Liguster – planting og stell

Skulle du gjerne hatt en hekk hjemme i hagen? Har du ikke tid til å vente på at den skal vokse seg stor og fin? Da er den hurtigvoksende hekkplanten liguster et godt valg. Med liguster får du en svært hardfør, tett og fin hekk.

Liguster – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Ligustrum vulgare
Familie: syrinslekten (Oleaceae)

Planting av liguster – begynn med beskjæring

Å plante en hekk er imidlertid ikke vanskelig, og her veileder vi deg gjennom de trinnene som skal til for at du skal kunne nyte synet av hekkplanter som vokser seg fine og frodige.

 1. Begynn med beskjæring. Det kan være lurt å beskjære plantene allerede før du planter dem, og fortsette å beskjære dem gjennom hele etableringsfasen. Da får du en tettere hekk som er lettere å forme. Beskjæringen kan med fordel gjøres tidlig om våren og sent på sommeren. Liguster tåler hard beskjæring, så det er helt OK å «ta i litt» hvis du mener at det trengs.
   
 2. Det andre du må gjøre, er å grave en grøft til hekkplantene. Fjern ugress, gress og andre planter. Grøften bør være omtrent 40 cm dyp og 60 cm bred. Bland jorden du graver opp, med plantejord og fyll denne i grøften igjen. Plantene har det best hvis de får stå en stund og trekke i en bøtte med vann før utplanting.
   
 3. Grav en grop med dybde ca. 40 cm til den første planten. Sett planten der du vil ha den, og begynn å grave neste grop. Fyll igjen den første gropen med jorden du spar opp fra grop nummer to, da går jobben raskere. Bruk gjerne en siktelinje til hjelp for å få en rett linje med planter.
   
 4. Jordklumpen på planten skal stå litt under overflaten. Fortsett å plante. Spør på gartneriet om hvor stor avstand det bør være mellom hver plante. Når det gjelder liguster, kan du plante tre planter per meter.
   
 5. Fyll på med resten av jorden og trykk til, slik at plantene står som de skal og du ikke risikerer at de velter eller blåser ned. Vann deretter godt.

Stell av liguster

 • Plassering
  Liguster er lettdyrket og trives både på skyggefulle steder og i direkte sol. Det gir deg stor frihet til å velge hvor du vil plante ligusterne. Sørg bare for å bruke næringsrik og godt drenert plante- eller hagejord.
   
 • Jord og næring
  Bland gjerne jorden med kugjødsel ved planting, så får plantene en god start med mye næring. Det anbefales å fortsette å gjødsle med kugjødsel og gjerne også tilsette flytende hagegjødsel med jevne mellomrom.
   
 • Vanning
  Siden ligusteren ikke trenger spesielt mye vann, får den det den trenger når den står ute i hagen, sørg bare for at jorden er ordentlig fuktig når du planter den. Det kan også være lurt å vanne ligusteren litt ekstra i lengre tørkeperioder, særlig om sommeren.

En nøysom og formbar favoritt

Det er ikke mange hekker som er så lette å håndtere og lykkes med som liguster. Den tåler både forurensning og beskjæring svært godt, noe som betyr at den kan formklippes til nær sagt hvilken som helst fasong.

Den har en svært tett voksemåte, noe som er flott for den som ikke bare vil markere en grense, men også beskytte mot innsyn. Liguster gjør jobben effektivt, og fordi den også vokser mye hvert år, tar det ikke mange årene før ligusteren fyller rollen både som tomtegrense og som beskyttelse mot innsyn.

Intenst grønne blader og blomstring

Også utseendet er flott. Ligusteren har en svært tett voksemåte, og det flotte bladverket danner en tett, grønn vegg. Bladene er intenst grønne og litt læraktige å ta på, med korte stilker og oval fasong.

Ligusteren blomstrer i juni og juli med klaser av små kremhvite blomster med rørkrone. Blomstene er ofte lite synlige, enten fordi grenene med blomster blir beskåret, eller fordi de vokser inni selve busken. Dermed er det heller ikke sikkert at du får oppleve de svarte runde bærene som etterfølger blomstene. Enkelte arter har ikke bær, og atter andre har gule bær.

Liguster – lettstelt, hardfør og hurtigvoksende vintergrønn plante

I tillegg til at ligusterne er lettstelte og hardføre kan du, avhengig av vær og jordsmonn, forvente at hekken vokser inntil en halv meter per år. 

Liguster er en stadig moderne plante som kan fylle mange forskjellige roller i hagen. Den egner seg svært godt som avdeler eller som en effektiv og flott beskyttelse mot innsyn – det gjelder også om vinteren siden den beholder det meste av bladverket året rundt. Så hvis du ønsker deg en flott hekk raskt, som dessuten kan få flotte blomster og (riktignok giftige) bær, kan du trygt plante liguster i hagen.

Noen interessante fakta

 • Svært populær som hekkeplante over hele landet.
 • Lokker til seg fugler og andre dyr som søker ly og beskyttelse.
 • Hører til syrinslekten og blomstrer med hvite, søte blomster.
 • Stammer fra middelhavsområdet og Vest-Europa.
 • Kan bli opptil tre meter høy.
 • De svarte bærene, som modner i august, er giftige for mennesker.

Les mer

Jord skole >>
Beskjæring - slik lykkes du >>

 

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen