Mangold – slik dyrker du din egen
Når man snakker om mangold, så er det ikke kun en plantesort som navnet dekker. Mangold er er artsgruppe av en planteart som kalles bete. I denne gruppen inngår en rekke sorter hvis blader eller bladskaft brukes som grønnsak.

Vitenskapelig navn (Latinsk): Beta Vulgaris
Familie: Amarantplanter (Amaranthaceae)
Dyrk din egen mangold
Mangolden er en lettdyrket bladgrønnsak som gir stort utbytte av lite og forholdsvis enkelt arbeid. Du kan like gjerne dyrke den ute i hagen som i bed eller inne i en krukke, noe som gjør at også du som bor i byen i en leilighet i fjerde etasje kan dyrke denne grønnsaker uten problemer. Det beste er også at den smaker herlig, til og med som ungplante, så om du er sent ute med dyrkingen ett år, kan du fortsatt sette mangold og høste denne nyttige bladgrønnsaken samme sommer.
Førdyrk og stell i bed, i jorden eller i potte
- Temperatur og plassering
Om du har tenkt å dyrke din mangold i bed eller rett i jorden, er det tid for å så omtrent så snart jorden er varmet opp, noe som pleier å være rundt mai–juni, eller noe tidligere i de varmere delene av landet. Temperaturen bør ligge på rundt +10°C til +20 °C. Mangold som dyrkes utendørs trives i solen. For dyrking i krukke på balkong eller inne, gjelder omtrent det samme, men det går som sagt fint å sette noe senere om man skulle komme i gang sent et år. For krukkeplantet mangold er det viktig at du holder temperaturen under 20 °C for å ikke hemme veksten, så finn en svalere plass i hjemmet eller en skyggeplass på balkongen for å få best mulig resultat av dyrkingen din.
- Jord
For utendørsplanting er det lurt om du har forberedt dyrkingsstedet om våren, ved hjelp av jordet kompost og nitrogengjødsel. Nitrogen er nemlig en viktig faktor som mangolden trenger for å vokse. Bruk en dyp, muld- og næringsrik jord når du planter. Den må gjerne inneholde leire, så lenge den også er veldrenert. Sørg for at jorden har en pH-verdi rundt 7,0 for at mangolden din skal trives best mulig, men bruk nitrogengjødsel jevnlig under hele vekstperioden for å få det aller beste resultatet. For deg som planter i potte, kan du fylle opp en krukke med næringsrik jord, som du etterpå lager en såbane i med fingeren – og setter frøene grunt ned i. Dekk deretter frøene med såjord og trykk lett til.
- Vanning
Enten du har plantet innendørs eller utenførs, må den vannes like etter plantingen, og deretter løpende ved behov. Jorden skal holdes fuktig.
- Gjødsel
Du kan også med fordel gjødsle med nitrogenrik gjødsel løpende under hele vokseperioden, og deretter med stallgjødsel mot høsten, på utendørsplantene.
Når plantene har vokst frem og nådd en høyde på omtrent 10 cm, er det tid for trimming. Forsøk å gi mangolden din en planteavstand på ca. 10–20 cm.
Når er det tid for å høste?
Mangold kan du høste fra og med juli og helt frem til september måned. En god pekepinn er ellers at du kan høste plantene allerede 4 – 6 uker etter at du har sådd. Når du høster bladene, sørg for å rykke løs de ytre bladene rett oppover. Dette stimulerer nemlig dannelsen av nye blader, og gjør at du kan høste mangolden din flere ganger.
Du kan til og med skjære ned hele planten til en høyde på ca. 3 cm fra marken – noe som også kommer til å gi nye blader. Om du vil vente med innhøstingen til høsten, kan du beskytte plantene dine ved å spenne opp en plast- eller fiberduk over plantene. Om mangolden dekkes til med et organisk materiale, kan den til og med overvintre i store deler av Norge, og året etterpå gi en avling på forsommeren – før den blomstrer opp.
Pleieråd for mangolden din
For å få mangolden din til å trives og vokse, er det viktig at den får mye næring, da gjerne i form av nitrogenrik gjødsel. Jorden som mangolden står i skal også holdes fuktig hele tiden, men uten at den blir altfor bløt. Mangolden trives ikke i en altfor våt jord, men med en åpenbar vannmangel får den også treaktige stilker – så her gjelder det å finne en goda balanse på vanningen. En voksen plante tåler dog tørke bedre enn den tåler altfor mye væte. I tillegg er det viktig at det er godt med tynning mellom plantene slik at hver plante får vokse fritt og slipper å sloss om plass med søsknene.
Mangolden klarer seg vanligvis bra mot skadedyr og sykdommer, men ved alvorlige angrep kan betbladlusen skape problemer med misformede blader som gir en minsket avling. Om du støter på disse skadeinsektene, blir du lettest kvitt dem ved å spyle dem bort med en vannslange. Hvis dette ikke er nok kan du prøve å behandle med såpevann.
Mangold – en bladgrønnsak proppfull av næring
Mangolden, som inneholder massevis av næringsstoffer, kalles noen ganger for en supergrønnsak, fordi den anses å være så sunn. I mangolden gjemmer det seg nemlig både lutein og zeaxanthin, som har vist seg å beskytte mot aldersforandringer av synet.
Dessuten inneholder mangolden også magnesium, som er et ekstremt viktig mineral for oss mennesker. Ikke bare spiller det en stor rolle i vår energi- og proteinomsetning, men er også en viktig faktor for å bekjempe angst og depresjon. Som en siste bonus, byr mangolden også på enorme mengder vitamin K – noe som er viktig for benmasse og skjelett, og til og med motvirker benskjørhet.
Mange navn og i slekt med rødbeten
Mangold går til vanlig under navnet romersk spinat, stamspinat, spinatbete, bladbete eller stjernemangold. Allerede på Aristoteles tid ble det snakket om dyrking av mangold, og bladene ble brukt på kjøkkenet på samme måte som spinatbladene. Mangolden er også en nær slektning av rød-, fôr- og sukkerbeten, men den store forskjellen er at man spiser bladene av mangolden, da denne mangler beten.
Korte fakta
- Mangolden er en toårig urtevekst.
- Blir ca. 50 – 60 cm høy.
- Bladene er store, med grønnhvitt eller rødt bladskaft.
- Får små grønnbrune blomster i sitt andre leveår.
- Mangolden kan dyrkes over nesten hele Norge.
- Inneholder massevis av næringsstoffer.
Les mer om å dyrke spiselige vekster:
Dyrk din egen salat >>
Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>