Enten du vil ha mindre innsyn eller få et grønt le for vinden, er vintergrønne hekker noe å ta en ekstra titt på. Vintergrønne hekker beholder løv og bar hele vinteren, og gir beskyttelse også når snøværet kommer. Her presenterer vi fem sorter som er verdt å satse på.

Fem vintergrønne hekker

1. Tuja

På 70-tallet var tujahekken «det nye», men disse trærne har faktisk vært på jordens overflate mye lengre. De senere årene har planten blitt populær takket være at den raskt hindrer innsyn.

Det finnes mer enn 600 arter, og kanskje er Tuja Brabant en av de vanligste – den vokser raskt og er relativt billig. Den kan også få en firkantet form om den klippes til. Tuja Smaragd er et alternativ for den som leter etter en litt mer luksuriøs variant. Den har en smalere og mer kompakt måte å vokse på. Villsorten av Tuja, Occidentalis, er hardfør opp til sone 5.

Tuja skal gjødsles varsomt og trenger godt med vann ved etablering – det er best å bruke en dryppslange. 

Thuja – slik lykkes du med med planting og beskjæring >>

2. Gran og barlind

Gran- og barlindhekker er mørkere i grønnfargen enn tujahekkene og gir en klassisk stil.

En granhekk av rødgran krever regelmessig trimming, men den blir både tett og vakker hvis den stelles riktig. Den tåler dessuten hele 70 kuldegrader. 

Barlind er perfekt for lavere klimasoner. Hekk av barlind er ikke like hardføre, men de klarer seg godt i de lavere klimasonene. De vil ha næringsrik, moldrik og drenert jord. Noen arter av hybridbarlind er spesielt hardføre, for eksempel sorten 'Hilli', som tåler ned til 34 minusgrader. Hvis det finnes små barn i nærheten, kan det være lurt å være klar over at barlinden er giftig.  

Barlind – en lettstelt hekkplante >>

3. Vinterliguster

For den som foretrekker hekker med løv finnes blant annet vintergrønn liguster, 'Ligustrum vulgare Atrovirens', som tåler 30 minusgrader. Vær obs på at ikke alle ligustere er vintergrønne, og at også denne sorten kan felle en del løv under kalde vintre. 

En fordel er at vinterliguster tåler skygge og vokser godt i nesten alle slags jordtyper. Fugler bruker gjerne hekken som reirplass. Om sommeren blomstrer busken med små, hvite blomster. Om høsten får den svarte frukter, og bladene er vakkert lansettformet. 

Liguster – en nøysom og formbar favoritt  >>

4. Laurbærhegg

Laurbærhegg har stive, glansfulle blad og er relativt hurtigvoksende, men enkelte sorter er ikke hardføre i vårt klima. Hvis du har små barn hjemme som er nysgjerrige, så er det viktig å være klar over at både blad og bær er giftige. Det er altså ikke snakk om samme type laurbærblad som vi bruker i matlaging. 

Ulike typer planter vokser i ulikt tempo. Når du skal velge en planteart bør du sjekke ut hvordan de vokser. Plantene som vokser raskest, er ofte de mest frostømfintlige. Et par hurtig- og bredt voksende sorter er 'Novita' og 'Caucasica', mens for eksempel sorten 'Otto Luyken' er lav, vokser bredt og sakte. 

Mest populær er kanskje sortene som vokser smalt, for eksempel 'Genolia' og 'Rumi', som ikke trenger å beskjæres så mye. Disse vokser først og fremst i høyden og tåler ned mot 30 minusgrader. 

5. Ildtorn

For en mer dramatisk effekt kan du gå for den tornete busken ildtorn som får klare, røde rognebærlignende bær. Den tåler både halvskygge og tørke, og trenger ikke beskjæres. Busken er full av tornete grener. 

Bærene er svært giftige for mennesker, men populære hos fugler. Noen av de mest hardføre sortene er «Orange Glow», «Red Column» og «Anatolia». Ildtorn kan iblant rammes av skader, men de nye skuddene er mer motstandsdyktige enn de eldre. En beskyttet, veldrenert plassering gir busken best forutsetninger. 

Alternative vintergrønne hekkeplanter

  • Andre vintergrønne planter er rhododendron og laurbærkrossved. 
  • For deg som ønsker en eksotisk følelse finnes bambus, for eksempel gulbambus
  • 'Deep Forest' blir raskt en mur mot omverdenen.  
  • Buksbom er også en vintergrønn hekkeplante, som med fordel kan formklippes. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Finn det du trenger og les mer

Se vår utvalg av vintergrønne hekker >>
Fire hurtigvoksene hekker >>
Plant hekk – slik lykkes du >> 



Tuja 'Brabant'
Kjøp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Høyde 50-70 cm, Grønn

9990
Les mer

Gullrørbambus 'Rufa'

Ø23 cm, Grønn

399,-
Les mer
Tuja 'Smaragd'
Kjøp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Høyde 80-100 cm, Grønn

249,-
Les mer
Tuja 'Smaragd'
Kjøp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Høyde 140-160 cm, Grønn

799,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen