Gullranke – fakta og råd om stell

Denne klassikeren av en plante trenger kun litt lys og vann for at rankene skal vokse seg imponerende lange. Perfekt for deg som vil ha mest mulig grønt med minst mulig innsats.

Gullranke – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Epipremnum aureum
Familie: Myrkonglefamilien (Araceae)

Gullranke er en av flere klassiske grønne planter som har blitt mer og mer trendy de siste årene. Det slående vakre, hjerteformene bladverket med mønstre i gulgrønt er nok en av grunnene til det. I tillegg er den både lettstelt og anvendelig. Du kan ha den som en hengeplante i en ampel, eller på en hylle. Men den kan også klatre med luftrøttene sine, om den noe å feste dem i – for eksempel en plantestøtte i kokos eller et annet porøst materiale.

Har du firbeinte venner, bør du være oppmerksom på at gullranke er giftig for hunder og til dels også katter. Gullranke har irriterende plantesaft (helsenorge.no) som kan gi ubehag for mennesker også, så det tryggeste er å sette den utenfor rekkevidde for nysgjerrige firbeinte og små barn.

Stelletips for gullranke

Du trenger ikke grønne fingre for å holde liv i en gullranke! Den er blant de mest hardføre og tilpasningsdyktige grønne plantene vi har.

Hvor trives gullranke best?

 • Lys
  Gullranken trives på lyse steder, men helst ikke i mye direkte sollys. Det er spesielt viktig å holde den unna solsteken om våren og sommeren. Hvor mye lys bladene får har også noe å si for mønstret på bladene på den sorten som er varigerende – jo mer lys, jo mer gult i mønsteret.
   
 • Temperatur
  Vanlig stuetemperatur er alt gullranken krever, sommer som vinter.
   
 • Luftfuktighet
  Planten liker høy luftfuktighet, men tåler også tørrere luft helt fint. Dusj gjerne bladene med en sprayflaske innimellom. Det minner planten om sitt opprinnelige klima, og får den til å vokse seg enda frodigere.

Hvordan vanne gullranke?

La gullranken tørke lett opp mellom hver vanning. Løft på potten for å sjekke om den er lett eller tung. Det gir deg en mye bedre indikasjon på om det er på tide å vanne enn å bare kjenne på jorda med fingeren. Merk at planten trenger mer og oftere vann på sommeren enn på vinteren.

Hvordan gjødsle gullranke? 

Om du vil gi gullranken litt ekstra hjelpe til å bli vokse seg stor og fin, kan du gi litt flytende plantenæring én gang i måneden fra vår til høst.

Ompotting av gullranke

Gullranker vokser gjerne villig, og bør plantes om når røttene tar overhånd i potten – normalt etter et par års tid. Løft planten ut av potten for å sjekke. Er det en god del synlige røtter rundt jordklumpen, er det på tide med omplanting. Dette bør helst gjøres på våren. Bytt til en potte som er 2–3 cm større i diameter, slik at planten får rom til å vokse og ny god jord.

Les også:
Omplanting – slik lykkes du

Slik tar du stiklinger av gullranke

Å ta siklinger av en gullranke er ikke vanskelig, og den tåler godt å klippes ned. Planten formeres villig, og kan gå i arv i generasjoner om du vil.

 1. Finn en ranke som ser frisk og fin ut. Se etter små brune «knotter» som stikker ut der et blad kommer ut av ranken, dette er luftrøtter som blir til jordrøtter når de settes i jord.
 2. Bestem deg for hvor mange stiklinger du vil ta, for å finne ut hvor langt inn på ranken du bør klippe. Du får én stikling per node oppover på ranken. En node er «krysset» der bladet og ranken møtes. For å få en fyldig plante bør du plante flere stiklinger i samme potte.
 3. Klipp av ranken slik at det står igjen et blad ytterst på planten. Der vil det vokse ut et nytt skudd igjen.
 4. Del opp ranken du har klippet bort fra planten i stiklinger. Du kan klippe både over og under hvert blad/hver node, stilken mellom nodene kan du kaste. Bladet helt i enden av planten er også en stikling.
 5. Plant stiklingene ut i en potte med vanlig blomsterjord eller premiumjord. Én stikling blir til én ranke, så plant så mange stiklinger i samme potte som du vil ha ranker på planten til slutt.

Det kan ta noen uker før du ser at det begynner å vokse, men under jorden skjer det underverker – nye røtter dannes og en helt ny gullranke er skapt.

TIPS! Vask gjerne saksen du bruker med litt antibac før du setter i gang, så kan du være helt trygg på å ikke overføre sykdommer fra en plante til en annen.

Kan jeg sette stiklingene i vann?

For å ha bedre kontroll på når røttene dannes, foretrekker noen å sette stiklingene i vann i noen uker før de plantes ut i jord. Det er jo også veldig dekorativt med stiklinger i vaser. Vær imidlertid oppmerksom på at røttene da har tilpasset seg å leve i vann, og at de trenger å venne seg til å vokse i jord. Sørg for å gjennombløte jorden helt når du planter dem ut i jord – og vær nøye med å holde jorden jevnt fuktig i de første 2–3 ukene.

Vanlige problemer med gullranke

Brune og tørre blader tyder på for lite vann, men det er nok mer vanlig å vanne for mye – da blir bladene gule.

Gullranke er på ingen måte spesielt utsatt for skadedyr, men som mange andre grønne planter kan også gullranke få trips, skjoldlus, ullus og spinnmidd.

Les også:
Skadedyr på inneplanter – slik blir du kvitt dem

Fakta om gullranke

 • Gullranken kommer opprinnelig fra Polynesia, og vokser i dag vilt på flere øyer i Stillehavet, som for eksempel Hawaii, Malaysia og Karibia.
 • Under optimale forhold kan en gullranke bli opptil 20 meter lang.
 • Planten har en genetisk defekt som gjør at den blomstrer svært sjelden.
 • Det gulgrønne mønsteret på bladene skyldes ulik grad av klorofyllinnhold og kalles variegering. Produksjonen av klorofyll øker ved lite lys, og da blir bladene grønne. Vil du ha mye mønster, er altså mye indirekte lys et godt tips.


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer

Gullranke

Høyde 40 cm, Grønn

279,-
Les mer

Plantenæring universal

3 L

229,-
Les mer

Gullranke

Høyde 20 cm, Grønn

9990
Les mer

Gullranke

Høyde 120 cm, Grønn

1599,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen