Tulipan – planting og stell

«Med en enkelt tulipan» – slik innleder svenskene sin velkjente bursdagssang. Men å si at denne praktfulle planten er enkel, er å frata tulipanen den ærefylte plassen den fortjener i hjertene våre som en av de viktigste snittblomstene og prydplantene vi har.

Tulipan – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Tulipa
Familie: Liljefamilien (Liliaceae)

Tips for å velge riktig tulipan

Tulipaner er for det meste ettårige planter. Man bør derfor ikke forvente å få tulipaner i hagen som kommer igjen og igjen. Det finnes imidlertid en del flerårige arter som produserer nye løker, slik at de fortsetter å blomstre også etter ett år. Men da er det de nye løkene som blomstrer, ikke de opprinnelige.

Hvis du ønsker tulipaner som kan produsere nye løker anbefales blant annet artene Purissima, Gavota og Salmon impression. Er du som samtidig ute etter store, flotte tulipaner med sterke farger kan du ta en titt på Apeldoorn, som også klarer å produsere nye løker.

Slik planter du tulipanløk

  • Tulipanløk kan med fordel plantes på sensommeren og helt tidlig på høsten. Det vil si alt fra september og fram til rett før telen setter seg i bakken. En god regel er at jo lenger nord i landet du bor, desto tidligere kan du sette løkene.
  • Velg et godt og forholdsvis vindstille sted for planting av tulipanene.
  • For at tulipanene skal trives best mulig bør du sette dem i veldrenert, varm og humusrik jord med en PH-verdi på over 6,5. 
  • Du kan gjerne velge en sandblandet jord som du selv kan forbedre ved å tilføre kompost eller dekkbark på årlig basis. Du kan også tilføre litt benmel i forbindelse med plantingen. Ved å gjøre dette sikrer du at tulipanene vil tåle vinterkulden bedre.
  • Grav en grop der du vil plante tulipanløkene dine. Deretter setter du ned løkene med den spisse delen opp. Du skal ha en dybde som tilsvarer to til tre ganger løkens egen størrelse.
  • For å sikre at du får et fullt bed, kan du sette flere løker på samme sted.
  • Du må vanne når du planter for å sette i gang tulipanløkenes rotutvikling.
  • Beskytt plantingen med høstløv før vinteren. Disse legges som et dekke over tulipanene og beskytter dermed mot snø og kulde.
  • Før de begynner å blomstre frem mot våren kan du gjerne tilføre litt blodmel for å gi dem en ekstra dose næring før sesongen. Det øker også muligheten for at tulipanene dine klarer å utvikle flere løker, som igjen kan blomstre i flere år. I tillegg kan du med fordel vanne tulipanene nå og da hvis det er en tørr vårsesong.

Plante tulipaner i potte

Du kan selvfølgelig plante i tulipanene i potte dersom du foretrekker det. Du bør i første omgang velge en potte som tåler frost og fukt og som har et hull for drenering i bunnen av potten.

Fyll deretter med en sandblandet jord for å skape gode dreneringsmuligheter. Du kan også blande i litt benmel. Sett ned løkene forholdsvis tett, med en avstand på omtrent 1 cm. Forsøk å holde alle løkene til midten av potten, slik at den ytre jorden kan fungere isolerende.

Etter planting bør du oppbevare potten utendørs, beskyttet mot vann, snø og ekstrem kulde. En måte å beskytte tulipanene på, er å grave ned potten i komposten og dekke til med løv. For at løken skal begynne å blomstre krever den først en sammenhengende kuldeperiode, som for tulipaner regnes for å være 9 °C eller lavere. Hvis de står varmere kan du risikere at de begynner å gro.

Du kan ta inn potten når du ser omtrent 5 cm av stilken. Men da må du plassere den et kjølig sted, slik at den kan blomstre maksimalt.

Dyrking av tulipaner

I tillegg til at tulipanen setter farge på mange norske hjem, spesielt om våren som snittblomst er den også en vanlig forekommende plante i blomsterbed og parker rundt om i landet. Tulipanen finnes i 6 000 registrerte arter, hvorav rundt 400 dyrkes i Norge i dag. Det er en plante som ikke krever mye for dem som vil pynte i hagen, men den krever litt omtanke og stell for å trives ordentlig godt.

Populær blomst med spennende historie

Nederland er kjent som tulipanlandet og her finnes en av de største og mest anerkjente avlingene av tulipaner. Tulipanen med opprinnelse fra Lilleasia kom til Nederland på begynnelsen av 1500-tallet. I årenes løp har man fått frem flere tusen hybrider fra de opprinnelige artene, og alle disse kommer i ulike farger og former.

I 1636 pågikk den såkalte tulipanmanien i Nederland, som førte til at handelen med tulipanløker ble utbredt i så stor grad at enkelte begynte å kalle den for verdens første finansboble. Flere og flere involverte seg i tulipanhandelen og prisene steg i takt med etterspørselen, noe som fikk spekulasjonene til å starte. Denne boblen holdt seg frem til 1637. Da den sprakk, gikk landet inn i en økonomisk depresjon.

Det sier mye om hvor populær tulipanen var for samfunnet, allerede da. Man mener at prisen på en tulipanløk på denne tiden kunne øke så mye at den endte på en tredel av det en normal årslønn var. Dette førte til at det forekom en del tyveri og svart handel med tulipanløk.

Nordmenn elsker tulipaner

I Norge produserer vi i dag tilstrekkelig med tulipaner for å dekke omtrent 90 prosent av behovet i landet. Resten importeres nesten utelukkende fra Nederland. De første norske tulipanene ble dyrket i Bergen. Legen Henrik Høyer dro til Leiden i Nederland og, brakte tulipanen til Norge. Høyer fikk med seg en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge.

Korte fakta

  • Det var legen Henrik Høyer som brakte tulipanen til Norge.
  • Tulipanen tilhører en slekt bestående av omtrent 100 ulike arter av løkplanten.
  • Den brukes både som snittblomst, prydplante og i blomsterbed og parker.
  • Disse blomstene sitter en og en på stilkene.
  • Det finnes 15 ulike grupper av dyrkede tulipaner.
  • Tulipanen kan med fordel plantes på sensommeren, eller tidlig på høsten.

Mer om tulipaner, snittblomster og blomsterløk

Gi tulipanbuketten et piff i fem enkle trinn >>
Råd for å lykkes med planting av blomsterløk på høsten >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen