Vinterså på friland og i pallekarmer

Når snøen ligger som et hvitt pudder over hagen virker sommeren langt borte, men faktum er at det er mulig å så også midt på vinteren. Og vintersåing er ikke bare morsomt – det forlenger dyrkingssesongen slik at du får flere avlinger. Her får du vite hvordan.

Vinterså på friland og i pallekarmer

Vintersåing kan være et lite sjansespill, men lykkes du kan du få avlinger langt tidligere enn vanlig – og du rekker dermed en ekstra avling på samme flate under sesongen. Dessuten er det praktisk å så når alt annet hagearbeid har tatt pause, og lengselen etter sommeren er størst. En annen fordel med å vinterså er at trykket fra skadeinsekter er lavt i starten av sesongen, noe som gagner plantene. 

Hva kan du vinterså? 

Du kan så nesten alt på vinteren, hvis frøene tåler en kuldeperiode. Nordiske kulturarvsplanter passer for eksempel utmerket, da de er vant til vårt klima. Andre planter som er verdt en nærmere titt er de som lett sår seg selv, eller de som betegnes som herdige på frøposen. 

Grønnsaker som kan være gode å vinterså

Prøv deg gjerne med spinat, asiatisk kål, portulakk, gulrot, pastinakk, redikk, ulike sorter salat som for eksempel ruccola, dill, gressløk eller ulike sorters kål og salatløk. Litt avhengig av klimasone kan du eksperimentere deg litt frem, men spinat og portulakk er enkle å lykkes med overalt. 

Blomster som egner seg til vintersåing

Valmue, ringblomst, sukkererter, kjempeverbena, blåklokke, rosekutt, atlasblomst, kaliforniavalmue, kattost og virginialeddblom som sår seg selv om høsten er verdt å prøve – de kan man også vinterså i plastkasser.

 

Vintersåing i tre steg

Hvordan skal du så når det har snødd? Det er faktisk lettere enn mange tror – du børster helt enkelt bort det meste og setter i gang.

  1. På høsten, før telen setter inn, forberedes de områdene som skal sås på. Ugresset renses bort og overflaten gjødsles og rakes.
  2. Når vinteren kommer ordentlig i gang, raker du bort eventuell snø og sår frøene dine på overflaten (det gjør ingenting om jorden er frossen). Deretter dekker du til med et tynt lag tint jord. Hvor tykt lag avhenger av hvilke sorter frø du sår. Hvor dypt du skal så står oppgitt på frøposen. Når alt er klart legger du et lag snø over, om det er snø – hvis ikke, vanner du.
  3. Når frøene har grodd ut og begynt å vokse på vårvinteren, bør de få nok vann slik at de ikke tørker ut. Det kan være lurt å dekke dyrkingen med en duk for å få en jevnere temperatur og for å beskytte frøene mot fugler og dyr – men det er ikke nødvendig. Vintersår du i pallekarmer kan du bruke plastlokk, men pass på at det ikke blir for tørt eller varmt i pallekarmen.

Ikke vinterså for tidlig

Ikke så for tidlig på vinteren – du vil ikke at frøene skal begynne å gro i en forbigående varmeperiode på senhøsten for så å dø når det blir ordentlig kaldt. Det beste tidspunktet å så på er når vinteren har bitt seg skikkelig fast. Da fryser frøene, og så gror de senere på vårvinteren.

Det man vil unngå i en vintersåing er altså altfor store svingninger i temperatur. Det skal helst gå fra veldig kaldt til varmt. På grunn av dette er vintersåing ekstra fordelaktig i nord, der kulden ofte er mer pålitelig, men man kan naturligvis ta sjansen i sør – oftest går det helt fint der også.  

Vintersåing er både enkelt og gøy, så ikke vær redd for å eksperimentere med dette. Det tar ingen plass inne eller i drivhus, og det gir tidlige, friske avlinger. Skikkelig gøy når man lengter etter den grønne og skjønne sommeren, rett og slett.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Mer om å så og dyrke på vinteren

 

Du er her:


Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

199,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 80 cm, Tre

159,-
Les mer

Pastinakk 'Guernsey'

Flerfarget

990
5 for 4
Les mer

Spire frø Ruccola

4990
5 for 4
Les mer

Ringblomst 'Balls Orange'

2490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen