Pæretre – planting og stell

Pæren er en av våre mest populære frukter og finnes i et utall av kryssede sorter. Pæretrær finnes verden over unntatt i tropiske strøk. Forskjellige sorter har forskjellige herdighet. Det betyr at visse pæretrær ikke klarer seg i vårt kalde klima, mens andre er dyrket fram for å gjøre nettopp det.

Pæretre – planting og stell

Å lykkes med et pæretre kan være utfordrende, og mye avhenger av hvordan du planter det. Pæretreet trenger næringsrik, moldrik jord som er godt drenert, og det trenger også mye gjødsel og vann den første tiden.

Det er også avgjørende å plante det riktig. Pæretreet trenger nemlig mye god jord rundt røttene. Grav et hull på omtrent én kubikkmeter og pass på at stammen står rett. Fyll på med drenerende materiale nederst og deretter rikelig med god jord. Vann mye og fortsett å tilføre næring og vanne rikelig om sommeren når det er tørt. Pæretreet kan med fordel plantes om høsten.

Beskjæring av pæretrær

Beskjæring er også viktig, særlig de første årene. Det er gjennom beskjæring at man bygger opp en sunn og frisk krone, slik at pæretreet lettere kan vokse seg til.

Valg av pæretre – forskjellige sorter

Det finner mengder av pæresorter rundt om i verden, og mange av dem har i årenes løp gjennomgått omfattende foredling. Forskjellige sorter er krysset slik at de får ønskede egenskaper og vokser bedre eller blir kraftigere og mer hardføre.

Hardførheten er nemlig et problem hos pæretrærne, som er ømfintlige og mange steder har store problemer med skadedyr og sykdommer. Det er til dels stor risiko for at pærene rammes av såkalt pærerust, en soppsykdom som gjør pæretreets blader rustfargede. Når treet først er rammet, er det ikke noe man kan gjøre annet enn å starte på nytt. Dette kan imidlertid unngås ved å gi treet riktig stell og plassere det atskilt fra andre planter.

Planting av pæretrær er for øvrig noe som gjøres med et langt tidsperspektiv. Med riktig stell gir det gode avlinger, men for å få til det og velge rett pæresort, må man sette seg inn i forholdene der man bor. Kunnskap er viktig for å lykkes. Pæretrærne blomstrer vanligvis i mai, og frukten kan høstes inn tidlig på høsten.

Pæretre – hvilken sort skal jeg velge?

Pære 'Clara Frijs' 
Middels stort tre. Høstfrukt. Gulgrønne, konglelignende frukter med hvitt, saftig kjøtt. Best nyplukket, men kan lagres noen uker. Pollineres av blant annet 'Esperens herre', 'Broket Juli' og 'Herrepære'. Herdighetssone 3. 

Pære 'Anna'
Middels til kraftigvoksende tre med noe opprett vekst. Middels store, gulgrønne frukter med saftig kjøtt og søt smak. Modner i september-november og bærer rikt. Pollineres av blant annet 'Broket Juli', 'Clara Frijs' og 'Herrepære'. Herdighetssone 4.

Pære 'Ingeborg'
Stort, opprett tre. Store saftige gulgrønne frukter med søt smak. Høstes i oktober. Kan lagres. Pollineres av blant annet 'Clara Frijs', 'Broket Juli', 'Herrepære', 'Anna' og 'Esperens herre'. Herdighetssone 4.

Pære 'Gråpære'
Sterktvoksende stort tre. Frukten er saftig med grønt skall og krydret smak. Treet begynner å bære frukt sent, men er vel verdt å vente på. Pollineres av 'Clara Frijs' og 'Herrepære'. Herdighetssone 4.

Familietre
Familietre hvor 2 sorter er podet på samme stamme. Dette sikrer god bestøving, lang høstetid og passer utmerket i små hager med lite plass. Herdighetssone 4.

Pollinering av pærertrær

For å få avling må en pæresort polineres av en annen. I tettbebygde strøk pleier ikke dette å være noe problem. Her ser du en oversikt over hvilke sorter som kan brukes til pollinering. Sortene til venstre finnes i Plantasjens sortiment og pollineres av sortene ovenfor. 

   
Se vårt utvalg av pæretrær

Noen fakta

  • Har vært dyrket i over 3000 år.
  • Første gang nevnt i Norden i middelalderen.
  • Den eldste skandinaviske kilden som nevner pærer, er fra 1500-tallet.
  • Stammer fra villpærer som kommer fra Sentral-Europa.
  • Selve frukten er en såkalt falsk frukt, også kalt hjelpefrukt, med pæreform.
  • Fruktkjøttet i pæren inneholder harde steinceller, som er det som skiller konsistensen fra epler.
  • Pæren er mye brukt som fersk frukt, i matlaging, som dessert og som smakstilsetning.
  • Får hele blader og små, helt hvite blomster.

Se alle våre pæretrær

Les mer

Veiledning om riktig jord til plantene dine >>
Se våre råd om beskjæring >>

Du er her:


Pære 'Clara Frijs' Kv.Adams

Høyde 150-200 cm, Hvit

949,-
Les mer

Pære 'Ingeborg' Kv.Adams

Høyde 150-200 cm, Grønn

949,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen