Stokkrose – planting og stell

Stokkrosen er en utrolig vakker ett- til flerårig plante som vekker til live en kjedelig hage med sine spredte blader og vakre blomster som kommer i mørkerødt, rosa, gult eller hvitt. Denne kattostplanten kan bli hele 3 meter høy og dyrkes fremfor alt som prydplante her i Norge, selv om den også er en populær bieplante innen birøktnæringen.

Stokkrose – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Alcea rosea
Familie: Kattostfamilien (Malvaceae)

Dyrk stokkrose fra frø eller plante

Stokkrosen forøker seg selv ved hjelp av frøkapsler, som du til og med kan plukke og tørke for å bruke som egne frø fremover om du vil. Men til å begynne med trenger du selvfølgelig kjøpe inn frø for å gro din aller første stokkrose i hagen. 

For at stokkrosen skal trives aller best bør du kunne tilby den en solrik plass med en svært velgjødslet jord som har god drenering. Det finnes ingenting som kan skade stokkrosen så mye som det at den får stå for fuktig og i skygge. For at stokkrosen skal tåle vinden er det fint om den plantes mot en vegg, et stakitt eller en treliss som den kan støtte seg mot når det kommer harde vindkast. Det kan også være nødvendig å binde opp de lange stenglene med tiden, for at de ikke skal risikere å brekke.

Så stokkrosen fra frø

 • Du kan enten så direkte på vekststedet i mai–juni, eller i drivhus for en senere utplanting. Frøene skal da settes ca. 1,5 cm dypt i en svært næringsrik, velgjødslet og fuktholdig jord. Her passer plantingsjord utmerket.
 • Sett ikke frøene for tidlig, da du kan risikere en for tidlig blomstring. Du kan med fordel vente til juni–juli før du setter frøet.

Avvenn før utplanting.

 • Om du sår plantene dine innendørs på forhånd, må de avvennes før utplantingen. Dette gjøres ved å venne planten til utendørsklimaet over en ukes tid, ved å la den få stå ute et par timer om dagen. Øk utendørstiden gradvis i løpet av uken.
 • Utplanting kan skje så snart frostrisikoen er over.

Når plantene skal plantes

 • Tenk på at det bør være en planteavstand på ca. 40 cm mellom plantene for at stokkrosen din skal få tilstrekkelig med rom til å vokse.
 • Sett ned plantene i jorden, med en dybde på ca. 40 cm. Fyll deretter opp med jord og klapp lett til, bare for å stabilisere planten på sin nye plass. Vann rikelig rett etter plantingen, og deretter regelmessig gjennom hele sommeren og så lenge den fortsatt blomstrer om høsten. Unngå likevel å overvanne.
 • Gjødsle stokkrosen din regelmessig for å fremme en god blomstring, og for å minske risikoen for at den skal rammes av stokkrosefrost.

Pleie – råd og tips for beskjæring

Det er noen ting det kan være greit å vite for at stokkrosen din skal vokse, trives og fortsette å blomstre som en sensommerdronning år etter år. Dels må du hjelpe stokkrosen med å holde edderkoppene borte, da de gjerne samler seg rundt dette kunstverket. I tillegg må du beskjære stokkrosens stenger etter blomstringen på senhøsten for at den skal kunne overvintre og blomstre igjen året etter.

Beskjæring

En beskjæring helt ned til bakkenivå kan være godt å gjøre med jevne mellomrom, for å forynge og freshe opp hele planten. Dette gjøres imidlertid enklere om våren enn om høsten. Stokkrosen skal vannes regelmessig, men unngå samtidig overvanning av plantene, ettersom dette gjør mer skade enn nytte. Altfor mye fukt øker nemlig risikoen for at stokkrosen vil rammes av rust, som er en soppsykdom som kan være ganske vanskelig å bli kvitt når man først har fått den.

For å minske risikoen for at stokkrosen din skal rammes av stokkroserust, er det viktig at du gjødslerplantene med jevne mellomrom og ser til at de ikke står for fuktig eller for mørkt. Skulle du likevel merke at du har fått rust på plantene dine, må du plukke av samtlige blader og brenne disse. Dobbeltblomstrede stokkroser rammes oftere av rust enn de enkeltblomstrede.

Hvordan forbereder jeg stokkrosen min for vinteren?

Før vinteren må du først beskjære stokkrosen din, noe du med fordel kan gjøre rett før blomstringen stanser, rundt slutten av september måned. I tillegg er det bra for stokkrosen din om du kan hjelpe til med litt vinterdekke, for å beskytte den mot den aller verste frosten og kulden, om du bor i de kaldere delene av landet. Det trenger ikke være av en avansert variant, da stokkrosen er en hardfør plante, men fyll opp med litt ris eller tørre blader på senhøsten når vinteren nærmer seg. Det må imidlertid ikke bli fuktig under dekket, da det øker risikoen for soppangrep.

Stokkrose

Stokkrose – en slående skjønnhet fra Kina og Egeerhavet

Stokkrosen stammer fra Kina og Egeerhavet, og har blitt dyrket i Norge siden rundt 1600-tallet. Første gang man fant den i vill form i Norden er imidlertid på 1800-tallet i Sør-Sverige. Dette ble i sin tid publisert i Skånes flora, i 1870.

I dag dyrkes stokkrosen først og fremst som prydplante, men den har også en historie som legeplante, der man brukte både blomster og røtter, på samme måte som med stokkrosens slektning, apotekerkattosten. Stokkrosen ble antatt å ha sårlegende egenskaper – og ble til og med brukt mot øyesykdommer. I deler av verden bruker man fortsatt stokkrose som alternativ medisin. Slektsnavnet sitt, alcea, betyr nettopp « beskyttelse» og «styrke», noe som kommer av tradisjonen som medisinplante.

«Sensommernattens dronning»

Stokkrosen dyrkes lett frem fra frø, og med rett type og litt pleie og omsorg, har du en flerårig staude som vil by på et fantastisk blomstershow i hagen din, år etter år. Med sin sene blomstring kalles den også i blant sensommerens dronning – en tittel stokkrosen definitivt lever opp til under sin blomstringstid. Bare en ekte dronning kan sette farge på høsten slik stokkrosen gjør.

Interessante fakta om stokkrose

 • Blomstrer fra juli til september.
 • Finnes i både ett- og flerårige varianter.
 • Gir frøkapsler du kan bruke til egen dyrking.
 • Trives aller best i solskinn.
 • Får opp til 5 cm lange kronblader.
 • En svært verdsatt plante hos biene.
 • Den høyeste stokkrosen man har målt var hele 7,39 meter.

Skap din egen plantedrøm!

Slik lykkes du med stauder >>
Enkle tips til vanning av planter ute vår og sommer >>
Følg våre steg for å lykkes med ditt drømmebed >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen