Honningbær – slik dyrker du dine egne

Honningbær er hardføre busker det er enkelt å lykkes med. Buskene er dekorative og gir deg spiselige blå bær med en smak som kan minne om blåbær.
Vitenskapelig navn (Latin): Lonicera caerulea var. kamtschatica
Familie: Kaprifolfamilien (Caprifoliaceae)
Akkurat som blåbær, er honningbær fulle av næringsstoffer som vitaminer, kalsium og antioksidanter. Denne hurtigvoksende bærbusken finnes i mange varianter og passer utmerket for dyrking i kaldere klima.
Bæret som alle kan dyrke
Det er nesten ikke mulig å mislykkes med honningbær. Uansett om du velger å bruke hagen eller balkongen, er busken svært takknemlig og vokser godt selv i kaldt vær. De kanadiske variantene er mer tilpasset det norske klimaet, men du kan også velge russiske sorter.
Opprinnelse
Det finnes mange typer honningbærbusker, som har blitt foredlet og krysset, hovedsakelig i Japan, Russland og Canada, med mål om å skape vakre busker som gir mange smakfulle bær. Honningbærbusken får også blomster med masse nektar – rene godteposer for sultne humler og bier. Honningbær som busk har lang levetid og kan bli nesten 40 år gammel.
Aromatisk søtsyrlig
Smaken varierer etter hvilken type det er, men fellesnevneren er en aromatisk, søtsyrlig smak som minner om en blanding av bringebær, solbær og blåbær. Det finnes en type honningbær for alle, uansett om du foretrekker de søte eller syrlige variantene. Det gjør at du kan safte, sylte og tørke honningbær, eller spise dem som de er. Tilsett gjerne honning, sukker eller noe annet søtt når du spiser honningbær. Dette gir en enda bedre smak.
Plant flere ulike sorter honningbær
Honningbærbusker har det best når de plantes sammen med en annen sort – da gir de større avling og bæret blir både større og mer smakfullt. Når du skal plante, bør du velge varianter som blomstrer samtidig.
Slik gjør du
- Planting
Om du vil ha mange bær bør du plante to ulike sorter med en avstand på 0,5 til 2 meter, avhenging av om du vil ha hekk eller frittstående busker. Honningbær begynner å vokse tidlig på våren. Å plante på høsten er derfor å foretrekke, men planting tidlig vår går også fint.
- Jord
Honningbær trives i i vanlig hagejord, og har det aller best i veldrenert, moldrik og fuktig jord.
- Vanning
Vannes rikelig ved planting og deretter regelmessig. Det er bedre med rikelig vanning mer sjeldent enn små skvetter ofte.
- Plassering
Busken trives best i full sol eller halvskygge. Hold fuglene unna bærene ved å dekke busken med nett.
- Beskjæring
Busken klarer seg fint selv i flere år, men etter rundt tre år kan du begynne å beskjære den lett ved å klippe bort noen av de eldste grenene. Beskjær på vårvinteren, den siste delen av vinteren, når planten er i hvile. Dersom en gammel busk vokser dårlig og gir lite bær, kan alle grener beskjæres ned til cirka 30–40 cm over bakken.
Tips! Hvis du vil forøke honningbær, kan du ta sommerstiklinger når årsskuddene har vokst ut. Sett stiklingene i en potte med jord, og plasser potten i skyggen til stiklingene utvikler røtter. Etter et par måneder kan stiklingene plantes ut.