Spiselige blomster – både vakkert og godt

En kake pyntet med flotte syrinblomster, is med smak av hylleblomst eller indisk gryterett med karse? Mange planter og blomster fungerer like godt i maten som i blomsterbedet – så hvorfor ikke prøve det? Spiselige blomster er både vakre og smaker godt.

Spiselige blomster – både vakkert og godt

Flere lettdyrkede blomster kan spises – som for eksempel ringblomster, agurkurt, syriner, stemorsblomster og tusenfryd, men det finnes også mer uvanlige varianter som kan brukes i mat. Bomster har vært en del av matretter i tusenvis av år i ulike deler av verden. Kinesiske kokker eksperimenterte med spiselige blomster så tidlig som for tre tusen år siden, og romerne skal ha brukt både fioler og roser i maten.

Ikke alle blomster er spiselige

Akkurat som med sopp er det viktig å lese seg opp om du vil bruke blomster i mat, desserter og drikke. For det er noen varianter som er virkelig giftige, til og med dødelige, så bruk kun blomster du er helt sikker på. At en blomst lukter godt eller ser appetittvekkende ut betyr ikke at den er spiselig.

Unngå også sprøytede blomster og planter, og blomster som har vokst i nærheten av veier – de kan være forurenset med eksos eller hundetiss. For å være på den sikre siden er det også lurt å vente til neste sesong før du spiser stauder du har kjøpt i butikk. Det tryggeste er å dyrke blomstene selv – da vet du nøyaktig hva du får på tallerkenen. Eller, aller enklest, å velge blant våre ferdigdyrkede spiselige blomster i serien «Spis fint».

«Spis fint» – spiselige planter fra Plantasjen

I flere av våre butikker kan du nå finne økologisk dyrkede spiselige blomster – perfekt for deg som ønsker å pynte maten med blomster.

 

Når og hvordan skal blomstene plukkes?

Blomster smaker generelt best når de er ferske og nyplukkede. Det er best å plukke dem på morgenen. Bruk bare fine eksemplarer, og ikke blomster som er misfarget eller som snart visner – og glem ikke å riste dem ordentlig slik at eventuelle insekter faller ut.

Mange blomster har også godt av at de plukkes. De streber etter å sette frø, og når du spiser blomstene setter de nye, noe som gir en lengre og rikere blomstring.

Hvilke deler av blomsten er spiselig?

Det vanligste er å spise kronbladene, men noen blomster kan spises i sin helhet, altså med blader, stilk og rot. Noen ganger kan basen som kronbladene er festet til, smake litt bittert og da kan man fint fjerne den. De fleste spiselige blomster smaker best rå, men mange kan også tilberedes.

Smaken på blomster har stor variasjon og avhenger av art. Blomster kan smake pepperaktig, surt, floralt eller nesten ingenting. Et råd er å ta en liten smaksprøve før du tilsetter det i maten. 

15 spiselige blomster 

Blomster kan brukes i mat, drikker, desserter, bakverk og som dekorasjon. Med spiselige varianter i hagen finnes det alltid noe vakker og godt man kan bruke. Under ser du en liste på noen spiselige blomster som er vanlige i våre hager.

  • Daglilje – Knopper, blomster og røtter kan spises, men pass på å ikke forveksle det med andre liljer som kan være giftige. Blomstene kan med fordel stekes, også med hvitløk. De passer godt til asiatisk mat. Bare pass på å riste blomstene slik at det ikke kommer med insekter.
  • Hylleblomst – Saft, men brukes også til gelé og syltetøy. Smaken er ekstra god sammen med sitron. Et annet tips er å dyppe blomsterklasene i pannekakerøren, steke dem og deretter dyppe dem i sukker, da blir det utmerket tilbehør til vaniljeis.
  • Gressløkblomst – Gressløkens søte, små lilla blomster er litt mildere og søtere enn selve gressløken. De er best når de er ferske og nye. Blomsten passer godt til smørbrød og som garnityr til flere supper, som for eksempel brenneslesuppe.
  • Agurkurt – De blå blomstene har, som navnet tilsier, en svak smak av agurk. De egner seg utmerket i sommerdrinken, desserten, salaten eller som pynt på enhver rett. De er også fine å fryse i isbiter. 
  • Karse – Her er en blomst med både smak og farge! Blomstene kan variere fra lys gul til knallrød og har en sterk pepperaktig smak. Både blomster og blader fungerer godt i en salat med sting eller i urtesmør. Blomstene funker også som dekorasjon på tallerkener, smørbrød eller kanapeer.
  • Lavendel – Lavendel kan brukes til å smaksette sukker, men kan også brukes i kaker og bakverk. Den kan til og med brukes i saus, såkalt lavendelsaus. Siden smaken ikke bare er floral, men også lett og saftig er den god å bruke i moderate mengder. Samtidig kan man lage lavendelolje som fungerer som massasjeolje eller bruke en lavendelkvist som drikkepinne i en sommerdrikk. 
  • Prydløvemunn – Smaken er litt bitter, men blomsten finnes i alle mulige farger. Den fungerer veldig godt som dekorasjon og blomstrer til langt ut på høsten. 
  • Bakkestemorsblomst – De små blomstene kan se veldig forskjellige ut og kommer i mange ulike farger. En stor fordel med stemorsblomst er at jo mer du plukker, jo mer vokser de. De har ikke mye smak, men er vakre som pynt og passer spesielt godt i en sommersalat med sitron.
  • Ringblomst – Er en av de som er lettest å dyrke av de spiselige blomstene, med sine gylne farger fra gul til mørk oransje, samtidig som den er veldig dekorativ. Både blomst og blad kan spises, smaken er mild og passer til det meste. Fløyelsblomst passer perfekt som krydder i en indisk gryte. Du kan også drysse kronbladene i en salat eller lage et fargerikt urtesmør. Ringblomst passer også fint i egen teblanding og hvis du moser de kan de gi en fin oransje farge til ris.
  • Rose – Både nyperoser og hageroser kan spises. De passer spesielt godt til desserter og bakverk. Bladene kan kandiseres til kaker og desserter og røde kronblader kan males med sukker for å få et rosa sukker. Roseblader kan også blandes med smør, og serveres med et godt brød under testen. Rose fungerer også godt i egen teblanding.
  • Skogsfiol – Fioler er i slekt med stemorsblomster og funker utmerket til godteri. De har litt såpesmak, men i små mengder gir de en delikat smak i bakverk og desserter.
  • Solsikke – har en floral smak, som er fin i både saft og bakverk. Ved å kandisere blomsten får du den til å glinse litt ekstra. Det kan du gjøre ved å pensle dem i eggehvite eller vann og deretter dyppe dem i sukker. Da blir de utrolig vakre og passer godt til både kaker og desserter.
  • Tagetes – Ønsker du å spise denne blomsten er det viktig at du velger korrekt sort. Ikke alle sorter tagetes kan spises. Sorten du bør se etter heter kryddertagetes og har en svak smak av sitron. Du kan bruke dem i salater, kryddersmør eller som pynt på matretter. Kronbladene kan også tørkes for å brukes som dekorasjon senere.
  • Tusenfryd – Blomsten kan brukes som pynt til det meste, for eksempel i suppe og i salater. Den smaker godt, spesielt rå.
  • Squashblomst –Smaker lett og sunt og både hann- og hunnblomster er spiselige. Den kan gjerne friteres eller ovnsbakes fylt med god ost eller annen type fyll. Fjern støvbærere og fruktemnet og plukk dem når de er nylig utslått om morgenen.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Italienske krydderurter

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen