Dill – slik dyrker du din egen

Dill er en tradisjonsrik krydderurt i det skandinaviske kjøkkenet. Den er sentral i mange tradisjonsrike matretter, som gravlaks, rekesmørbrød, kreps og sommerens nypoteter. Dill har vært brukt til alle tider og ble omtalt allerede rundt år 1500 f.Kr.

Dill – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Anethum graveolens
Familie: skjermplantefamilien (Apiaceae)

Tips or råd for dyrking av dill

Dill er en litt vanskelig urt som krever et godt voksemiljø og må beskyttes mot sykdommer og skadedyr. Dill liker seg ikke noe særlig i tung jord, men bør ha grønnsaksjord som i tillegg er næringsrik, moldrik og godt drenert for å trives optimalt.

Dill tåler ikke å tørke, så det er viktig å sørge for at jorden hele tiden er fuktig, uten å være våt. Det anbefales dessuten å gjødsle dillplantene, fortrinnsvis med vanlig kugjødsel, algomin eller blåkorn. Dillen kan med fordel høstes flere ganger i løpet av sommeren og høsten.

For å unngå sykdom bør ikke dill dyrkes på samme sted i mer enn rundt fem år om gangen. Dill trives heller ikke særlig godt sammen med andre planter i skjermplantefamilien, som gulrot og pastinakk. Den kan imidlertid gjerne dyrkes sammen med planter fra kål- eller løkfamilien.

Dill – en utfordrende skandinavisk smakstilsetning

Det finnes flere forskjellige typer dill som kan dyrkes, og som vokser vilt ute i naturen. De mest kjente av dem er nok bladdill (som ikke får blomster) og krondill. Dill er en vanligvis ettårig plante som dyrkes både kommersielt og i private hjem og hager. Den høyreiste urten kan bli rundt en meter høy.

Stilkene på dillen er oftest mørkegrønne og forgrener seg til flere tynnere grener. Skuddene som vokser fram, har en rund skjerm av små, gulgrønne blomster, som ofte blomstrer sent på sommeren. Det kan skape problemer siden blomstene er viktige for å smaksette krepsen når det tradisjonelle krepsefisket starter og krepselagene arrangeres på sensommeren.

Bruk

Når det gjelder å bruke dill, er det mange muligheter. Alt fra blomster til frø, stilker og blader kan brukes i maten, men det er best når den er ferskt. Tørket dill mister mye av smaken, så hvis du ikke har bruk for all dillen med én gang du høster den inn, er et godt alternativ å fryse den, slik at den holder seg til senere bruk.

Dill kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og Sørøst-Asia, men det er særlig i de nordlige delen av Europa at den er populær i matlaging.

Fakta om dill

  • Ble flittig brukt i Romerriket, og munkene hadde den med seg nordover.
  • Dillfrø har vært brukt mot kolikk og av ammende mødre.
  • Skal ha en beroligende effekt.
  • Navnet sies å komme fra det førnordiske ordet for å vogge i søvn: «dylle».
  • Ble tidligere ansett å holde onde ånder borte og hjelpe mot forhekselse og trolldom.
  • Kan bli opptil én meter høy.
  • Hele planten, med blader, stilker og blomster, kan brukes som smakstilsetning.
  • Er relativt vanskelig å dyrke.

Les mer

Slik lykkes du med krydderurter >>

Du er her:


Dill

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen