Våren er her – dette kan du gjøre nå

Våren er her – dette kan du gjøre nå

Snøen er borte og småfuglene kvitrer – våren er offisielt her. Rydd og beskjær i hagen og la de første vårblomstene ta plass i bed og plantekasser. Småblomstret påskelilje er flott å pynte med, det samme er stemorsblomster, pelargonier, fioler og tulipaner. Innled våren utendørs!

Nyt solen – og gjør hagen klar

Når de første varmende solstrålene når oss og vinteren trekker seg tilbake, kan hagesesongen begynne for alvor, med blomster i bed og potter samt såing av frø til pelargonier og kjempeverbena. Glem ikke å gjøre dette først:

 • Vask alle potter og redskaper – ellers er det fare for at plantesykdommer overføres til nye planter.
 • Rens opp i hage og på balkong – klipp ned og trim stauder.
 • Rak vekk løv og gammel nedfallsfrukt fra høsten (hvis du ikke gjorde det allerede i høst).
 • Gi plenen næring når den har tørket opp og begynt å vokse.
 • Fjern mose med en jernrive.
 • Legg fjorårets kompost i bed og kjøkkenhage.
 • Rens vekk ugress nå – så slipper du grovjobben i sommer.
 • Beskjær roser og frukttrær som epler og pærer.

Trær med steinfrukter som plommer, kirsebær, fersken og moreller er følsomme og må beskjæres forsiktig – ta bare yngre grener for å unngå altfor store sårflater. Fjern døde og skadde grener med en sekatør med dobbeltskjær. Stå på en stødig stige ved behov.

Innled hagesesongen

Når du er ferdig med den forberedende grovjobben, er hagen klar til å fylles med grønne vekster igjen. Nå er tiden inne for å fylle potter med plantejord av god kvalitet, lecakuler og forskjellige vårplanter. Stemorsblomster i flotte farger lyser straks opp en naken vårhage. De liker sval vårluft, og det aller beste er at de tåler frost.

 1. Plant løkplanter, tulipaner og stemorsblomster i potter og bed.
 2. Fyll på med ny, næringsrik blomsterjord.
 3. Stauder kan graves opp og deles hvis de har blitt store.
 4. Så sommerblomster og grønnsaker inne på forhånd og plant dem ut når frostfaren er over.
 5. Når det blir varmere, er det tid for å så persille, dill, bondebønner og salat direkte på friland. Jorden skal holde minst fem grader.

Feire våren utendørs

Glem ikke utemøblene, pleddet, kaffen og småkakene – feire dagsverket i hagen eller på balkongen med en kaffepause i solen. Nå er våren endelig her!

Les mer

Mars – tid til å dyrke >>
Stemorsblomster – slik lykkes du >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc