Anemone – planting og stell

Anemone er en populær sensommerplante med store blomster i forskjellige farger. Flere varianter har lang blomstringstid og setter farge på hagen om høsten. Les mer om hvordan du steller anemonene dine og får et mer fargerikt bed.

Anemone – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Anemone
Familie: Ranunculaceae
Slekt: Anemone

Anemoner og symrer

Anemonen er en knollvekst i symreslekta. Det finnes mange ulike varianter av anemoner. Enkelte blomstrer på våren som symrer, mens andre spirer på sensommeren frem til høsten når varmen avtar. De fleste er flerårige og vokser med jordstengel og lange stilker.

Stell av høstanemone

Med sine høye stilker med blomster og grønt bladverk er høstanemoner den vanligste sorten anemone å få kjøpt i butikk – og en veldig takknemlig plante i hagen. Planten blomstrer fra juli til og med september.

  • Plassering. Anemonen trives best i halvskygge. Velg et skjermet sted i hagen som ikke har for mye sol eller skygge.
  • Jord. Liker næringsrik, godt drenert jord som holder godt på fuktigheten.
  • Vanning. Anemonen vil ikke stå for bløtt, men jorden må heller ikke tørke ut. Vann jevnt og regelmessig.
  • Beskjæring. Anemonen beskjæres om våren og bør da klippes ned til bakkenivå.

Forøkning av anemone

Om våren kan du forøke blomsten med rotknoller som du har tatt opp fra jorden og setter ut på ulike steder. Forøkning på høsten skjer ved å dele planten som har vokst seg stor og kompakt.

Snitt- og kronanemoner

I tillegg til at anemonene gir farge til hagen er de også utmerkede snittblomster med sine delikate kronblader. Sorten ‘Anemone coronaria’, kronanemoner, er en slik variant. Denne kommer i ulike farger og har både fylte og enkle blomster. Du kan dyrke dine egne snittblomster i hagen og plukke inn knopper til bruk i vaser inne.

  • Snitt blomstene rett før knoppene begynner å få farge. Vær forsiktig så ikke knoppene blir skadet.
  • Snitt stilkene før du setter dem i vann, på samme måte som med andre snittblomster.
  • Sett kronanemonene i kaldt vann og la dem stå svalt for lengre holdbarhet.

Kronanemoner som dyrkes kan overvintre hvis de plasseres på et skjermet, solfylt og varmt sted, hovedsakelig i de sørlige delene av landet. De kan også plantes ut som ettåringer. Oppbevar knollene frostfritt om vinteren.

Les mer

Jordskole >>
Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen