Kjøpe grill: Velg riktig grill til ditt bruk

Grillen er uteplassens samlingspunkt. Men skal du velge en gassgrill, kullgrill eller elektrisk grill? Les våre tips om hva du bør tenkte på når du skal ta valget.

Kjøpe grill: Velg riktig grill til ditt bruk

En praktisk matlagingsplass er den viktigste delen av et utekjøkken, for noen det viktigste på hele uteplassen, og her er grillen overlegen. Likevel er det verdt å vurdere hvilken type grill som passer best for ditt bruk og din uteplass.

Velge grill – gassgrill, kullgrill eller elektrisk grill

Uansett om du liker å tilberede kjøtt, fisk eller grønnsaker, får du en god følelse av å kunne tilberede maten utendørs på lune sommerkvelder. Vil du at maten skal være rask å lage – eller liker du at glørne får ligge lenge, og spre varme og en herlig lukt av grillmat? Hvor lang tid det tar før grillen er klar for grilling avhenger av type grill, og alle griller har sine fordeler og ulemper å ta stilling til.

Gassgrill – god temperaturkontroll

En gassgrill består av et antall brennere som er skjult under en grillrist. Brennerne kan styres individuelt og danner grillens varmesoner. En gassgrill gjør det lett å kontrollere varmen, og det går fort få den varm og klar for grilling. Mange gassgriller varmes opp i løpet av ti minutters tid. Hvis du skal grille pizza, og vil ha over 300 grader, merker du likevel forskjell på ytelsen til ulike gassgriller. Noen kommer raskt opp i høy temperatur, noen bruker litt lenger tid og noen kommer ikke opp i så høy temperatur i det hele tatt. Andre ting som skiller de ulike modellene fra hverandre er funksjonalitet, størrelse og den generelle kvaliteten på konstruksjonen. Dette påvirker alt fra hvor godt grillen holder på varmen, til hvor mye du kan legge på grillen samtidig.

Tenk på dette når du kjøper gassgrill

 • Antall brennere
  En gassgrill har som regel 1–4 brennere. En liten gassgrill har 1–2 brennere og passer godt for deg som bor alene eller for par som ikke griller så ofte. Velger du en grill med minst 2 brennere, har du fordelen av å kunne grille indirekte, slik at maten ikke ligger direkte på varmekilden. Dette er gull verdt om du skal grille hele fileter eller grillribbe. Har grillen 3–4 brennere, holder det til hele familien og vel så det.
 • Sidebrenner
  En sidebrenner er en plate som brukes hvis du ønsker å koke eller steke noe ved siden av grillingen. Med en sidebrenner kan du for eksempel koke sausen mens du griller, uten å måtte løpe inn og ut for å røre i kjelen og flippe grillmaten.
 • Tenning
  Gassgriller har normalt sett gnisttenner/piezotenner eller tenning med batteri. Med piezotenning trykker du på en knapp for å skape en gnist som tenner brennerne. Velger du en modell med batteritenning, bør du ta ut batteriet på vinterstid.
 • Annen funksjonalitet
  De fleste griller kommer med varmerist, som hjelper deg med å holde ferdiggrillet mat varm mens du griller det siste. En annen detalj som skille ulike griller fra hverandre, er grillristen. Den kan være alt fra en standard stålrist til en vendbar støpejernsrist med ulik funksjonalitet avhengig av hvilken side du vender opp. Til noen griller er det også mulig å kjøpe en røykeboks for å røyke mat, en stekeplate for å kunne steke i stedet for å grille, pizzastein for å kunne grille pizza osv.
 • Avlastingsflater og kroker
  Muligheter til å legge fra seg matfat og redskaper som ikke er i bruk er selvsagt også viktig. Griller kan ha både sammenleggbare sidebord, kroker du kan henge redskapene på og skap.

Se våre gassgriller

Kullgrill – en verdsatt klassiker

Den klassiske kullgrillen er litt tregere sammenliknet med en gassgrill. Den gir ikke helt den samme kontrollen over temperatur og ulike varmesoner, slik en gassgrill gjør, men kullgrillen er likevel høyt verdsatt, blant annet fordi den er enkel å flytte rundt på og fordi du slipper å forholde seg til gass. I kullgrillen bruker du grillkull eller briketter for å lage varme, og det glødende kullet gir maten en livlig og smak. Mange finner også glede i utfordringen ved å grille perfekt på en kullgrill. For deg som virkelig elsker å grille, kan kullgrillen være et utmerket valg, så sant du ikke har det travelt. Det tar som regel litt lenger tid å tilberede maten på en kullgrill, siden du må vente en stund før den gode grilltemperaturen kommer.

Tenk på dette når du velger kullgrill

 • Størrelsen på grillflaten
  Hvor mange dere er i familien, hvor ofte dere griller og hvor ofte dere har gjester er avgjørende for hvor stor grill dere trenger. Men størrelsen påvirker og funksjonaliteten. Med en stor grillflate og to eller flere brikettkurver, kan du grille både direkte (med maten rett over glørne) og indirekte (langsom grilling der maten ikke ligger rett over varmekilden, men tilberedes gjennom den generelle varmen i grillen). På denne måten kan du også grille råvarer som bruker kort og lang tid på å bli ferdige samtidig, gjennom å planlegge hvordan de skal spres utover på grillen. Det finnes også griller med helt adskilte grillflater, slik at du kan røyke man i den ene delen og grille i den andre.
 • Nivåregulering av grillristen
  Det er litt vanskeligere å kontrollere temperaturen i en kullgrill enn det er i en gassgrill, men om det er mulig å justere avstanden mellom glørne og grillristen, gir det et ekstra nivå av varmekontroll.
 • Annen funksjonalitet
  De fleste kullgriller har varmerist, slik at du kan holde ferdiggrillet mat varm mens du venter på at gjestene skal sette seg til bords. En annen detalj som skiller ulike griller, er grillristen, som kan være alt fra en standard stålrist til en massiv støpejernsrist. Til mange griller kan du også kjøpe røykeboks, pizzastein og annet praktisk tilbehør.
 • Sidebord og kroker
  Når du griller, blir det fort behov for å legge fra seg mat på tallerkener og fat, både før og etter grilling, og da er sidebord veldig praktisk. Sidebord du kan felle inn når de ikke er i bruk er ekstra praktisk om du har litt liten plass. Kroker på grillen kan også være nyttig, spesielt for å henge fra deg redskaper som ikke er i bruk. Mange kullgriller står på en vogn, som eventuelt også kan være utrustet med skap eller åpne hyller.

Se våre kullgriller

Elektrisk grill – enkelt og lett

En elektrisk grill er perfekt for mindre balkonger og uteplasser. Den tar lite plass og er lett å flytte rundt på. Mange er bordmodeller, noe som betyr at du kan sette grillen rett på bordet. Selve grillingen går fort, og du slipper både gnister og røyk. Med jevn fordeling av varme, blir det også veldig enkelt å grille. Velger du elektrisk grill, er det viktig at du har en stikkontakt i nærheten av der du vil bruke grillen.

Se våre elektriske griller

Fire tips for trygg grilling

Pass på at du griller trygt, slik at du ikke forårsaker skader eller brann. Følg disse rådene og hold deg unna grilltrøbbel hele sommeren.

 1. Grill trygt i det fri – ikke under tak eller trær.
 2. Slukk aldri gassflammer eller brennende fett med vann. Bruk grillokket til å kvele brannen i stedet.
 3. Ikke flytt på grillen når den er i bruk, og la den avkjøles helt før du vasker over den.
 4. Ta alltid hensyn til eventuelle forbud kommunene kan komme med i tørkeperioder.

Flere tips og rådGassgrill Mansion 4.1 FCC BBQ

Lengde 139 cm, Svart

4999,-
Les mer

Gassgrill Chef's Special 4.1 FCC BBQ

Lengde 138 cm, Svart

5999,-
Les mer
Gassgrill Mansion 3.0 FCC BBQ
Nyhet

Gassgrill Mansion 3.0 FCC BBQ

Svart

3999,-
Les mer
Gassgrill Genesis E-315 Weber
Nyhet

Gassgrill Genesis E-315 Weber

Svart

13999,-
Les mer

Gassgrill Spirit II E-310 GBS Weber

Lengde 132 cm, Svart

7499,-
Les mer
Kullgrill Barrel FCC BBQ
Nyhet

Kullgrill Barrel FCC BBQ

Svart

1499,-
Les mer

Gassgrill Q-3200 Weber

Lengde 127 cm, Svart

6999,-
Les mer

Gassgrill Spirit II E-210 GBS Weber

Lengde 122 cm, Svart

6499,-
Les mer

Kullgrill Weber Master-Touch GBS E-5750

Ø57 cm, Svart

3499,-
Les mer

Gassgrill Traveler Weber

Lengde 58 cm, Svart

5799,-
Les mer

Kullgrill 57 Superior FCC BBQ

Ø57 cm, Svart

1699,-
Les mer

Elektrisk grill Weber Q 1400

Lengde 68 cm, Grå

3999,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen