Start egen økologisk dyrking
Det blir stadig mer populært å dyrke spiselige vekster, både for å kunne glede seg over egendyrkede grønnsaker og for å tenke bærekraft og ta ansvar for jordens ressurser. Dyrk økologisk med frø, høst avlingen fra egen kjøkkenhage og nyt. Finn frøene som passer best for deg – og begynn å så!

Fordeler med økologisk dyrking
Når du dyrker økologisk, bruker du ikke kjemiske bekjempningsmidler, men dyrker i samspill med naturen. Det gir deg ikke bare mer næringsrike grønnsaker å fråtse i når innhøstingen står for tur, men vekstene smaker også mer. Det er dessuten et gode å kunne spise egendyrket mat, og kreativt å få lage sin egen urtehage. Slik gjør du!
Hva vil du dyrke?
Først og fremst må du finne økologiske frø, eventuelt økologiske planter. Det finnes mange økologiske frø å velge mellom, så det er bare å ta utgangspunkt i hva du ønsker å høste og spise. Hva med timian, tomat, karse, salat, dill, persille og gulrot? Eller minipaprika, prydbønner, svartkål og basilikum? Finn og så dine egne favoritter.
Start dyrkingen – deretter kan du høste hele sommeren
Noen ganger inngår et minidrivhus eller potter, jord og frø i én og samme pakke. Det gjør det enkelt å komme i gang med dyrkingen. Forkultiver innendørs, og flytt plantene ut til bed, potter eller plantekasser når våren begynner å bli til sommer.
- Forkultiver innendørs i såjord og varme.
- Vann nedenfra på skåler med vann, gjødsle når det spirer.
- Herd plantene for å venne dem til uteklimaet.
- Plant ut i økologisk jord – bruk dekkduk hvis det er tidlig i sesongen.
- Gi økologisk næring og luk vekk ugress.
- Høst, og fortsett å høste gjennom hele sesongen.
- Spis og kos deg.
Tips: Bruk plantebelysning for å få sterke og livskraftige planter. Jorden kan gjerne være litt varm allerede når frøene sås for å hindre at de fryser. Gulvvarme, vinduskarm over panelovner eller annen varme er å anbefale. Husk også at frøene trenger lys straks de begynner å spire.
Ting å tenke på ved økologisk dyrking
Økologisk dyrking krever at du luker vekk ugress med jevne mellomrom og holder utkikk etter skadedyr og sykdommer. Man blir aldri helt utlært når det gjelder økologisk dyrking – det finnes alltid nye metoder, nye ting å teste ut og noen man kan lære av.
- På hver frøpose er det angitt hvordan planten bør forkultiveres samt når det passer å så.
- Såpevann hjelper mot de fleste typer skadedyrangrep.
- Tenk på beliggenheten og tilpass plantene deretter når du planter ut.
- Planter som er i slekt med hverandre kan pådra seg de samme sykdommene, så disse bør ikke dyrkes tett inntil hverandre.
Les mer
Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>
Dyrking av krydder – slik lykkes du >>