Våropprydding: klargjør hagen for nye prosjekter

Våropprydding: klargjør hagen for nye prosjekter

Straks vinteren slipper taket om plantene, er det på tide med en våropprydding, der du gjør plass til nye skudd på vårens planter. Nyt lyset og fuglesangen samtidig som du sikrer deg dagens dose med frisk luft og mosjon.

Vårfint på uteplassen

Både balkongen og uteplassen kan ha behov for en opprydding. Tøm potter for vinterplanter og plant vårblomster som stemorsblomster, påskeliljer og perleblomster. Hvis du vil ha litt volum og størrelse i pottene, er buksbomkuler og piletrær supert sammen med vårblomster. Tørk av utemøblene eller forny med årets nyheter og legg fram noen puter og pledd, så blir det lunt og koselig å sitte ute allerede tidlig i sesongen.

Vedlikehold av plenen om våren

Plenen kan se litt stusselig ut tidlig om våren, men med litt stell og næring blir den snart grønn og fin igjen. Mosen vokser i lavere temperaturer en gresset og har dermed et lite forsprang, men ved å rake gjennom plenen med en jernrive gir du gressrøttene luft og fornyet kraft til å sette i gang og ta over for mosen. Gjødsle gresset med hønsegjødsel eller annen plengjødsel, de inneholder alle mye nitrogen, som gjør plenen grønn og livskraftig.

Beskjæring av busker og trær

Trær og busker kan beskjæres tidlig om våren, men når de begynner å få knopper og bli grønne, er det best å la dem være i fred. Skadede eller døde grener kan imidlertid fjernes. Busker som blomstrer tidlig på året, kan med fordel beskjæres etter blomstring. Klipp eller sag av gamle grener for å forynge og friske opp. Gjødsle og forbedre jorden rundt stammer og grener. Luk vekk ugress og gress innerst mot røttene, slik at plantene får krefter til å utvikle seg. Gjødsle med hagegjødsel som gir plantene alle de næringsstoffene de trenger.

Rydd opp – men ikke fjern alt

Fjern gamle planterester og løv og hjelp plantene å våkne til live igjen etter vinterdvalen. Med en god beskjæringssaks, også kalt sekatør, er det ingen sak å gjøre det vårfint i hagen og på uteplassen. Litt løv og planterester kan med fordel ligge igjen mellom busker og stauder – de råtner og gir næring og struktur til jorden. Samle avfallet i en kurv eller trillebår og finfordel det gjerne før du legger det i komposten, så råtner det raskere.

Opprensking i bedet

Fjern løv og klipp bort gamle planterester. Luk bort eventuelt ugress som har begynt å gro allerede nå, så blir jobben lettere senere i sesongen. Forbedre jorden med kugjødsel og gjødsle med hagegjødsel.

Les mer 

Vårblomster i potte - slik lykkes du >>
Alt om hageredskap >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc