Frøskole – så fra frø innendørs

Det finnes mange spiselige godbiter du kan så selv. Eller kanskje du har lyst til å dyrke frem fine blomster som du kan lage buketter av? Les mer om hvordan du lykkes med å så frø og hvordan du tar best vare på plantene dine.

Frøskole – så fra frø innendørs

Hvorfor så innendørs?

Det er flere fordeler med og grunner til å så innendørs. Noen planter trenger lang tid på å blomstre eller gi frukter. Det er derfor lurt å starte innendørs slik at de rekker å vokse godt til sommeren.

Hva trenger du for å så innendørs?

Hvis du har riktig utstyr og god belysning, kan du så når som helst på året. Men husk at plantene dine kan trenge mer plass når de vokser. Du må derfor sørge for å ha god plass når vinduskarmen ikke lenger er tilstrekkelig. Ellers bør du ha følgende på plass når du skal begynne å så frø:

 • FrøskoleFrøposer
 • Næringsrik jord
 • Små potter (du kan bruke ulike typer)
 • Plantepinner for navnemerking
 • Sprayflaske
 • Minidrivhus
 • Eventuelt plast for å dekke pottene i starten slik at fuktigheten bevares. Husk å lage hull i plasten for å fjerne kondens.

Tips! Noen hobbygartnere sår i ulike hylleplan og supplerer med plantebelysning på hver hylle.

Når bør du starte?

Du kan så frø når som helst i løpet av året, men hvis du vil ha grønnsaker til sommeren er det best å så i januar eller februar. Grønnsakene som trenger lengst tid på å utvikle seg er chili og paprika. Noen blomster, som pelargonia og heliotrop, trenger også ekstra tid før blomstring. Disse kan sås tidlig vår/vinter.

I mars/april bør du komme i gang med å så frø av andre planter, slik at de spirer og er klare til å plantes ut om sommeren.

Frø som kan vente

Noen frø bør av ulike årsaker ikke sås før i mars/april. Dette kan være fordi de trenger mest mulig dagslys, eller fordi de har en tendens til å vokse seg så store inne at det blir vanskelig å plante dem ut.

 • Tomater skal helst ikke sås før i slutten av mars eller starten av april, da de er svært avhengige av lys.
 • Agurk vil ha mye varme, og bør ikke plantes ut hvis temperaturen om natten er under 15 grader.
 • Erter og bønner vokser seg vanligvis store, men frøene vokser ikke ved jordtemperaturer under 12 grader. Mange venter derfor til mai for å så direkte på friland.

Så med riktige forutsetninger og få sterkere planter

Et frø trenger riktig med varme, vann og fuktighet for å vokse seg til en fin plante. Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe frøplanten med å vokse.

 1. Ulike potter og godt miljø. Bruk potter, kar, avkuttede melkekartonger eller eggekartonger. Frøene har det bra uansett, så dra nytte av det du har hjemme. Sørg for at pottene har høy luftfuktighet ved å dekke dem med plast eller ved å sette dem i et minidrivhus.
 2. FrøskoleRiktig mengde jord og jevn fordeling av frø. Større frø trenger vanligvis mer jord enn mindre frø. Trykk jorden lett når du sår og fukt den med lunket vann fra en sprayflaske. Så to til fire frø i hver potte og sørg for å fordele dem jevnt. Hell på ytterligere såjord, men husk at lysspirende frø ikke skal tildekkes.
 3. Riktig temperatur og lys. 18–19 grader er ideelt for såing av frø. Det må være varmt, men samtidig ikke for varmt. Unngå derfor plassering i sterkt sollys eller ved et varmeelement. Frø trenger lys for å vokse til planter. Hvis du sår om vinteren kan du bruke et LED-lys eller en vekstlampe for å oppnå tilstrekkelig med lys.

Husk å vanne!

Ikke drukne frøene i vann, men vent heller ikke med å vanne til jorden er for tørr. Vann forsiktig slik at jorden er fuktig og sjekk at frøene ikke renner bort.

OBS! Den første vekstnæringen gis omtrent tre uker etter omplanting.

Når planten begynner å komme til syne

FrøskoleDet er alltid hyggelig når de første bladene på en plante kommer til syne. Når de to første bladparene viser seg kan du begynne å tenke på omplanting i større potter. Dette må gjøres forsiktig slik at de små røttene ikke tar skade. Sett den nye potten lyst og svalt, eller bruk en vekstlampe. Nå er det på tide å sette planten i et drivhus eller dekke den med et plastlokk.
 

Tid for omplanting

Når planten har begynt å vokse kan du sette den utendørs. Vent til det er frostfritt om natten. Det er viktig at du venner på plantene å stå ute slik at de herdes. Start ved å sette dem kjølig i skyggen noen timer i løpet av dagen. Etter hvert kan du plante dem ut i blomsterbed eller plantekasser.

Voks med oppgaven

Det er morsomt å så og se små planter vokse over tid. Så selv eller sammen med familie og venner, og få nye erfaringer hver gang du setter frø. Det er både lærerikt og hyggelig, og det er en fryd å kunne spise sine egne grønnsaker og plukke sine egne blomster fra frø.

Lær mer om å så på våren i vårt hageprogram:

Vil du se flere episoder? Logg inn på Mine sider

Les mer

Så frø i høst og nyt blomster til våren
Jordskole

Du er her:


Minidrivhus i glass

Lengde 36 cm, Svart

399,-
Les mer

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer

Fiberpotte, 12-pk.

Bredde 5 cm, Beige

2990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen