Grønne tips for en klimasmart påske

Resirkuler påsken! Egg, blomster og mye mer kan komme til nytte igjen for det grønne som vokser, både innendørs og i hagen. Her er tipsene som vil gjøre påsken mer bærekraftig.

Grønne tips for en klimasmart påske

Nesten alt vi bruker har sin opprinnelse i naturen. Derfor bør vi prøve å gi så mye som mulig tilbake til den. Dette er ekstra viktig ved større hendelser som jul og påske, der vi ofte spiser mer mat enn vanlig.

Og når det kommer til påske, er det ikke vanskelig. Våren og vekstsesongen er i gang – og både papir, planter, påskeris og andre ting kan enkelt bli en del av hagen på ulike måter.

Her er noen av påskegodbitene som enkelt kan resirkuleres:

Forbedre jorden med eggeskall

Det er lite man knytter mer til påske enn egg. Eggeskall inneholder blant annet mineraler og kalsium, og de tilfører derfor jorden viktige stoffer. Bruk den gjerne både i potter og blomsterbed.

Halve eggeskall fungerer til og med utmerket som potter for små frø. Eggeskallene kan også fylles med små, søte blomsterbuketter og henges i påskekvister som dekorasjon istedenfor fjær, som ofte er behandlet med kjemikaler og i en del tilfeller tatt fra levende fugler.

Utnytt påskeriset i hagen

Bruk gjerne kvister fra et tre eller en busk som har blitt beskåret når du lager påskeris. Når påsken er over, kan du bruke kvistene i et dyrkingsbed kalt hugelbed, som gir langtidsnæring, eller du kan bygge fine plantestøtter av dem. En annen måte å resirkulere kvistene på er å legge dem i den vanlige komposten der de gir et viktig tilskudd av karbon.

Dersom du ønsker nye trær eller busker, kan du la kvistene stå i vann til de slår rot før du planter dem ut.

Legg papir i komposten

Alt papir som ikke inneholder giftstoffer passer fint inn i komposten. De gir, akkurat som ved, et tilskudd av karbon som mikrolivet trenger. Fine påskeegg kan også spares til senere år eller brukes som potter for nysåing.

Bruk kaffe og kaffegrut som plantenæring

Etter at påskekaffen er drukket opp, kan du bruke både kafferester og kaffegrut som plantenæring. Kaffe inneholder en hel del nitrogen og også litt kalium og fosfor. Kaffegrut blandes med vann (1 + 10 deler) og kan brukes som gjødsel cirka én gang hver sjette måned. Det går an å spre kaffegruten direkte i blomsterbedene ute. Og er du heldig, klarer duften å skremme vekk en og en annen katt som vil bruke blomsterbedet ditt som toalett.

La påskeblomster og krydderplanter leve videre ute

La påskens herlige løker, som hyasinter og påskeliljer, flytte ut når de blomstrer av. Påskeblomster gir tidlig mat til insekter neste år og i årene etter. Narsisser som påske- og pinseliljer plasseres på en dybde på rundt 15 centimeter, mens små løker settes grunnere. Knip av blomstene, men la stilkene og bladene visne og gi kraft til løken. Planter du ut et par potter hvert år, kan det etter hvert bli et vakkert felt med påskeliljer og andre fine vårblomster.

Mange av krydderne vi bruker i påsken går det an å plante, hvis det er noe grønt igjen på dem. Det er ikke alltid det lykkes, siden rotsystemene ofte er veldig tette, men som regel går det veldig bra.

Miljøvennlig påskeverksted

Kan håndverk være bærekraftig? Ja visst! Du kan for eksempel så gress i et halvt eggeskall, plante vårløker i vakre glass, som du senere planter ut, eller farge egg med planter istedenfor kjemikalier. Løkskall, blåbær, rødbeter, gurkemeie og spinat gir veldig vakre naturlige farger, og prosessen er enkel – bare ha i en klype salt og en liten skvett eddik i kokende vann, bland dette med planten du har valgt og kok egget som vanlig.

Grønn påskemiddag

La påskemiddagen bli en økologisk og grønn fest, og bruk det som er i sesong til middagen. Spinat kan høstes allerede nå om den sås om vinteren, men det finnes også spennende ugress som er spiselig og blomstrer tidlig på våren, som løkurter.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådLavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 for 139,-
Les mer

Lewisia 'Mountain Dreams'

Ø13 cm, Flere farger

8990
Les mer

Pelargonia 'Mosquito Away'

Ø12 cm, Flerfarget

109,-
2 for 179,-
Les mer

Markdekkerose LAVENDER DREAM

Ø19 cm, Lilla

229,-
2 for 349,-
Les mer

Sommerfugllavendel

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 for 149,-
Les mer

Femtunge

Ø12 cm, Blå

9990
3 for 279,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen