
 • Vinterdekkning
  Det er viktig å huske på at solrose er følsom overfor frost, og det er derfor viktig å dekke til planten om vinteren.
   
 • Beskjæring
  Solrose trenger ingen større beskjæring, men det er en fordel å fjerne visne deler på våren.

Et koselig innslag i hagen

Solrose har små, myntstore blomster og beskjedne blader. Det er imidlertid en plante som gjerne roter seg i deler av hagen der andre ikke trives så godt, f.eks. på steinete steder eller i skråninger. Denne markdekkende og nøysomme planten har også gode forutsetninger for å vokse seg stor på slike steder, og bidrar med sitt vakre blomsterteppe til å skape en utrolig koselig følelse i hagen.

Det finnes mange ulike varianter av solrose, og selv om den vanligste varianten er den som har vakre, solgule blomster, finnes det også sorter som gir herlig røde blomster, eller sjarmerende rosa. En ting er sikkert, og det er at uansett hvilken variant du velger, vil solrosen blomstre rikelig og gi masse farge, uavhengig av om du planter den i et bed, en skråning eller på et steinete sted.

solvända

Soldyrkende egenskap

Denne planten har også en interessant egenskap som fremgår av navnet – blomstene vender seg nemlig mot solen, og hvis det er overskyet eller regn, lukker blomstene seg, for så å åpne seg igjen når solen titter frem. Ved å åpne og lukke blomsterbladene på denne måten bidrar solrosen til å gjøre godværsdager enda bedre, med blomster i ulike farger avhengig av hvilken solrose du har. 

Fakta om solrose

 • Arten ble først oppdaget i Norge i 2002, på Jeløya utenfor Moss.
 • Er en flerårig plante.
 • Hardfør og tørketolerant.  
 • Solrose finnes i alle land i Europa, unntatt Island.
 • Vokser på tørre, steinete steder, ofte på kalkgrunn.
 • Er første gang nevnt i tekster i 1662.
 • Åpner og lukker blomstene sine, og vender seg mot sollyset – derav navnet.

Les mer

Dyrke i plantekasse  >>
Stauder – slik lykkes du >>

Du er her:

Temaer:

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen