Ønsk nyttige insekter velkommen i hagen

Tro ikke at alle insekter du ser i hagen er monstre som ødelegger plantene dine. Tvert imot finnes det insekter som er rene nyttedyr og som tilfører noe viktig i hagen din. De pollinerer, de spiser andre skadedyr for å skape balanse, og dessuten er de ofte fine å se på.

Ønsk nyttige insekter velkommen i hagen

Eksempler på nyttige insekter

Det kan være vanskelig å vite hvilke insekter som er positive for planter og hvilke som helst bør forsvinne. Men faktum er at noen insekter er så viktige at det lages enger for å øke bestanden og pollineringen. Mange nyttedyr samarbeider og gir en felles fordel når de bekjemper parasitter i hagen eller i drivhuset.

Noen insekter du bør ønske velkommen i hagen og som gir biologisk beskyttelse er:

 • Humler
 • Sommerfugler
 • Marihøner
 • Øyenstikkere
 • Biller
 • Saksedyr
 • Fluer Biller inkluderer også løpebiller.

De lever på bakken, og enkelte flyr sjeldent eller aldri. Biller er en av de beste jegerne om du ønsker å bli kvitt irriterende skadedyr. Billene overvintrer i hull i bakken, og på sommeren vil de spise seg feite og gjøre seg mette og klare for vinteren. De er derfor uunnværlige i en hage med inntrengere, og ikke minst for deg som har åker.

Lag et hyggelig miljø til hagens naturlige venner

Den viktigste grunnen til at mange insekter anses som naturlige og villige hjelpemidler, er at de spiser opp skadedyr som bladlus og lopper. Derfor er det bra om du setter av deler av hagen og gjør miljøet godt for de små hjelperne.

 1. Fuktige miljøer. Pass på at de dyktige insektene har tilgang til vann å spasere på eller til å legge egg på. En liten vannkanne er også lurt å ha.
 2. Mørke områder. Lag små, mørke steder som nyttedyrene kan krype inn i, kanskje under krukker som står opp/ned, eller i små steinhauger. Saksedyrene liker for eksempel ikke sterkt dagslys og trekker seg vekk når sola skinner.
 3. Blomsterplanting. Insekter som pollinerer er utrolig viktige, og det er flott å se surrende humler og bier som flyr rundt plantene. Plant urter og blomster (gjerne åpent slik at pollenet er lett tilgjengelig) som er lokkemidler og kilder til nektar for viktige insekter.
 4. Frøbomber. Om du har planter på balkongen, kan du lage frøbomber som er som godteri for sultne bier. Bland leire, blomsterfrø og næringsrik jord og rull det sammen til boller ved hjelp av vann. Plasser dem i store blomstersamlinger eller i krukker. Med regn og sol blir det fort rene næringsbomber.
 5. La en del av hagen forbli urørt. Om du har som vane å klippe og pleie hele hagen, er det lurt om du lar en liten del være urørt. Da lar du blomster og gress vokse, og dette blir som et hellig sted for snille insekter.

Unngå sprøytemidler

Kjemiske sprøytemidler dreper absolutt skadedyr, men de utrydder også de nyttige insektene. Unngå derfor å benytte deg av dette dersom hagen din angripes av fienden. I stedet kan du skaffe nyttige insekter til hagen eller til drivhuset, og la disse gjenopprette balansen på en ufarlig måte.

Les mer

Planter som er bra for bier og pollinering>>
Bygg ditt eget insekthotell – i sju enkle trinn >>Blomsterblanding bier

15 m2, Flerfarget

139,-
Les mer
Insekthotell
Nedsatt pris

Insekthotell

Høyde 48 cm, Tre

9990 329,-
Les mer
Insekthotell
Nedsatt pris

Insekthotell

Høyde 30 cm, Tre

4990 265,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen