Pæretre – planting og stell
Pæren er en av våre mest populære frukter og finnes i et utall av kryssede sorter. Pæretrær finnes verden over unntatt i tropiske strøk. Forskjellige sorter har forskjellige herdighet. Det betyr at visse pæretrær ikke klarer seg i vårt kalde klima, mens andre er dyrket fram for å gjøre nettopp det.

Å lykkes med et pæretre kan være utfordrende, og mye avhenger av hvordan du planter det. Pæretreet trenger næringsrik, moldrik jord som er godt drenert, og det trenger også mye gjødsel og vann den første tiden.
Det er også avgjørende å plante det riktig. Pæretreet trenger nemlig mye god jord rundt røttene. Grav et hull på omtrent én kubikkmeter og pass på at stammen står rett. Fyll på med drenerende materiale nederst og deretter rikelig med god jord. Vann mye og fortsett å tilføre næring og vanne rikelig om sommeren når det er tørt. Pæretreet kan med fordel plantes om høsten.
Beskjæring av pæretrær
Beskjæring er også viktig, særlig de første årene. Det er gjennom beskjæring at man bygger opp en sunn og frisk krone, slik at pæretreet lettere kan vokse seg til.
Valg av pæretre – forskjellige sorter
Det finner mengder av pæresorter rundt om i verden, og mange av dem har i årenes løp gjennomgått omfattende foredling. Forskjellige sorter er krysset slik at de får ønskede egenskaper og vokser bedre eller blir kraftigere og mer hardføre.
Hardførheten er nemlig et problem hos pæretrærne, som er ømfintlige og mange steder har store problemer med skadedyr og sykdommer. Det er til dels stor risiko for at pærene rammes av såkalt pærerust, en soppsykdom som gjør pæretreets blader rustfargede. Når treet først er rammet, er det ikke noe man kan gjøre annet enn å starte på nytt. Dette kan imidlertid unngås ved å gi treet riktig stell og plassere det atskilt fra andre planter.
Planting av pæretrær er for øvrig noe som gjøres med et langt tidsperspektiv. Med riktig stell gir det gode avlinger, men for å få til det og velge rett pæresort, må man sette seg inn i forholdene der man bor. Kunnskap er viktig for å lykkes. Pæretrærne blomstrer vanligvis i mai, og frukten kan høstes inn tidlig på høsten.
Pæretre – hvilken sort skal jeg velge?Pære 'Clara Frijs' Pære 'Anna' Pære 'Ingeborg' Pære 'Gråpære' Familietre |
Noen fakta
- Har vært dyrket i over 3000 år.
- Første gang nevnt i Norden i middelalderen.
- Den eldste skandinaviske kilden som nevner pærer, er fra 1500-tallet.
- Stammer fra villpærer som kommer fra Sentral-Europa.
- Selve frukten er en såkalt falsk frukt, også kalt hjelpefrukt, med pæreform.
- Fruktkjøttet i pæren inneholder harde steinceller, som er det som skiller konsistensen fra epler.
- Pæren er mye brukt som fersk frukt, i matlaging, som dessert og som smakstilsetning.
- Får hele blader og små, helt hvite blomster.
Les mer
Veiledning om riktig jord til plantene dine >>
Se våre råd om beskjæring >>