Ormetelg – planting og stell

Planter du ormetelg i hagen, kan du vente deg vakre, store blader i lekre grønnfarger. Denne hardføre bregnetypen trives over hele landet. Hvis du har steder i hagen der «ingenting» vokser, som skråninger, grøfter eller svært skyggefulle steder, er ormetelg et godt valg for å få det frodig og grønt med minimal innsats.

Ormetelg – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Dryopteris filix-mas
Familie: stortelgfamilien (Dryopteridaceae)

Planting og stell av ormetelg

 • Plassering
  Når du skal plante ormetelg, er det viktig å huske at den liker seg best i fuktige og skyggefulle miljøer. Der har den ypperlige forhold for å etablere seg og vokse, men når den først har slått skikkelig rot i bakken, tåler den både tørke og sol bedre og bedre.
   
 • Jord       
  Den trives i vanlig plantejord.
   
 • Næring   
  Den vil gjerne ha mye næring for å vokse optimalt, særlig i forbindelse med utplanting.
   
 • Beskjæring
  Ormetelgens blader er ikke vintergrønne, så plantene må beskjæres for at nye skal kunne vokse opp. Beskjær dem helt ned til bakken om våren. For øvrig er dette en svært hardfør plante som ikke krever noe særlig stell.

Bregner – ugress eller en praktfull hageplante?

Enkelte ser på bregner i hagen som et problem. Det henger nok først og fremst sammen med at når de først har fått etablere seg, er det vanskelig å stoppe dem. De forskjellige bregneartene sprer seg på ulike måter, og når det gjelder ormetelg, skjer det ved hjelp av sporehoper som sitter i grupper på undersiden av bladene. Dette til forskjell fra for eksempel strutseving, som sprer seg gjennom utløpere. Spredningen av ormetelg begrenses dermed til det stedet der den plantes. Å kalle ormetelg eller bregner for ugress er en grov undervurdering av den verdien ormetelgen tilfører hagen!

träjon

Med sine store, vakre blader i irrgrønne nyanser muliggjør ormetelgen frodige viltvoksende partier i hagen på steder der andre planter kanskje ikke ville ha overlevd. Ormetelgen blir dessuten mer og mer hardfør jo eldre den blir, så hvis du sørger for at den får etablere seg på en god måte, legger du til rette for at området blir fint og grønt i mange år framover.Ormetelgens blader blir rundt 80 centimeter høye og er bredest på midten. Hvert blad består av mindre, lansettlignende, dobbelt finnede småblader med taggete kanter. Denne flerårige prydplanten blir mer hardfør jo flere år den får stå og etablere seg i jorden, og til slutt er det ikke mye som kan ta knekken på ormetelgen – den blir garantert grønn og fin!

Les mer

Slik lykkes du med stauder >>
For valg av riktig jord til plantene dine – se her >>

Du er her:

Temaer:

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen