Basilikum – slik dyrker du din egen

Basilikum er en utrolig takknemlig krydderurt. Den passer til en lang rekke matretter og er også enkel å dyrke. Dette gjør basilikum til et selvsagt innslag i kjøkkenhagen og på kjøkkenbenken hos både nybegynnere og mer erfarne dyrkere.

Basilikum – slik dyrker du din egen

Du kan bruke basilikum i og på alt fra sauser, supper og salat til pizza, pasta og pesto – og som dekor, selvsagt. Den allsidige krydderurten har imidlertid to bestevenner, som gir himmelske kombinasjoner av smaker; tomat og hvitløk.

Fire måter å dyrke basilikum på

Det finnes ikke én suksessoppskrift når du skal dyrke basilikum – det finnes mange. Her forteller vi deg hvordan du kan dyrke basilikum fra frø, hydroponisk (uten jord), ved å ta stiklinger og ved å dele en basilikumplante. Med så mange muligheter er det fullt mulig å være selvforsynt med basilikum, året rundt.

Så basilikum fra frø

Det er en spesielt tilfredsstillende følelse å så egne planter fra frø, og basilikum er en utmerket plante å starte med om du aldri har gjort det før. Du kan så frøene i druebeger, melkekartonger, yoghurtbeger, små potter, et såbrett eller hva enn du har for hånden. Bare sørg for at det er hull i bunnen, slik at du kan vanne nedenifra.

 1. Fyll det du skal plante i med såjord, vann og trykk jorden flat.
 2. Strø frøene på jordoverflaten. Basilikumfrøene er veldig små og trenger lys for å spire. Trykk jorden til etter at du har sådd, slik at frøene får god kontakt med jorden. Ikke dytt frøene helt ned i jorden, og dekk heller ikke til med et nytt lag med jord.
 3. For å få fart på spiringen er det viktig at frøene ikke tørker ut. Legg et lokk, litt plastfolie eller en plastpose over frøene for å holde på luftfuktigheten – eller så frøene i et minidrivhus. Husk å lage hull i plasten!
 4. Plasser de nysådde frøene på et lyst og varmt sted, men ikke rett i solsteken. I sommerhalvåret er dagslys som regel nok, skal du så i vinterhalvåret bør du bruke plantebelysning. Vil du gi frøene ekstra luksus, kan du også bruke en varmematte.
 5. De første bladene som vokser frem er frøblader som naturlig vil falle av. Når plantene har minst ett par med ekte blader, kan du prikle/plante om slik at det er 3–5 små planter i hver potte.

Dyrk basilikum hydroponisk (uten jord)

Hydroponisk dyrking er en morsom måte å dyrke urter og grønnsaker på. Du dyrker med næringsrikt vann, helt uten jord. Alt du trenger for å komme i gang et startsett for hydroponisk dyrking samt det du vil dyrke. Det finnes ferdige hydroponiske planteplugger for basilikum, enklere blir det ikke!

Siden du dyrker innendørs, kan du forsyne deg selv med frisk basilikum året rundt. Bruk plantebelysning for å gi plantene en ekstra boost i vinterhalvåret – fra september til april, sånn cirka.

Les også:
Kom i gang med hydroponisk dyrking

Ta stiklinger av basilikum

Å dyrke basilikum fra stiklinger er heller ingen stor utfordring. Du kan ta stiklinger av en plante du har kjøpt ferdig, eller en du har dyrket frem selv, men det bør være litt lengde på stilkene.

 1. Finn et langt og friskt skudd. Klipp av rett under et bladpar, slik at du får en stikling på cirka 10 cm med minst to bladpar. Det er viktig at noden (der bladene vokser ut) sitter igjen nederst på stiklingen, siden de nye røttene vil vokse ut fra denne.
 2. Den avklippede stilken som står igjen på planten bør du klippe ned til rett over det øverste bladparet. Da kan planten skyte friske skudd igjen.
 3. Klipp av bladene nederst på stiklingen, slik at du står igjen med de øverste bladparene og en bar stilk.
 4. Gjenta punkt 1–3 alt ettersom hvor mange stiklinger du vil ta.
 5. Sett et knippe stiklinger i et glass eller en kopp med romtemperert vann. Pass på at ingen blader kommer under vannet. Plasser dem lyst, men ikke i direkte sollys. Bytt vann et par ganger i uken.

Etter et par ukers tid vil du se at stiklingene har utviklet mange hvite, fine røtter. Da er det tid for å plante stiklingene i jord. Sett 3–5 stiklinger i en potte med ny plantejord. Bruk en potte med hull i bunnen, slik at du kan vanne fra skålen under. Klapp deg selv på skulderen, du har skapt en ny plante!

Del en basilikumplante – prikle om basilikum

Har du en stor basilikumplante, kan du dele den i flere. Det er faktisk en fordel for planten, da den får større plass å vokse på.

 1. Vann godt og la planten stå en stund før du setter i gang.
 2. Ta planten ut av potten ved å snu den på hodet og løft hele jordklumpen ut.
 3. Del jorden, røttene og selve planten forsiktig fra hverandre med tomlene. Du kan dele i tre, fire eller flere deler alt ettersom hvor stor planten er.
 4. Plant hver nye plante i litt god jord, gjerne urte- og grønnsaksjord, og vips så har du flere planter.

Stelletips for basilikum

Basilikum er skapt for å brukes. Klipper du den jevnlig, vil den trives bedre og vokse seg stor og frodig. Bladene vil også få en tydeligere lukt og smak.

Det er bedre å klippe eller knipe av et helt skudd enn å bare ta et par blader her og der når du skal ha basilikum i maten. Knip av et toppskudd rett over et bladpar, så vil planten skyte friske skudd og bugne av deilige urteblader i lang tid. Husk å klippe planten selv om du ikke bruker den på en stund. Hvis ikke vil den vokse mest i høyden og produsere færre blader. Basilikumblader du ikke trenger med en gang, kan du fryse ned i en liten pose. Da er det bare å knuse de frosne bladene mellom fingrene og putte dem rett i maten.

Har basilikumplanten fått stå i fred så lenge at den viser tegn til blomstring, bør du ta saksen fatt raskt. Klipp alle toppskuddene ned rett over noen bladpar i cirka samme høyde som noen ferskere sideskudd, så vil den forgrene seg igjen.

Vanning

Første bud er å vanne fra bunnen, ikke fra toppen. Bruk en potte med hull i bunnen og vann på skålen under potten. Vann regelmessig, men ikke for mye. Basilikum trives ikke med å tørke opp, men den skal heller ikke stå i vann – da kan røttene begynne å råtne. Å holde jorden lettere fuktig jevnt over er det aller beste.

Lys og varme

Basilikum elsker sol og varme, så sørg for at den får minst seks timer med dagslys hver dag.

Har du planten innendørs, bør den stå nært et vindu. Siden basilikum ikke liker trekk, kan en lys plass på kjøkkenbenken være vel så bra som selve vinduskarmen. På vinterstid må man bruke plantebelysning for å sikre nok lys.

Utendørs trives basilikumen godt gjennom en normalt varm sommer, men den tåler ikke frost. Velg gjerne en sør- eller vestvendt husvegg eller et drivhus.

Næring

Gi gjerne litt næring, men ikke overdriv. For mye næring kan faktisk redusere smaken.

Vanlige problemer med basilikum

Basilikum er ikke spesielt utsatt for hverken skadedyr eller sykdommer, men det kan selvsagt forekomme.

 • Inne er sorgmygg/hærmygg det vanligste, men vanner du nedenfra reduserer du risikoen for dette betydelig.
 • Om du har en tett plante, kan den få mugg om du vanner for mye.
 • Bladlus er en annen plage som kan forekomme. Knip av stilkene som har blitt angrepet og kast dem i restsøpla, slik at du ikke overfører bladlusene til andre planter. Du kan også spraye grønnsåpevann på bladene.
 • Snegler liker basilikum. Hvis du har snegler i hagen, kan du holde dem unna plantene med barrierer av for eksempel kaffegrut eller knuste eggeskall.

Ulike sorter basilikum

Det er den storbladede, italienske basilikumen vi bruker aller mest i mat, men det finnes også flere andre typer. Hva med å prøve en småbladet variant, med mer intens smak? En thailansk basilikum med distinkt lakrisaroma? Eller en mørk, purpursort type som også kan fungere som et svært dekorativt element i sesongens potter og plantekasser?

Se vårt utvalgt av krydderfrø og ferdige urter.


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke

Lengde 79 cm, Hvit

799,-
Les mer

Plantelys LED No.1 85cm 23W med adapter

Lengde 80 cm, Hvit

799,-
Les mer
Basilikum
Salg 50%

Basilikum

Flerfarget

2995 5990
Les mer

Hydroponisk planteplugg basilikum

6 pk

7490
Les mer
Småbladet basilikum 'Balkon Star'
Salg 50%

Småbladet basilikum 'Balkon Star'

Flerfarget

2995 5990
Les mer
Småbladet basilikum 'Purple Ball'
Salg 50%

Småbladet basilikum 'Purple Ball'

Lilla

3995 7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen