Grønnsakdyrking – slik lykkes du

Å dyrke sine egne grønnsaker er blitt veldig populært, selv på mindre områder som altan og balkong. Det finnes mye å velge mellom når det gjelder grønnsaker fra frø. Stadig flere sorter kommer som småplanter og også helt ferdige planter med frukten på.

Grønnsakdyrking – slik lykkes du

Dyrking i kjøkkenhage, drivhus, pallekarmer og bøtter

Før dyrket man nesten utelukkende i grønnsakhagen eller drivhus. Nå benytter vi oss mer og mer av bøtter, plantekasser og potter når vi dyrker grønnsakene våre. Du kan i utgangspunktet benytte hva som helst med en viss størrelse til å dyrke i. Det er også viktig at det finnes hull i bunnen slik at overskuddsvann kan renne ut.

Jord, vann og næring

Grønnsaker trenger mye vann og næring for at det skal bli en god avling. Salat har en tendens til å bli besk hvis den får for lite vann. Når vi dyrker i en potte eller annet plantekar stilles det høye krav til jorden og næringen vil tilsetter. Velg med fordel Debio-merket grønnsakjord og gjødsle med tilpasset næring. Poteter krever dyp plassering slik at knollene har plass til å utvikles.

Populære grønnsaker som kan plantes

 • Salat
  Plant i en større potte og høst inn etter 2-3 uker, slik kan du fortsette å høste inn gjennom hele sesongen.
   
 • Tomat
  Det finnes en mengde sorter å velge mellom, som busk, vanlig eller cherry. Tomater vil ha mye vann, lys og næring.
   
 • Agurk
  Mange agurksorter trives best i drivhus, men det finnes også sorter som kan dyrkes ute i beskyttet område.
   
 • Squash
  Er svært lett å dyrke og gir rik avling.
   
 • Chili
  Finnes i mange sorter med både røde og gule frukter.
   
 • Potet
  Forgro alltid potetene inne før du setter dem ut i kar eller direkte i grønnsakhagen.

Rotasjon på avlingen

Dyrker du grønnsaker i samme grønnsakhage er det lurt å tenke på rotasjon av avlingen og bytte plass på grønnsakene hvert år. Da reduserer du risikoen for sykdommer, skadedyr og utarmet jord.

Små tips til grønnsakdyrkingen

 • Dyrk gjerne i høyden. La bønner og erter klatre på et espalier i bakkant for å skjerme av og skape romfølelse. Plant mangold med sine fargerike stilker i forkant.
   
 • Man kan dekke jorden med fiberduk for at den skal bli varm tidligere på våren. Da kan du så tidligere. Fiberduken beskytter også mot fugler på jakt etter frø.
   
 • Grønnsaker behøver ikke å dyrkes bare for å spises, mange er også vakre som dekorasjon sammen med sommerblomster.
   
 • Dyrk praktisk i en pallekarm.

Les mer

Dyrk kålvekster >>
Dyrk salat >>

Du er her:


Plantekasse

Lengde 120 cm, Svart

229,-
Les mer

Plommetomat

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer

Aubergine 'Roma'

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen