Purpursurbær – planting og stell

Purpursurbær er en svært populær plante på den nordlige halvkule og finnes i Øst-Asia, Russland, Europa og selvsagt også i Nord-Amerika, som er der planten har sitt opphav. I Skandinavia dyrkes den gjerne som prydbusker og hekker, mens den andre steder i verden dyrkes for bærenes skyld.

Purpursurbær – planting og stell

Dyrking og stell av purpursurbær

Siden purpursurbær er en hardfør plante, krever den ikke mye stell. Som med alle planter kan det imidlertid lønne seg å vise den litt ekstra omsorg, særlig hvis du ønsker deg rik blomstring og mye bær.

Beskjæring av purpursurbær

Purpursurbær kan beskjæres for å stimulere forgreningen. De eldste grenene kan med fordel fjernes hvert år, slik at busken fornyer seg helt over en femårsperiode. Kapp grenene slik at det står igjen ca. 15 cm over bakken. Beskjæringsperioden er normalt fra juli til september.

Planting av purpursurbær

Plantes helst om høsten i fuktig jord. Grav et stort hull, slik at røttene får best mulig sjanse til å feste seg og purpursurbærbusken kan nå sin fulle størrelse på rundt to meter.

En hardfør plante med gode bær

Purpursurbær er en svært hardfør plante, som er lekker som prydbusk eller hekkplante. Fordi den er så robust og lett å lykkes med, er den populær over store deler av landet og utbredt over store deler av verden, særlig på den nordlige halvkule.

Purpursurbær vokser middels raskt og har lang levetid. Den trives i de fleste typer jord og er svært tørketolerant. Det er med andre ord ikke bare en hageplante som er flott å se på, det er også en plante som tåler det aller meste av det værgudene har å by på.

Ikke et vondt ord om sommerens flotte hvite blomster og vakre grønne blader som skifter til intenst rødt og oransje om høsten, men for mange er det aller beste med purpursurbær nettopp bærene, som vokser i klaser på buskens grener. Bærene har litt forskjellige egenskaper fra sort til sort, men anses som en kilde til sunne næringsstoffer. Bærene brukes til syltetøy, gelé og saft eller spises som de er, rett fra busken. De er også populær fuglemat, men fuglene pleier å oppdage dem sent, så det er gode muligheter for å få avlingen i hus.

At purpursurbær også har flotte hvite blomster og et dekorativt bladverk som skifter farge med årstidene, gjør dette til en populær busk over store deler av verden.

Noen fakta

  • Får blåsvarte bær som er rike på B-, C-, og E-vitamin.
  • En hardfør plante som vokser over nesten hele Skandinavia, herdighetssone 1–6.
  • Finnes i fem forskjellige sorter med ulik størrelse på bærene.
  • Bærene har en kraftig farge og har derfor også blitt brukt til farging av blant annet garn og tekstiler.
  • Kom til Skandinavia på 1980-tallet, men har funnes i Europa siden 1800-tallet.
  • Mye brukt i offentlige miljøer siden den er så hardfør.

Les mer

Råd om beskjæring i JAS-månedene (juli, august, september) >>
Plant hekk, slik lykkes du >>
 

Du er her:


Redskapssett
Medlem 49,90,-

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen