Frøskole – så fra frø innendørs

Frøskole – så fra frø innendørs

Når du dyrker fra frø, får du følge hele prosessen til en plante, fra et lite frø til en fullvokst plante. Via frøskolen vår får du lære deg å så fra bunnen og gi frøene de rette forutsetningene for å trives og gro. Les mer her!

Lær deg å dyrke med vår frøskole

Det er en egen tilfredsstillelse med å så sine egne frø. Med riktig omsorg og kunnskap om prosessen hos en ung plante kan du høste både noe spiselig og snittblomster etter hvert.

Når skal du så?

Har du rett belysning og fuktighet innendørs, kan du så når som helst på året. Derimot er det noen tidsaspekter du bør ha i bakhodet hvis du skal sette ut plantene i hagen eller på balkongen, siden en del frø trenger lang tid for å utvikle seg.

  • Januar og februar – starten av året er tiden for å så frø til grønnsaker som purreløk, selleri, aubergine, paprika og chili. Blomster til hagebed som også trenger lang tid på seg, er praktspragle, pelargonia og verbena.
  • Mars og april – litt senere på våren er tiden moden for å så bortimot alt annet som bør forkultiveres før utplanting om sommeren.

Tips: ikke så altfor tidlig, med mindre det er anbefalt på frøposen. Det kan gi spinkle og svake planter.

Fra frø til plante

Hva må du tenke over når du sår fra frø? Blant annet at forutsetningene må være riktige, som varme, vann og fuktighet. Disse sju punktene hjelper deg i prosessen med å så frø:

  1. Potter. Små plastpotter, oppklippede melkekartonger eller såbrett er perfekt å så frø i.
  2. Jord. Fyll på med såjord og husk at større frø trenger mer jord enn mindre frø. Trykk jorden lett sammen og vann til den blir jevnt fuktig.
  3. Så frøene. Så 2–4 frø i hver potte og spre dem jevnt utover. Dekk til med litt såjord. (Frø som er lysspirende skal ikke dekkes med jord, les på medfølgende frøpose).
  4. Lag et minidrivhus. Om vinteren er luften innendørs ofte tørr, og det er viktig å tilføre luftfuktighet når man dyrker inne. Ved å sette et gjennomsiktig plastlokk over pottene skaper du et drivhusklima som sørger for at fukten ikke fordamper.
  5. Vann. Ikke glem å vanne. Jorden må ikke være for våt, men skal heller ikke tørke helt ut. Vann sparsomt og pass på at frøene ikke flyter ut fra stedet de ble plantet, noe som kan skje dersom de ikke har slått rot ennå.
  6. Mye lys. Plantebelysning er viktig hvis du sår frø i vinterhalvåret. LED-belysning gir lys samtidig som det er energieffektivt.
  7. Varme. Frøavlingen trenger varme, men forholdsvis sval temperatur til innendørs å være. Tenk 18 til 19 grader. Ikke plasser frøavlingen nær en varmekilde da det kan tørke ut og gjøre planten for varm.

Når planten har to bladpar

Ta av plastbeskyttelsen og luft når det danner seg kondens hos småplantene. Når plantene får to bladpar, er det ikke lenger nødvendig med beskyttelse. Når de to bladparene har åpenbart seg, bør du også potte om plantene i større potter med blomsterjord. Tilfør næring først et par uker etter ompottingen.

Plante ut plantene

Når dine egendyrkede planter har vokst seg til og faren for nattefrost er over, er de klare for å plantes ut. Husk å herde plantene før de flyttes utendørs på heltid. La plantene stå ute i skyggen noen timer om gangen på dagen. Plant dem deretter ut i alt fra potter og bed til blomsterkasser og kjøkkenhager.

Les mer

Så frø i høst og nyt blomster til våren >>
Jordskole >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc