Påskelilje – planting og stell

Navnet i seg selv sier egentlig ganske mye om denne staselige vårblomsten, som når den dyrkes her i Norden blomstrer midt mellom april og mai, altså rundt påsketider.

Påskelilje – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Narcissus pseudonarcissus
Familie: Amaryllisplanter (Amaryllidaceae)

Rundt påsken ser vi påskeliljen nesten overalt, både i hagene, der det kanskje er fjorårets løker som blomstrer på nytt, og i ulike dekorative blomsterarrangement på kjøkkenbord, uteplasser og entréer.

Dyrk påskeliljer

For deg som har påskeliljer i hagen kan det være herlig å tenke på at de får være i fred fra de ellers så sultne rådyrene, som bokstavelig talt avskyr duften, og derfor unngår påskeliljene. Fyll på hvert år ved å plante ut påskeliljene dine etter blomstring, så har du snart et vakkert teppe fullt av disse gule skjønnhetene.

Kan forøkes med frø og løk

Påskeliljen kan du forøke med både frø og løker, og om du har en plass til overs i hagen eller på plenen, der du kan tilby litt skygge og fukt, har du gode forutsetninger for å lykkes med å dyrke påskeliljer. Å forøke påskeliljer ved hjelp av løk i stedet for frø er imidlertid å foretrekke for deg som dyrker privat, ettersom det kan ta opptil 5 år før du får en ferdigvokst og blomstrende plante om du begynner fra frø.

Plant løkene ute på høsten

  • Når det er tidlig høst er det på tide å plante ned løkene dine for at de skal rekke å sette seg ordentlig før vinteren.
  • Sett ned løkene cirka 15 cm dypt, med en avstand på 10 cm. Veldig små løker kan du sette litt grunnere. Bland inn litt benmel i plantingsgropen for å gi løkene dine god gjødsel.
  • For å gi påskeliljen din de beste forutsetningene for å vokse seg til, anbefaler vi at du bruker jord som er måtelig næringsrik, muldrik og veldrenert.
  • Plasseringsmessig trives påskeliljen i sol til halvskygge, og om du har en plass under et tre eller en busk er dette ypperlig for at påskeliljen skal vokse, ettersom den her får litt naturlig skygge.
  • Vann påskeliljene dine via jorden, og ikke direkte på løkene. Om det skulle bli ordentlig tørke, kan du med fordel fortsette å vanne påskeliljene dine litt lett under sommeren, men ellers klarer de seg godt i vårt naturlige klima.
  • Frem mot våren kan du igjen gjødsle litt med benmel, og eventuelt også med litt velbrent stallgjødsel.

Stell av påskeliljer innendørs i krukke

For deg som har påskeliljer innendørs i krukke handler det mest om å finne riktig plassering for krukkene, og sørge for å holde jorden lett fuktig. Vann imidlertid aldri direkte på løkene, men forsøk å vanne så langt i ytterkanten som mulig – direkte på jorden. Plasseringsmessig vil de gjerne stå lyst, men ikke direkte i et vindu. Dette kan bli for varmt, og de blomster fort over. Ta vare på påskeliljen ved å klippe bort blomstene like etter at de har visnet.

Pleieråd for utendørsplanting

For utendørsplantingen din kan du med fordel gjødsle med beinmel og litt velbrent hestegjødsel på våren, men mer næring enn som så kreves ikke. Cirka 4–5 år etter utplantingen kan blomstringen begynne å opphøre, men dette trenger ikke være varig eller konstant. Når du merker at det begynner å blomstre senere, graver du helt enkelt opp løkene igjen, og deler opp disse ved å bryte av noen av sideløkene som dannes fra moderløken. Sett deretter ned sideløkene igjen – dette må gjøres med en gang for at de ikke skal rekke å tørke ut.

Påskeliljen – en grasiøs, flerårig vårblomst

Det aller beste med påskeliljen er at den er flerårig, og kan pryde bedet ditt eller plenen din i flere år fremover. Når blomstringen er over etter påske, planter du ganske enkelt bare ned påskeliljen din i bedet, så vil den komme opp igjen neste år, omtrent rundt påske – og pynte opp hagen din med sin herlige, gule farge. Men det går akkurat like bra å ha påskeliljer innendørs, i stilige påskearrangementer og varianter – der de gule nyansene også passer utmerket til påske.

Historie og tusentalls varianter

Allerede på 1500-tallet dyrket man påskelilje her i Norden, og siden da har utvalget av ulike varianter bare økt. I dag finnes det et stort utvalg påskeliljer, både når det gjelder farge og form. Man regner med at det finnes nærmere 6000 ulike sorter påskelilje, og hele 13 000 hybrider. Det er ikke vanskelig å forestille seg at denne gule skjønnheten har fått sitt latinske navn fra guden som var forelsket i seg selv i gresk mytologi, men det er ikke tilfellet. Det er i stedet fra det greske 'narke' , som betyr bedøvelse eller lammelse, som er et resultat av tidligere bruk av avkok fra påskeliljen for å skape rolige og lammende effekter for medisinske formål.

Kjekt å vite

  • Hele påskeliljen er giftig.
  • Den blir cirka 20–50 cm høy.
  • Har en blekgul blomst på toppen av stilken, men en sitrongul, trompetlignende bikrone.
  • Hardfør helt opp til vekstsone 5.
  • Flerårig plante som kan plantes i hagen når blomstringen er over.
  • Det finnes tusenvis av fremavlede sorter påskelilje.
  • Enkel å forøke ved hjelp av løker.

Flere påsketips

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen