Sommerfuglbusk – planting og stell

Sommerfuglbusk er et høydepunkt, uansett hvilken hage den vokser i. Ikke bare er de vakre og staselige busker som kan bli store og omfangsrike, de lukter også utrolig godt. Sommerfuglbusk har som navnet tilsier en tiltrekningskraft på sommerfugler som er få andre planter forunt.

Sommerfuglbusk – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Buddleja davidii
Familie: Brunrotfamilien (Scrophulariaceae)

Planting og stell av sommerfuglbusk

Sommerfuglbusk hører til den mest følsomme sorten av buddleja, dvs. at den trenger et varmt klima for å trives. Av den grunn anbefales det å plante den i sone H1 til H2, men det fungerer også i sone H3 hvis stedet er beskyttet og varmt.

 • Jord
  Sommerfuglbusk foretrekker å stå i varm og godt drenert jord, fortrinnsvis plantejord. Den vil gjerne ha litt sandholdig og næringsrik jord.
   
 • Plassering
  Sommerfuglbusk trives aller best i stekende sol.
   
 • Gjødsel
  Gjødsle gjerne sommerfuglbusken din med jevne mellomrom.
   
 • Beskjæring
  Beskjæring av sommerfuglbusk skjer på vårvinteren eller på våren, og da beskjærer man greiner som har dødd om vinteren. Skjær heller for mye enn for lite, det er viktig å komme ned til friske greiner.

Sensommerprakt med sommerfuglbusk

Hvis du er ute etter å forlenge sesongen med vakre, blomstrende planter i hagen, er sommerfuglbusk et utmerket alternativ, og det av flere grunner. Det er en plante som fungerer like godt som solitær som i en samplanting.

En sommerfuglbusk krever ikke spesielt mye av deg når den først er plantet, men riktig pleie og stell vil sørge for at planten kommer til sin fulle rett i hagen. I juli, august og september vil du da kunne nyte både det visuelle og den fantastiske duften fra blomstene.

Syrenbuddleja

Sommervarianter

Noe som er viktig å huske på når man planter en sommerfuglbusk, er at man vet nøyaktig hvilken sort man har. Det finnes nemlig en sort buddleja som er minst like fin og dessuten enda mer robust, men den skal beskjæres på en helt annen måte enn en sommerfuglbusk, så sørg for at du vet hvilken sort du har før du begynner å beskjære planten.

Blomster og blader

Blomstene vokser i grupper på hvert årsskudd og blomstrer vanligvis i juli eller august, og varer et godt stykke inn i september. Klasene består av mange små blomster i ulike farger, avhengig av hvilken sort du kjøper. Bladene på en sommerfuglbusk er smale og lansettlignende, og faller av når planten går i vinterdvale. 

Sommerfuglbusk vokser raskt og har en opprett voksemåte, der årsskuddene blomstrer i august med vakre, hengende blomster.

Nyttige fakta

 • Er sommerfuglenes desiderte favoritt i hagen.
 • Finnes i ulike sorter, med hvite, rosa eller lilla blomster.
 • Kan brukes som duft- eller smaksstoff.
 • Herdig opptil sone H3, dvs. at den egner seg for planting i sørlige deler av Norge.
 • Kan bli opptil tre meter høy.
 • Stammer fra Kina.

For deg som vil vite mer:

Forleng sommeren i hage og på balkong >>
Lykkes med vanning av plantene dine innendørs >> 
Vanning utendørs om våren og sommeren >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen