Fennikel – slik dyrker du dine egne

Fennikel er en plante som brukes i hele verden. Den har vært dyrket siden minst 2000 år tilbake og blir ansett for å være en av de eldste kulturplantene, og ikke bare for matlaging, men også for de medisinske egenskapene og bruksområdene.

Fennikel – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn (Latinsk): Foeniculum vulgare
Familie: Skjermplantefamilien (Apiaceae)

Råd om dyrking av fennikel på friland

Dyrking av fennikel i hagen eller i plantekasse er et interessant prosjekt som du kan se frem til, uansett om du har tenkt til å bruke fennikelen til matlaging eller medisinske formål. Det er en urt som kan dyrkes i klimasone 1–5, men den er vanskelig å få til å overvintre her i landet. Den kan bli opptil to år, og i beste fall litt eldre. Fennikel bør ikke dyrkes i nærheten av tomater, dill eller koriander, og den foretrekker et sted med god drenering.

Du oppnår det beste resultatet ved å forkultivere fennikel ved å så den innendørs allerede i april. Deretter kan du sette ut plantene i slutten av mai. Hvis du skal så direkte på friland, må du vente til jorden er godt oppvarmet, noe som vanligvis skjer i slutten av juni.

Forkultivering

  • Du forkultiverer fennikelen ved å så plantene innendørs i næringsfattig såjord. Sett frøene omtrent 0,5–1 cm dypt, og la det være plass mellom frøene.
  • Dekk med et tynt lag jord og vann direkte i såfuren. Sett plantene på et lyst sted, og la dem stå der under hele spiringsperioden (som er ca. 2 uker lang).
  • Når det har kommet opp et par planter ved hjelp av forkultivering, må du avherde plantene før du planter dem ut. Plantene må vennes sakte men sikkert til det nye klimaet. Begynn med å ha dem ute i korte tidsperioder, som du deretter øker dag for dag. Dette kan du gjøre i løpet av en ukes tid hvis du har et litt kjølig klima.
  • Bruk moldrik jord eller humusrik hagejord med en PH-verdi på over 6 når du planter ut fennikelen. Før såingen kan det også være en god ide å klargjøre jorden med organisk gjødsel. Du kan for eksempel bruke ben- eller hornmel, stallgjødsel eller kompost.

Sett ut plantene

  • Sett ut plantene når jorden er minst 10 C° varm, og da helst på et beskyttet og varmt sted i hagen hvor planten får beskyttelse mot vinden også. Plantene bør settes med en avstand på ca. 15–30 cm mellom dem, og du bør også påse at radavstanden er på ca. 40–50 cm.
  • Du må behandle plantenes røtter varsomt ved utplantingen. Hvis røttene skades, er det en risiko for en altfor tidlig blomstring.
  • Når du har satt ned plantene, fyller du opp med jord, og dekk til med litt jord rundt bladbasen. Vann rikelig rett etter plantingen.

Fortynning, vanning og gjødsling

  • Du må sørge for å fortynne og vanne fennikelen regelmessig under tilvekstperioden. Prøv også å holde snegler borte fra plantene så godt som mulig.
  • Hvis du bruker grunngjødslet jord, vil det kun være behov for at du gjødsler moderat under resten av sesongen. Det kan være en god ide å løsne jorden av og til.
  • Skjær ned plantene før vinteren og dekk dem til med halm hvis du vil prøve å få planten til å overvintre.

Når er det tid for høsting?

Det tar omtrent 2 måneder for fennikelen å utvikle blader, og 4–5 måneder for frøene. Du kan dermed regne med å kunne starte høstingen av bladene om høysommeren, og frøene fra august til september. Det forutsetter imidlertid at du har forkultivert plantene med en spiringsperiode på omtrent 2 uker.

Bruksområder

Det mest fascinerende med fennikel er at nesten hele planten kan brukes på en eller annen måte. Frø, blader og stilker blir i første rekke brukt til matlaging. Men fennikel brukes også til medisinske formål og til flere forskjellige helsefremmende og symptombehandlende formål.

Fennikel i matlaging

Nesten hele planten blir brukt til matlaging. Fennikelfrøene brukes ofte i sauser, blant annet til fiskeretter, og også som brødkrydder, gjerne sammen med anis. Frøene kan brukes knuste, hele og malte. Den friske planten brukes blant annet til salater, og den også grilles i ovnen. Da er det bladene og stilkene, først og fremst de tykkeste delene nederst på planten, som brukes. Den lakrislignende duften forsvinner ved tilberedning.

Fennikel til medisinske formål

I tillegg til alle symptombehandlende og helsefremmende egenskaper, brukes fennikel også mot spedbarnskolikk, sammen med kamille. I tillegg finnes det forskning som har påvist at fennikel har krampeløsende egenskaper på glatt muskulatur, spesielt i luftrør og tarmer.

Og som om ikke dette skulle være nok, så kan denne planten vise til enda flere positive egenskaper. Den virker slimløsende, øker flimmerhårenes bevegelse i luftrørene, brukes ved bihulebetennelser, snue og pustebesvær ved forkjølelse. I tillegg brukes fennikel innen folkemedisin til å:

  • Lindre og kurere hoste
  • Virke krampeløsende
  • Øke appetitten
  • Bedre fordøyelsen
  • Øke melkeproduksjonen for ammende mødre

Fennikelens historie

Denne fantastiske mirakelplanten kommer opprinnelig fra det sørlige Europa, spesielt rundt Middelhavet, samt sørvestlige Asia. Det var kineserne som først begynte å dyrke fennikel, men de ble snart fulgt at inderne, egypterne og araberne, og på lengre sikt ble planten spredt til nesten hele verden. Selv i Norge dyrkes det i dag fennikel flere steder.

I Egypt er det funnet papyrusruller hvor alle fennikelens medisinske egenskaper er nedtegnet, gjemt i egyptiske gravkamre. Oljen som kan utvinnes av fennikel har blitt brukt til såvel øyeskyllinger som brystdråper, mot oppblåsthet og også som avførende middel. I eldre norske bøker om urter er det nedtegnet at fennikel kan rense brystet, kurere hoste og tæring, styrke hjernen og hjertet og også brukes for tilfeller av forstørret lever.

I henhold til engelsk folketro skal et fennikelknippe utenfor ytterdøren til og med skremme bort troll.

Interessante korte fakta om fennikel

  • Fennikel kan bli opptil 1,5–2,5 meter høy.
  • Har en lakrislignende duft.
  • Får gule blomster i klaser.
  • Har vært kultivert i minst 2000 år.
  • Brukes innen folkemedisin.
  • Har mange helsefremmende egenskaper.

Her kan du finne mer informasjon

Dyrking av krydder – slik lykkes du >>
Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>
Guide til riktig gjødsel for plantene dine >>

Du er her:


Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer

Fennikel 'Romanesco'

3990
5 for 4
Les mer

Fennikel 'German'

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen