Få orden på uteplassen før sommeren

Når lyse vår- og sommerkvelder lokker oss ut etter dagens jobb og skole er det på tide å gjøre uteplassen sommerfin. Gjør plass til å nyte god mat, sommerens dufter, omgås med familie og venner og dyrke din egen mat.

Få orden på uteplassen før sommeren

For å få mest mulig ut av de herlige varme månedene, er det lurt å tenke over at uteplassen skal kunne dekke flere behov. Når du planlegger uteplassen, kan du med fordel tenke på den på samme måte som du tenker på selve boligen. Del gjerne uteplassen inn i ulike soner. Jo større plass, jo flere muligheter, men det betyr slett ikke at du ikke kan få til mye selv på mindre områder. Her får du tips til både store og små uterom. 

Innred uteplassen med ulike rom

Den store uteplassen

Et stort uteområde kan du dele opp i forskjellige områder som gjør den mer stilren og funksjonell.

  • En herlig plass å sitte, enten i deilige sofaer eller i en spisegruppe.
  • Et utekjøkken sammen med en urtehage til favoritturtene gjør matlagingen morsommere.
  • En adskilt plass for hvile og refleksjon blir trolig velbrukt hvis den får en deilig liggestol eller hammock.
  • En lekeplass for barna med jordbær og markjordbær i potter.

Den lille uteplassen

Er uteplassen mer begrenset i størrelse kreves det prioritering. Hvilke behov og ønsker har familien?

  • Kanskje en kombinasjon av sofagruppe og spiseplass er et godt alternativ?
  • Muligheten for å dyrke på et lite område er mulig hvis man bruker potter i halv eller kvart størrelse, veggbrakett til dyrking som kan henge på rekkverk eller vegg- og plantekasser tilpasset mindre areal.

Planter i potter på uteplassen

Sett gjerne potter i forskjellig størrelse og uttrykk sammen i grupper for å få spennende kombinasjoner. Ved å sette sammen flere like planter eller blomster i lik fargetone får du en strammere og roligere følelse. Med en større miks av sorter og farger blir det mer livlig.

Sommerblomster som pelargonia, margeritt, lobelia og tagetes er klassiske, mens starr, kløver og engblomster er blitt veldig populære de siste årene. Også stauder i potte er populært, som for eksempel lavendel, steppesalvie, bladlilje og bergknapp. 

Dyrking av urter og grønnsaker i potter

For at du enkelt skal kunne bruke urter og grønnsaker i matlagingen er det lurt å dyrke dem nær kjøkkenet. Hvis grønnsakhagen ligger lenger bort i hagen eller du ikke har hage, er store potter en fin måte å være fleksibel med dyrkingen. Også jordbær, markjordbær og grønnsaker er fine å dyrke på terrassen. Da kan små og store nyte avlingen direkte fra planten.

Vanning av plantene på uteplassen

En viktig detalj for å lykkes med planter er å gi dem vann. Dette er ekstra viktig når du dyrker i potter. Hvor ofte og hvor mye avhenger ikke bare av hvilken plante det er, men også hvor stor potte den står i, om den får mye sol eller mye skygge, og hvor varmt det er. Generelt er det lettere å stelle planter dersom de står i store potter med hull i bunnen, slik at planten har tilgang til ekstra næring og vann.

Flere tips og rådLoungesett Florens

4 sitteplatser, Grå

7999,-
Les mer

Loungesett Nantes

5 sitteplatser, Beige

18499,-
Les mer
Solseng Marudo
40%

Solseng Marudo

Lengde 168 cm, Svart

107940 1799,-
Les mer

Hengestol Ancona

Beige

499,-
Les mer

Hengekøye Visby

Lengde 200 cm, Flerfarget

299,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen