Krypjonsokkoll – planting og stell

Denne fine og lettdyrkede stauden som pynter opp i mange norske hager er noe helt for seg selv. Den hardføre og vintergrønne stauden utgjør et stabilt element i hagen og holder seg fin nærmest uansett. Den er ekstra flott om våren, når de vakre blomstene springer ut.

Krypjonsokkoll – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Ajuga reptans
Familie: leppeblomstfamilien (Lamiaceae) )

Tips til dyrking av krypjonsokkoll

Krypjonsokkollen gir vakre farger til hagen og klarer seg stort sett selv. Det er imidlertid visse kriterier som må oppfylles for at den skal bli så fin som mulig. Det er dessuten en del anbefalinger som bør følges for at den skal få best mulig forutsetninger.

 • Vanning
  Krypjonsokkollen trives best i fuktig, men ikke våt, jord. Blir den for våt, kan det bli problemer med soppvekst.
   
 • Jord
  Krypjonsokkollen plantes helst i plantejord, men den trives også godt i vanlig, kraftig jord så sant den holdes jevnt fuktig.
   
 • Plassering
  Et voksested med skygge til halvskygge er ideelt, men krypjonsokkollen kan også trives på et solrikt sted bare den får nok vann.
   
 • Gjødsel
  Gi den gjerne langtidsvirkende gjødsel tidlig om våren for å sikre den best mulig vekstvilkår. Fjern blomstene etter hvert som de blomstrer av.
   
 • Vintertildekking
  Dekk gjerne krypjonsokkollen med fiberduk i vinterhalvåret for å unngå frostskader.

Krypjonsokkoll – en vakker bunndekker

Det er noen egenskaper som er spesielt ettertraktede i hagen. Interessen for hagebruk varierer selvsagt fra person til person, men hvis man først har en hage, vil man jo gjerne at den skal se bra ut med flotte planter og blomster.

Det spiller egentlig ingen rolle om hageinteressen er sterk eller om man har grønne fingre eller ikke: Hardføre og robuste planter som ikke krever mye stell, er noe alle med hage vet å sette pris på. Krypjonsokkoll er nettopp en slik plante som gjerne vokser der andre må melde pass. I og med at krypjonsokkollen sprer seg raskt, dekker den bakken effektivt og gir dessuten en bonus i form av flotte kransstilte blomster om våren og tidlig på sommeren.

Krypjonsokkollen er en staude, altså flerårig, og klarer seg godt i lave vintertemperaturer. Siden den er vintergrønn, er den dekorativ også om vinteren, selv om den i perioder kan ligge skjult under snøen. Krypjonsokkollen klarer seg dessuten veldig godt i krukke, også om vinteren.

De fargerike bladene, som skifter fra grønt til rødt, er enda en grunn til å vurdere å plante krypjonsokkoll i bedet.

Fakta om krypjonsokkoll

 • En robust plante som kan utkonkurrere svakere stauder.
 • Er vintergrønn, noe som betyr at den beholder bladene og fargene året rundt.
 • En av de bedre bunndekkerne.
 • Får blomster som vokser i kranser øverst på stilkene.
 • Finnes i flere forskjellige sorter med blå, rosa eller hvite blomster.
 • Forekommer på den nordlige halvkule.

Les mer 

Stauder – slik lykkes du >>
Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>

Du er her:

Temaer:

Blomstergjødsel

1 L

119,-
Les mer
Redskapssett
Medlem 49,90,-

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen