Slå gresset og få deg en blomstereng som lokker fram både sommerfugler og bier. Å få fram en gammeldags blomstereng i hagen er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Les mer her og få tips til hvordan drømmeengen kan bli en realitet.

Så en blomstereng

Grunner til å så en eng

Enger har alltid tidligere eksistert, men i takt med det moderne samfunnets matproduksjon har blomsterengene mistet en del av funksjonen sin. Du har imidlertid alle grunner til å opprettholde tradisjonene! Selv om blomsterengen bare opptar en liten plass av hagen din, utgjør den en forskjell. Så blomster og gress som hjelper det biologiske mangfoldet, lokker til seg pollinerende insekter og samtidig gir en vakker eng. Har du kaniner, hester eller sauer, er dessuten gresset godt fôr for dem.

Slik lykkes du med blomsterengen

Uansett om du har et ubenyttet område på gressplenen eller en naturtomt, kan du med enkle grep lage en blomstereng full av både liv og farger. Noen vekster trives i enkle, tørre miljøer mens andre trives under fuktigere forhold. De typiske blomsterengplantene liker imidlertid ikke næringsrik jord, og det kan du ta som utgangspunkt når du lager blomsterengen.

 1. Finn riktig sted og fjern gresset
  Fjern gresset på steder der du vil så en blomstereng, spesielt dersom gressplenen er fyldig. Bland deretter opp jorden med sand eller grus for å redusere næringsinnholdet i jorda. La ikke gressklipp ligge, da dette gjødsler jorda naturlig.
 2. Så blomsterengplanter
  Når jorda er mager, kan du begynne å plante de plantene du vil ha i blomsterengen din. Plukk fra ville planter i naturen (som ikke er fredet) og kjøp frøblandinger du kan plante. Engblomster som trives i mager og tørr jord er gulmaure, blodstorknebb, engknoppurt og blåknapp. Gress som liker magrere forhold er kamgras, gulaks og hjertegras.
 3. Så blomsterengen din
  I begynnelsen av juli er det på tide å så blomsterengen. Slå gress og blomster med en ljå eller skjærestang om det er et større område som skal slås. Et annet alternativ er å bruke gressklipperen, men pass på at du får samlet opp alt gresset etterpå. Om engen er frodig, kan du klippe den igjen på høsten, før vinteren kommer.
 4. Rydd blomsterengen om våren
  Når våren nærmer seg bør du rydde blomsterengen ved å fjerne døde løv og kvister. Opprydningen gir oksygen til blomstereng plantene som vil vokse og gjøre gressfjerningen om sommeren enklere.

Høy til kaniner og hester

Vil du at det oppsamlede gresset skal bli til høy, lar du det bli liggende på engen for å tørke. Dette tar normalt noen dager. Snu gjerne gresset underveis for å la det tørke godt på begge sider, og for å få blomsterfrøene til å falle ned på blomsterengen. Samle det tørkede gresset på en presenning og gi det til sauer, hester, kaniner eller marsvin.

Ha tålmodighet og la blomsterengen få vokse noen år. Stell den og se hvordan den lokker til seg både insekter og fugler når den begynner å ta form. Lykke til!

Les mer

Planter som er bra for bier og pollinering >>
Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>Blomsterblanding bier

15 m2, Flerfarget

139,-
Les mer

Blomsterblandning for marihøner

15 m2, Flerfarget

139,-
Les mer

Håndrive Xact Fiskars

Lengde 44.5 cm

199,-
Les mer

Blomsterblandning for sommerfugler

15 m2, Flerfarget

139,-
Les mer

Blomsterblanding bier

15 m2, Flerfarget

139,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen