5 tips for å lykkes med forkultivering

Når sola har snudd og dagene blir lenger er det tid for forkultivering. Mange starter allerede i januar. Her får du gartner og hageinspirator Malou Augustins fem beste tips for en vellykket forkultivering.

5 tips for å lykkes med forkultivering


Tekst og bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

Er du lik meg, så ser du for deg frodige planter og herlige innhøstinger allerede når du kjøper frø. Drømmen om en bugnende dyrking får det til å klø i fingrene så fort lyset vender tilbake. Og du trenger ikke stor plass for å ha glede av å dyrke selv. Du kan fint klare deg med å dyrke litt i vinduskarmen, på balkongen, i kolonihagen eller i din egen hage. Og med mine tips får du de rette forutsetningene for å lykkes. 

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

1. Velg jord som hjelper nye små planter

Vi begynner med det absolutt viktigste; jorden

Såjord er en jord som er næringsfattig, finfordelt og veldrenert. Ettersom den er luftig og har små partikler, er den perfekt for røttene til små planter. Med riktig jord blir det lettere for plantene å komme ned i dypet, bre seg ut i jorden og rett og slett etablere seg. Og siden jorden er næringsfattig, trenger du ikke bekymre seg for at frøenes røtter skal bli stresset eller brent – noe som kan føre til at den unge planten visner og dør. 

Såjord er derfor et trygt valg for de fleste frø. Men husk å trene opp plantene til å tåle mer næring så snart de kommer opp av jorda. Når plantene har fått sine første karakterblader, de bladene som kommer etter de aller første frøbladene, er det på tide med en mer næringsrik plantejord og en større potte.

Men alle frø trenger faktisk ikke såjord. Planter som kan sås direkte på friland, som kålplanter, tomater og artisjokker, kan helt fint sås i plantejord med en gang – selv om denne jorden inneholder gjødsel og har en grovere struktur. 

Er du usikker på hva som passer for frøene du har valgt, kan du også velge en mellomting; Bruk plantejord i bunnen av pottene, og fyll på med såjord på toppen. Jeg pleier å fylle på med plantejord og avslutte med cirka 2–3 cm såjord. 

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

2. Husk at vann og næring går hånd i hånd

Når det gjelder forkultivering er det viktig å holde såingen fuktig, men absolutt ikke for bløt. Blir det for mye vann, risikerer du at frøene råtner før de rekker å spire, spesielt dersom det er litt kjølig der du har sådd.

Jeg anbefaler alltid å vanne nedenfra. La pottene stå på et brett, og vann på fatet i stedet for ned i pottene. Vann godt og la jorden trekke til deg det den trenger før du heller ut vannet som blir til overs. Jorden i potten vil suge opp vannet slik at fukten når helt opp til frøene. På denne måten får også frøene ligge i fred, uten å bli skylt rundt med en vannstråle som kan skade de nye ferske røttene.

Det er næring i plantejorden, men for å få store og fine planter trengs det ekstra næring når plantene vokser seg større.
Jeg har et lite triks jeg pleier å bruke; å tilsette noen korn av Plantasjens grønnsaksgjødsel i bunnen av potten ved såing. Gjødselen er organisk og naturlig langtidsvirkende, siden næringsstoffene frigjøres etter hvert som den brytes ned i jorden. Det blir som en ekstra reserve for plantene. 

For et raskt næringskick supplerer jeg med Plantasjens flytende næring. Denne næringen er hurtigvirkende, siden vannet transporterer den direkte til plantenes røtter. Plantasjens flytende næring er skapt av grønt organisk avfall og fermentert lokalt. Den inneholder levende fotosyntesebakterier som fikserer CO2 og nitrogen og stimulerer plantenes vekst. 

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

3. Styrk plantene med plantebelysning

Det er lett å tenke at lyset fra vinduet er tilstrekkelig for plantene, men for å bli kraftige og sterke trenger plantene ofte mer lys enn vi tror. Uten nok lys blir plantene fort langstrakte og spinkle, fordi de strekker på seg og strever for å nå fram til alt det lille lyset de kan få. I tillegg sliter fotosyntesen med å komme skikkelig i gang, og plantenes utvikling hemmes – spesielt hvis det er planter som trenger litt tid på seg inne før de kan plantes ut.

For å sikre at plantene utvikler seg så godt som mulig bør du bruke plantelys i 12–16 timer per dag. Lampen Crencendo fra Plantasjen er perfekt til dette! Den er smidig med sitt stativ og har dessuten en innebygget timer på 16 timer for å sikre optimal mengde lys. Jeg liker spesielt godt at den passer fint til litt mindre plasser, som i vinduskarmen eller på benken på vaskerommet. 

4. Ikke la frøene tørke ut

Frøene må absolutt ikke få tørke ut! Dette er spesielt viktig for frø som plantes grunt eller akkurat på jordoverflaten. 

Dersom et frø har fått våkne til liv av fukten i jorden, men siden tørker ut så vil frøet dø. Derfor bruker jeg alltid minidrivhus til forkultivering. Da har jeg et brett å vanne i, mens pottene og drivhusdelen holder fuktigheten inne og slipper lyset til. Det er helt perfekt for frøene, som får jevn fuktighet og unngår å tørke ut. Jeg bruker minidrivhuset fra Plantasjen sammen med disse frøbrettene. De kan jeg bruke igjen år etter år, og de bidrar også til å holde jorden jevnt fuktig.

Foto: Malou Augustin – @evergreengarden.se

5. Bruk undervarme for å forbedre spiringen og stimulere røttene

Varmematten er ett av mine aller beste verktøy til dyrkingen! Hva gjorde jeg før jeg fikk meg varmematte, kan jeg undres over iblant.

Undervarme stimulerer nemlig både frøene til å gro bedre og stiklinger til å slå røtter raskere. Jeg vinner så mye tid på å ha varmematte. Og risikoen for at frø som chili eller mais råtner fordi det er for kjølig for dem er det bare å glemme.

Når frøene har spiret og tittet opp, slår jeg bare varmematten av. Dermed får de en svalere temperatur å vokse i, akkurat slik de fleste planter vil ha det.

Med disse tipsene ønsker både jeg og Plantasjen deg lykke til med årets dyrking! 


TEKST OG BILDER
Malou Augustin, gartner, hagedesigner og hageinspirator som foreleser og tilbyr onlinekurs om hagedesign og dyrking. 
@evergreengarden.se

 

Lær mer om å så på våren i vårt hageprogram:

Vil du se flere episoder? Logg inn på Mine sider

Flere tips og råd

Du er her:


Potte Terrakotta

Ø11 cm, Terrakotta

1990
Les mer

Grønnsaksgjødsel

2 kg

199,-
2 for 349,-
Les mer

Plantebelysning Crescendo

Lengde 45 cm, Svart

349,-
Les mer

LED-plantebelysning

Lengde 45 cm, Hvit

549,-
Les mer

Varmematte

Bredde 53 cm

349,-
Les mer

Plantebelysning med brett Asti

Høyde 51 cm, Hvit

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen