Sylteløk – slik dyrker du din egen

Sylteløk – slik dyrker du din egen

Sylteløk er en løk som finnes innenfor alle løksorter, men som har forskjellig definisjon avhengig av hvilken farge og størrelse de kommer i. De regnes ofte som en egen gruppe, men det er vanlig at de overlapper de andre.

Vitenskapelig navn (Latin): Allium cepa
Familie: Løkplanter (Allioideae)

Forkultivering av sylteløk

Man pleier å anbefale at man forkultiverer løk innendørs, og sylteløken er ikke noe unntak. Det betyr at man sår frøene i mars–april i små plastpotter, og dekker dem med klar plast som man har laget små luftehull i. Deretter settes pottene varmt, ved ca. 20–25 grader, til frøene har spiret. Når frøene har spiret, settes plantene svalt, ved ca. 15 grader.

Utplanting og stell

  • Før løken plantes ut, er det viktig å forsikre seg om at det ikke er fare for frost. Når du planter dem, må du sette dem tett inntil hverandre, slik at løkene ikke vokser seg for store.
  • Sylteløk foretrekker kalkholdig sandjord, og for å beskytte dem mot skadedyr og insekter kan du bruke en fiberduk.
  • Du må også ha kontroll på jorden, og hvis du merker at den begynner å tørke ut, er det viktig at du vanner.
  • Sylteløk høstes når løkgresset har begynt å legge seg. Du kan også vente lenger før du høster, og bruke sylteløken som vanlig løk i ulike matoppskrifter.

Sylteløk – hva er det, og hva er det ikke?

Det kan lett oppstå litt forvirring om hva som regnes som sylteløk og ikke. Faktum er at sylteløk er en egen gruppe, selv om den som tidligere nevnt kan overlappe med de andre gruppene, avhengig av hvordan man velger å dyrke den og når man velger å høste. Det må samtidig sies at sylteløk ikke er den eneste løken som brukes til sylting, det er også mulig å sylte kepaløk, perleløk og sølvløk.

Slik gjør du det

Sylting, eller marinering, av løk gjøres ved å blande vann, eddik og krydder. Det som er viktig å forsikre seg om når du skal sylte, er å høste løkene når de er små, dvs. når de er ca. 15 mm. Når du har høstet løkene, skal de tørke på et mørkt sted før selve syltingen.

Løken skal ligge i marinaden i minst fire dager, men for å få et best mulig resultat anbefales det at man venter i ca. to uker før servering. Gjør man det, får den syltede løken svært lang holdbarhet.

Sylteløken utmerker seg ved at den er mindre enn de andre løkgruppene, men kan ha nøyaktig de samme fargene. Det betyr at en sylteløk kan være hvit, gul eller rød. Vanligvis legger man sylteløk i en eller annen eddiklake, men det går minst like fint å spise den som den er.

Noen fakta

  • Dyrkes tett for at de ikke skal bli så store, og høstes tidlig.
  • Kan brukes som vanlig løk.
  • Blir søtsyrlig i smaken etter sylting.
  • Vanlig tilbehør til mange kalde og varme kjøttretter og i salater.
  • Kan dyrkes opptil sone H7.

Les mer

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>
Dyrke i plantekasse >>

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen