Honningbær

Honningbær minner om blåbær, men er langt større. Akkurat som den mindre slektningen er honningbær full av næringsstoffer som vitaminer, kalsium og antioksidanter. Dette hurtigvoksende bæret finnes i mange ulike typer og passer utmerket for dyrking i kaldere klima. Det er dessuten en bærsort det er nesten umulig å mislykkes med.

Vitenskapelig navn (Latin): Lonicera caerulea var. kamtschatica
Familie:

Bæret som alle kan dyrke

Det er nesten ikke mulig å mislykkes med dyrking av honningbær, uansett om du velger å bruke hagen eller balkongen. Busken er svært takknemlig, og vokser godt selv i kaldt vær, faktisk ned til -46 grader. De canadiske variantene er mer tilpasset det norske klimaet, men du kan også velge russiske sorter.

Opprinnelse

Honningbærbusken kommer fra Japan og Sibir, og blir rundt 1,5 meter høy. Ved bruk av foredling har det blitt dyrket fra mange ulike sorter. Busken lever lenge, og kan vare i opptil 40 år. Blomstene gir mye nektar, og er rene godteposen for sultne humler og bier.

Plant flere sorter ved siden av hverandre

Honningbærbusker har det best når de plantes sammen med en annen sort – da gir de større avling og bæret blir både større og mer smakfullt. Når du skal plante, bør du velge varianter som blomstrer samtidig.

Slik gjør du:

  1. Plant helst to sorter sammen og sett dem nær hverandre.
  2. Planting foregår tidlig på våren, eller om høsten hvis du bor lengst sør i landet.
  3. Vann ganske mye når du planter for å hjelpe rotsystemet.
  4. Du kan velge vanlig hagejord, men sørg for at den er moldrik og fuktig.
  5. Busken trives best i sol eller halvskygge.
  6. Hold fuglene unna bærene ved å dekke busken med nett.

Tips! Hvis du vil forøke honningbær, kan du ta sommerstiklinger og sette dem i en krukke i skyggen. Etter et par måneder kan de plantes ut en etter en.

Beskjæring

Busken klarer seg fint selv i flere år, men etter rundt tre år kan du begynne å beskjære den lett. Beskjær på vårvinteren når planten er i hvile. Hvis du etter hvert merker at kvaliteten på bærene blir dårligere kan du beskjære mer.

Når blomstrer honningbær?

Du kommer til å bli overrasket over hvor raskt honningbær begynner å blomstre. Blomstene kan dukke opp allerede i april, og i mai får bærene den blå fargen sin. I juni eller starten av juli er det ofte klart for innhøsting.

TIPS! Husk at bærene skal være mørkeblå før du plukker dem.

Morsom form, nyttig innhold

Første gang du ser honningbær, eller Lonicera caerulea var. kamtschatica som det heter på latin, kommer du kanskje til å le litt. Bæret har nemlig en rar, avlang form. Men, ikke la deg lure av det snodige utseendet – honningbær er en av de nyttigste bærene i verden. Ettersom de modner så raskt, rundt en uke før jordbær, tar det ikke lang tid før du kan nyte den søte smaken og det vitaminrike innholdet.

Syrlig søt

Den syrlige smaken minner om en blanding av bringebær, solbær og blåbær. Syrligheten har blitt erstattet med litt mer sødme etter hvert som man har foredlet busken. Det gjør at du kan safte, sylte og tørke honningbær, eller spise dem som de er.

TIPS! Tilsett gjerne honning, sukker eller noe annet søtt når du spiser honningbær. Dette gir en enda bedre smak.

Bli med på trenden

Hvis du ikke dyrker honningbær enda, er det et godt tips å starte nå. Du kommer til å elske de store, uregelmessige bærene som er rene vitaminbomber. Hvem som helst kan plante og høste honningbær!

Les mer

Bær – slik lykkes du>>
Jordskole>>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc