Artisjokk – slik dyrker du din egen
Artisjokken er en vakker flerårig plante som i Norge først og fremst dyrkes som ettårig plante, side den ikke liker det kalde vinterklimaet spesielt godt.
Vitenskapelig navn (Latin): Cynara cardunculus
Familie: Kurvblomstrede planter
Artisjokken, en plante med mange bruksområder
Artisjokken, som er en staude, er skapt for å kunne leve som en flerårig plante som kan gi avling sesong etter sesong. På de nordiske breddegradene er det derimot vanskeligere for den å overvintre. Nå finnes det derfor både planter som dyrkes som ettårige samt eldre sorter som kan dyrkes for overvintring.
For at de flerårige plantene skal klare overvintringen er det nødvendig å gi planten fordelaktige vilkår. Du kan lese mer om hvordan du overvintrer plantene dine lenger ned i denne artikkelen.
Den dyrkes først og fremst til matlaging, men artisjokken har til og med medisinske bruksområder, og den er svært vakker å se på.
Med den majestetiske størrelsen på opptil 1,5 meter, i tillegg til store sølvfargede blader og vakre tistelblomster, så kalles den blant annet for «kjøkkenhagens aristokrat». Det virkelige navnet har den derimot fått fra de arabiske ordene Arthi og Schoki, som betyr jord og tagg, og på engelsk sier man artichoke.
Populær å spise
Artisjokken dyrkes i stor grad for å brukes i matlaging, og både blader og hjerte på artisjokkens knopper spises. Den er egnet både til koking og ovnsbaking. Hvis du har spist pizza Quattro Stagioni, så har du kanskje lagt merke til at artisjokk ofte er en av ingrediensene.
Artisjokk som medisin
Artisjokk er rik på fiber som kan motvirke ulike typer fordøyelsesproblemer. I tillegg til dette blir det sagt at artisjokken også kan være urindrivende og nyttig for nyreproblemer.
Man bør imidlertid være oppmerksom på at personer som har allergiske reaksjoner på burot også kan reagere på artisjokk siden den tilhører samme familie som burot (Asteraceae).
Fem tips og råd for dyrking av artisjokk
Det er ikke så vanskelig å dyrke artisjokk hjemme. Hemmeligheten ligger i å finne et solrikt, åpent og vindstille sted for plantene. I tillegg må du sørge for at plantene omgis av næringsrik, veldrenert og luftig jord. Du må også passe på å holde ugresset borte.
-
Skal du dyrke ettårig eller flerårig?
Hvis du skal plante ettårige artisjokker, kan du så direkte med frø. For de som heller ønsker flerårige varianter, for eksempel Green Globe eller kardon, så har disse en vegetativ formering. Det betyr at man tar stiklinger fra eksisterende planter, for eksempel avleggere, og planter om som ferdige planter. - Så frøene i februar–mars
Hvis du skal så med frø, er februar og mars egnede måneder for å komme i gang. Du setter frøene i grupper på 2–3 stykk per potte, ved ca. 2 centimeter dybde. Ved en temperatur på 15–18°C tar det rundt 1–2 uker for frøene å gro. Når røttene har fylt den første potten, er det tid for å plante om til en større potte. Da kan det også være passende å gjødsle. -
Plant når nattefrosten er borte
Når nattefrosten er helt borte, er det tid for å sette ut plantene. Men først må du avherde plantene i omtrent én uke. Det vil si at du tilvenner dem utendørsklimaet ved å la dem stå ute en liten stund hver dag, og så gradvis øke tiden de står utendørs. Du må bearbeide jorden og fjerne ugress før plantingen. Deretter setter du de frøsådde plantene med omtrent 1 meter avstand, og de flerårige plantene med 1,5 meter avstand. De skal plantes like dypt som de var i potten. -
Riktig jord og dekkmateriale
Du må deretter sørge for at plantene dekkes med jord så de ikke tørker ut. Plantene trenger godt med oksygen til røttene. Du bør derfor sørge for at dekkjorden ikke er altfor kompakt, da dette kan kutte tilførselen av oksygen. For flerårige planter er det enda viktigere hva slags dekkmateriale du bruker, siden de må klargjøres for overvintring på en annen måte enn de ettårige plantene. -
Tid før høsting!
Fra juli og utover er det tid for å høste plantene dine. Du bør dobbeltsjekke at de er modne nok ved å sjekke at artisjokkene er fyldige og de nederste bladene peker utover. Du bør høste om morgenen når det er kjølig ute, og skjære av planten omtrent 10 cm under blomsten. Deretter er det bare å ta inn artisjokkene på kjøkkenet for å nyte dem ved neste måltid.
Når artisjokkens nedre blader vender seg utover, begynner det å bli tid for høsting.
Forbered de flerårige plantene dine på vinteren
For deg som har plantet flerårige planter finnes det noen gode råd om hvordan du best dekker dem til før vinteren. En første hovedregel er at «jo kaldere klima, desto mer dekkmateriale». Videre så finnes det flere andre gode måter for å forberede plantene på en norsk vinter.
- Skjær ned plantens stilk til omtrent 20 centimeter over bakken. Press deretter litt jord inntil planten.
- Dekk jordhaugen med to taksteiner (eller annen egnet beskyttelse mot regn og snø). På denne måten kan vannet renne av.
- Legg på ytterligere beskyttelse i form av for eksempel løv, halm eller stallgjødsel – materiale som siden kan blandes ned i jorden til våren.
- Hvis været blir mer vått enn kaldt i løpet av en periode, bør man lette litt på markdekket for at det skal komme inn luft. Uten luft i vått klima kan det ellers være en risiko for at røttene råtner.
- Fjern markdekket til våren, når frosten slipper.
- Et ekstra tips er også å gjødsle om høsten, og litt ekstra til sommeren. Dette i tillegg til jevn tilgang på vann vil gi deg artisjokker som trives godt.
Korte fakta om artisjokk
- Kan bli opptil 2 meter høy.
- Tross navnet er den ikke en nær slektning av jordartisjokk.
- I mange land blir den ansett for å være en virkelig delikatesse.
- I Spania finnes det spesielle opphavsbeskyttede geografiske områder for artisjokken.
- Den inneholder blant annet nyttige stoffer som C-vitamin, kalium og fosfat.
- Har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet.
Les mer
Dyrke i plantekasse >>
Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>