Storhjortetrøst – planting og stell

Vil du ha en fargerik hage så lenge som mulig utover høsten? Da er storhjortetrøst noe for deg. Den setter et verdig punktum for plantesesongen med en fargesprakende siste hilsen før vinterdvalen setter inn.

Storhjortetrøst – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Eupatorium purpureum
Familie: kurvplantefamilien (Asteraceae)

Planting og stell av storhjortetrøst

 • Plassering
  Ettersom storhjortetrøst er en omfangsrik plante som vokser seg større for hvert år, er det viktig å gi den den plassen den kommer til å trenge. Den trives best som solitær eller sammen med andre planter bakerst i et blomsterbed. Storhjortetrøsten kan med fordel plantes i nærheten av en dam eller bekk siden den trives best i moldrik og konstant fuktig jord.
   
 • Vanning og gjødsel
  Så sant den står i fuktig og moldrik jord, trenger den ikke tilskudd av vann eller gjødsel, men gi den gjerne litt ekstra godt med vann når du planter den ut.
 • Jord
  Vanlig plantejord er ideelt.
   
 • Beskjæring
  Beskjær storhjortetrøsten om våren ved å klippe den helt ned til bakkenivå.

Såing av storhjortetrøst

Det er fullt mulig å så storhjortetrøst selv. Så frøene på vanlig måte, og sett potten lyst ved rundt 18–20 grader. Hvis frøene ikke har spiret etter fire uker, bør du prøve å sette potten kaldt (ca. 3 grader).

Storhjortetrøst: en staselig høstfavoritt i bedet

Hvis du er på jakt etter en plante som ikke bare gir flotte blomster, men som også i stor grad klarer seg selv, er storhjortetrøst et svært godt valg. Sensommeren og høsten får et løft når storhjortetrøsten blomstrer i all sin prakt, som en sommerens siste krampetrekning i hagen.

Den er en favoritt både blant sommerfugler, humler, bier og mennesker og fortjener virkelig en plass i hagen. Den vil snart vise seg tilliten verdig og raskt vokse seg stor og vid. Velg derfor storhjortetrøstens plassering med omhu, slik at den får den plassen den trenger.

rosenflockel rabatt

Utseende

Blomstene vokser i klaser øverst på de lange stilkene, og fargen varierer fra delikate rosanyanser til vinrødt. Hver blomst er bitte liten og rørformet, men sitter som nevnt i klaser, som til sammen danner lubne kvaster. Bladene sitter i kranser med 5–6 avlange blader med taggete kant.

Planten, som er svært populær blant bier og sommerfugler, vokser seg både høy og vid og gjør i det hele tatt mye av seg. Storhjortetrøsten stammer fra den sørøstlige delen av Canada og de nordlige delene av USA. I Norge er den en populær hageplante.

Noen fakta

 • Regnes som sommerfuglplante, altså en plante som er populær blant sommerfuglene.
 • Stammer fra de sentrale delene av Nord-Amerika.
 • Er fin både som solitær og som snittblomst i vase og bukett.
 • Kan bli opptil to meter høy.
 • Blomstrer fra august til oktober.
 • Flerårig.

Les mer

Ti gylne regler for vanning >>
Slik lykkes du med stauder >>

Du er her:


Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer

Hagehanske stoff

M, Flerfarget

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen