Start våren tidlig – sats på vårblomster som tåler frost

Etter en lang og kald vinter oppstår det en sterk lengsel etter grønne og blomstrende planter, men dessverre kan en hard frostnatt slå til også på vårparten. Heldigvis finnes det blomstrende planter som tåler hardt vær. Her tipser vi deg om noen av dem.

Start våren tidlig – sats på vårblomster som tåler frost

Hardføre stauder er gode eksempler på vårblomster som tåler frost, og som kommer tilbake år etter år. Likevel finnes det også mange andre hardføre planter som du kan sette ut når vårsolen er tilbake. Disse plantene kan ofte overleve i ned til fem minusgrader i korte perioder, men bør likevel ikke stå ute hele vinteren. 

Vårblomstrende stauder

Stauder som blomstrer tidlig på våren er vant til vårt kalde klima og tåler dermed mye. De har også den fordelen at de blir flere for hvert år som går. Mange stauder formerer seg med løker, i tillegg er det mulig å dele plantene om høsten eller våren. Her er noen eksempler på tidlig blomstrende og pålitelige stauder til vårhagen:

 • Aubrietia – fin, bunndekkende og grønn om vinteren. Den er prikket med lilla blomster om våren. Kutter du den ned kan det komme en ny blomstring senere i sesongen. En skikkelig favoritt hos pollinerende innsekter!
 • Hundetannslilje – finnes i ulike farger og blomstene kan minne om hundetenner. 
 • Kjempekonvall – utmerket skyggeplante, den får hvite blomster som senere utvikler seg til dekorative, men giftige bær. 
 • Gulveis – flerårig teppedannende urt innen smørblomstslekten.
 • Marsfiol – velduftende bunndekkende plante som blomstrer i april-mai. 
 • Løkplanter – snøklokke, russeblåstjerne, perlehyasint, tulipan, krokus og narsiss som påskeliljer, pinseliljer og stjerneliljer er noen av de vanligste. Mange blomstrer tidlig og blir dermed viktig mat for insekter.
 • Lerkesporeslekta – søte, små vårblomster som finnes i flere farger, og som gjerne sår seg selv. 
 • Primula – mange primula er flerårige, som kusymre og gullris, og disse tåler lette frostnetter av og til.
 • Rød bispelue  – bunndekkende med lilla blomster.
 • Tusenfryd – eller Bellis Perennis er søte blomster som finnes i både enkle og doble varianter og i flere farger. 
Ranunkler er tøffere enn de ser ut til – de tåler fint en frostnatt eller to.

Vårblomster som tåler harde frostnetter

I tillegg til de tidlige staudene, er det mange blomstrende planter som tåler forbigående kulde. De er ofte flotte i fargene, og er spesielt vakre i potter. Blir det skikkelig kaldt kan de dekkes med fiberstoff – eventuelt i flere lag. Skulle de likevel få mindre frostskader på bladene, er det lett å trimme bort. Eksempler på disse nydelige vårblomstene er:

 • Alpefiol  – regnes ofte som en høstblomst, men like vakker om våren. Planten tåler temperaturer ned til 0, men kommer seg etter lett frost.
 • Stemor  – kanskje den blomsten som roper vår på trappen mer enn noen. Du får den i en rekke størrelser og farger. Fjerner du visne blomster vil nye komme nye hele sesongen.
 • Ranunkel – blomster i fantastiske farger som tåler lette frostnetter. Røttene kan graves opp om høsten og oppbevares kjølig og frostfritt til neste vår slik at de kan plantes om.
 • Gyllenlakk – blomstrer vakkert under vår og sommer og finnes i mange gylne farger.
 • Tøffelblom – blir ofte sett på som en inneplante, men fungerer like fint ute hvis det ikke er for kaldt.
 • Hagenellik – kan noen ganger overvintre som staude om det er en mild vinter fordi den tåler ned til minus 5 grader. Finnes i flere farger og inneholder mye nektar, noe som gjør den populær blant sommerfugler.

Unngå sultne rådyr 

Rådyr er ofte sultne på vårparten, men noen blomster er usmakelige for dem. Mer attraktive blomster kan beskyttes med saueull som skiller ut et stoff rådyrene misliker. I tillegg kan man kjøpe ulike hjortemidler som er tilgjengelig i butikkene. Et annet triks er å bygge potteplantene med plantestøtte av naturlige pinner, litt som et fuglebur. Eventuelt kan man mate hjorten med noe de faktisk har lov til å spise – langt unna dine blomsterbed og planter selvfølgelig.

Les også: Slik skremmer du bort rådyr fra hagen

Husk; vårblomster gir oss ikke bare en frisk start på året. Ved å plante dem gir du også et viktig bidrag til bier, sommerfugler og andre nykommere som også lengter etter sommeren.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådTusenfryd storblomstret dobbel blandet

3990
5 for 4
Les mer

Markdekkerose LAVENDER DREAM

Ø19 cm, Lilla

229,-
2 for 349,-
Les mer
Australdrakelilje 'Red Star'
Medlem 25%

Australdrakelilje 'Red Star'

Ø17 cm, Rød

199,-
Les mer

Krypklokke 'Get Mee'

Ø10,5 cm, Blå

9990
2 for 179,-
Les mer

Pelargonia 'Dronning Ingrid'

Ø14 cm, Rosa

139,-
Les mer

Klatrerose 'New Dawn'

Ø19 cm, Rosa

229,-
2 for 349,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen