Solsikke – planting og stell

Solsikken er kanskje hagens aller gladeste blomst. Den har en imponerende farge og størrelse, er en fin matstasjon for småfuglene og dessuten Ukrainas nasjonalblomst. Her forteller vi deg mer om denne mangefasetterte blomsten.

Solsikke – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Helianthus annuus
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)

Solsikken har faktisk ikke fått navnet sitt fordi den likner på solen, men fordi selve blomsten vender seg mot solen. Noen ganger kan man faktisk se store felt med solsikker som alle vender i samme retning.

Blomsten kommer opprinnelig fra Amerika, men har lenge vært elsket her i Europa også. I Ukraina er solsikken ekstra viktig, da den er landets nasjonalblomst. Frem til Russlands invasjon av Ukraina, har landet også vært verdens største eksportør av solsikkefrø. Under krigen har blomsten blitt et viktig symbol, og mange privatpersoner har i en stille protest sendt solsikkefrø til russiske ambassadører rundt om i verden. Tanken på solsikken som et fredelig symbol er imidlertid ikke ny. På 60-tallet ble det plantet et gigantisk felt med solsikker på en missilbase i Ukraina i forbindelse med at landet avviklet sitt atomvåpenprogram.

Ulike sorter solsikker

Solsikker finnes i dag i en rekke forskjellige farger, former og størrelser, alt fra miniatyrer med kuleformede blomster til klassiske langstrakte blomster med en høyde på opptil 5 meter. Det finnes også pollenfrie varianter som passer for allergikere. De fleste solsikker er ettårige, men det finnes også flerårige varianter. Man kan trygt si at det finnes en solsikke for enhver smak. Og som om ikke det var nok, så forbedrer solsikker også jorden – og gir mat til nyttige insekter og småfugler.

Se vårt utvalg av solsikkefrø

Slik dyrker du solsikker

Det er veldig enkelt å dyrke solsikker. Dyp, næringsrik og veldrenert jord, gjødsel og regelmessig vanning er alt de trenger for å vokse seg store raskt. Og denne solelskende blomsten trives selvsagt best på et solrikt sted.

Så solsikke

Solsikker kan sås direkte ute i mai, men det er ofte praktisk å forkultivere dem i litt såjord innendørs en måneds tid før du skal plante dem ut (noe du ikke bør gjøre før etter at faren for frost er over). Planter som er litt større, er nemlig bedre rustet mot angrep fra snegler – og de blomstrer også tidligere.

Men vent med forkultiveringen til våren er skikkelig i gang, de vokser veldig fort. Sørg også for at plantene får masse lys, da blir de lubne og fine. Plantene bør plantes om i plantejord etter hver som de vokser.

Plant solsikke 

Venn plantene til forholdene ute gradvis før du planter dem ut. Slik avherding gjør du best ved å la dem stå ute på en beskyttet plass på dagtid i cirka en uke. Velg deretter en solrik plass i le for sterk vind, og plant plantene ut i god jord.  

Høye solsikker kan brukes som avgrensning eller hekk, men kan også trenge støtte av for eksempel et espalier eller blomsterpinner. Solsikker fungerer også godt i grønnsakshagen, men hold dem unna potetene – solsikker og poteter hemmer hverandres vekst.

Stelletips for solsikke

Solsikker er følsomme for tørke og bør derfor vannes regelmessig. Ekstra næring kan gis en måneds tid etter planting, for eksempel i form av naturgjødsel, gressklipp, gjødselvann eller kompost.

Fjerner du blomster som har begynt å visne, lager planten ofte flere blomster og du kan nyte blomstringen lenger.

Slik høster du solsikkefrø

Solsikkefrø kan brukes til fugler, som mat, snacks, solsikkeskudd/-spirer eller frø til nye planter. Hvis du sår nye planter fra frøene, bør du være klar over at de kan krysses med andre varianter i nærheten – det som kommer opp året etter, kan derfor se annerledes ut enn du forventer deg.

Når frøskallet har blitt hardt, er det på tide å klippe av blomsten og bryte frøene løs fra plantene. La deretter frøene få ligge og tørke i et par uker før de oppbevares mørkt og kjølig.

Men det er ikke bare solsikkefrøene som kan brukes til noe; Blomsten og stilken kan for eksempel tørkes og brukes som en form for tennbriketter til bål, eller stikkes ned i jorden for å forbedre den til neste år. Blomsterknopper som ikke har sprunget ut kan kokes og spises som artisjokker. Bladene er faktisk også spiselige, og kan for eksempel brukes i salater.

Solsikken er med andre ord ikke bare strålende vakker, den er også meget allsidig og anvendelig.

Se alle våre solsikkefrø


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Solsikke 'Uniflorus'

Flerfarget

3490
5 for 4
Les mer
Solsikke Single giant'
40%

Solsikke Single giant'

1494 2490
Les mer

Solsikke Wilde mixture

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Rød solsikke 'Ms Mars'

Rosa

7490
5 for 4
Les mer

Solsikke 'Valentine'

Gul

6490
5 for 4
Les mer
Solsikke 'Sungold'
40%

Solsikke 'Sungold'

Flerfarget

1494 2490
Les mer

Solsikke 'Ring Of Fire'

Gul

7490
5 for 4
Les mer

Solsikke 'Ruby' F1

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen