Tips når du skal planlegge og anlegge hage
Det er viktig å tenke seg nøye om når man skal planlegge hagen, slik at den er fin og klar til sommeren kommer. Start gjerne med å innhente så mye inspirasjon som mulig. Ved å planlegge godt er det enklere å slippe unna uforutsette kostnader underveis. Her deler vi noen smarte tips til hageanlegging.

Leie hjelp eller ikke – det er spørsmålet
Mange som skal anlegge en helt ny hage eller gjøre om den eksisterende hagen spekulerer mye i om det er lurt å leie inn en landskapsarkitekt. Kostnadsspørsmålet spiller naturlig nok en stor rolle, men det er mulig å bare rådføre seg kort med profesjonelle for å diskutere idéer, se på hageskisser og få inspirasjon. Utnytt denne muligheten hvis du kan!
Planleggingstipsene våre for hagen
Det kreves flere trinn når du skal anlegge hagen din. Ved å utføre dem i riktig rekkefølge sparer du deg for både tid og penger.
- Lag et idékart med inspirasjonsbilder
En designer leter etter bilder og inspirasjon til nye kolleksjoner, og det samme kan du gjøre med hagen din. Jo mer du har å velge mellom jo flere idéer får du. Bla gjennom hage- og interiørmagasiner, klipp ut bilder, ta bilder av andres hager og søk på nettet. Legg deretter bort det som ikke virker interessant og lag et idékart, en såkalt inspirasjonstavle, med resten. Finn gjerne et tema, eller en «rød tråd» slik at du unngår at hagen blir rotete.
- Lag en skisse
Når du har bildene på plass, er det på tide å skissere drømmehagen din. Her gjelder det å tenke praktisk og kreativt. Tenk på hvilke deler av hagen som skal brukes til hva.
● Lekeplass med plass til sandkasse, husker osv.
● Bassengområde
● Solrike områder
● Samlingspunkter (kaffebord, utekjøkken, lysthus)
● Fontene eller dam
● Kjøkkenhage, drivhus, eller dyrkingsområde La hagen snakke samme språk som huset
Det er fint om hagen står i stil med huset, enten du har en gammel herregård fra 1700-tallet, et mindre rekkehus i moderne stil, eller et trehus fra århundreskiftet. Tenk også på hvordan omgivelsene ser ut og hvordan naboene har anlagt hagene sine. Selv om hagen din skal være unik, er det fint om den er noenlunde lik resten av nabolaget.- Skap en balanse i formene
Det blir vakrere hvis ulike linjer og vinkler balanseres mot andre, litt mykere former. Huset i seg selv har vanligvis rette linjer med vinduer og dører. Derfor kan det være fint å myke opp helhetsinntrykket med steinlagte gangveier i bølgeform, runde gresspartier og vakkert utformede busker. Tenk på plante- og fargevalg
Selv om hagen er utendørs, kommer du helt sikkert til å ta med blomster og planter inn fra ulike blomsterbed og dyrkekasser. Derfor bør du også tenke på hvilke farger og blomster som passer inn i interiøret. Hvilke blomster passer til fargen på huset, eller gjerdet? Fungerer blomstene også i en bukett som du kan sette på stuebordet? Hvor lettstelt ønsker du at hagen skal være?- Hvor mye tid bruker du i hagen?
En dyktig hobbygartner, eller hageentusiast bruker klart mer tid i blomsterbedene enn noen som ikke deler den samme interessen. Tenk på hvor ofte du kommer til å være i hagen og planlegg ut fra dette. En hage vedlikeholder ikke seg selv, og hvis du forsømmer den, blir den snart til en liten jungel. Velg heller en svært lettstelt hage som kun trenger litt pleie enn å kaste bord tid på en fransk parkvariant som krever en gartner på heltid. Planlegg også utsikten innenfra
En stor del av året kommer du til å sitte inne og se ut over hagen din. Planlegg derfor også ut fra det faktum at hagen skal være vakker å se på fra kjøkkenet eller stuen. Du kan for eksempel så en oval plen omgitt av fine planter, eller plassere utendørsbelysning langs gangstier og blomsterbed for å skape et flott blikkfang.
Til slutt anbefaler vi at du tenker struktur, funksjon og helhetsinntrykk når du planlegger og anlegger hagen din. Da kan du få mye glede av den gjennom hele året.
Les mer
Så en blomstereng >>
Dyrke i plantekasse >>
Planter som er bra for bier og pollinering >>