Slik får du vanskelige frø til å spire

Visse frø kan være vanskeligere å få fart på enn andre. Noen må kanskje nedkjøles i en periode, bløtlegges eller til og med files så vidt med en neglefil før de spirer. Her får du tipsene du trenger for å lykkes med selv de mest kranglete frøene.

Slik får du vanskelige frø til å spire

Har du noen gang sådd en hel pose med frø som bare nekter å gro? Mange av oss har vært der, og det kan det være flere grunner til.

Frø som trenger kulde

Kanskje kan det komme av at frøene trenger en eller flere perioder med kulde for å komme i gang. Noen frø må nemlig ha kulde, mørke og fuktighet for å spire, såkalt stratifisering. Dette gjelder som regel planter som normalt lever på kalde steder, for eksempel mange treliknende stauder, busker og trær. Frøene har utviklet denne lille særegenheten for å overleve vintrene. Hvis de i sitt ville habitat hadde begynt å spire på sensommeren eller høsten, ville de spede og skjøre plantene fryse i hjel i løpet av vinteren. Dermed gjør frøet klokt i å gå i dvale til våren kommer.

En måte å lykkes med frø som trenger en nedkjølingsperiode på, er å så dem utendørs på vinterstid og dekke frøene med snø – eller enda lettere, å la plantene stå ute og så seg selv. Et annet alternativ er å sanke inn frøene i februar/mars, når de allerede har blitt stratifiserte utendørs.

Hvis du foretrekker å så innendørs, kan du bruke kjøleskapet. Du kan enten sette pottene med nysådde frø i kjøleskapet en stund, eller du kan legge frøene i kjøleskapet før du sår. Om du velger det siste, fungerer det ofte bra å legge frøene i en boks med sand, hvit mose eller vermiculite. Med en gang du ser at frøene begynner å spire, tar du dem ut og sår dem i jord, slik at spireprosessen ikke stopper opp.

Gi ikke opp hvis frøene nekter å spire etter én kundebehandling. Prøv igjen! Noen frøtyper, som for eksempel storstjerneskjerm og kjempeverbena, kan trenge flere runder fram og tilbake mellom kaldt og varmt før de spirer.

Frø som vil bløtlegges eller slipes 

Frø med harde skall kan iblant ha vanskelig for å spire, siden skallet hindrer fuktigheten fra å trenge inn. Bløtlegger du frøene før du sår dem, spirer dem som regel lettere. Legg frøene i lunket vann i et døgn, om det ikke står noe annet på frøposten. Det viktigste er at de sveller litt. Chili, erter og bønner er eksempler på frø som gjerne vil legges i bløt.

En del frø med tykt skall, kan ha godt av å bli slipt før de sås. Dette gjør du ved å forsiktig file litt med fint sandpapir eller en neglefil. Visse frø trenger både bløtlegging og sliping.

Frø som gror i mørket 

Noen få frø nøyer seg ikke med å dekkes med litt jord, de vil ha det helt mørkt før de spirer. I disse tilfellene kan du sette et lokk eller litt sort plast med bittesmå luftehull over de nysådde frøene. Sjekk dem hver dag, for når det begynner å spire så er det plutselig det motsatte som gjelder – da trenger de ferske planene lys!

Frø som trenger mye lys  

En del planter spirer kun dersom frøene får masse lys. Disse sås på jordoverflaten og dekkes bare med et tynt lag perlite eller liknende, som slipper lyset igjennom. Plantebelysning er ofte nødvendig for å få fart på denne typen frø, og lyset bør stå på i 12–14 timer per dag. For å forhindre at de tørker ut, kan det være lurt å legge plast med luftehull over de nysådde frøene, eller ha dem i et minidrivhus.

Temperatur og undervarme 

Ulike frø foretrekker ulike temperaturer. For å lykkes med frø som vil ha det ekstra varmt, som for eksempel chili, kan det være verdt å investere i en spesiell varmematte for dyrking. Varmematten hjelper til med å få opp undervarmen. Bare husk på å holde et øye med frøene du har sådd, slik at de ikke tørker ut.

Alle frø trenger fuktighet 

Alle frø som har begynt å spire trenger fuktighet. For å få ha kontroll på fuktigheten, er det lurt å sette de nysådde frøene i drivhus eller under gjennomsiktig plast med hull i. Sjekk fuktighetsnivået daglig. Spede nye planter som tørker kommer til å dø. Men det skal heller ikke være for vått, for da kan plantene få oksygenmangel.

Sterilisert jord til sensitive frø

Noen ganger kan det være ting i jorda man slettes ikke vil ha der, for eksempel skadedyr som hærmygg. For de mest sensitive frøene kan det lønne seg å sterilisere jorden. Dette gjøres enklest i en ovn eller mikrobølgeovn. I en vanlig ovn bør jorda stå i en halvtime på 100 grader. I mikroen tar det kortere tid, cirka 4 minutter. For å bevare fuktigheten i jorda bør du legge et plastlokk med hull i over når du varmer opp jorda. 

Hvilken jord skal jeg så i? 

Så sant det ikke står noe annet om jord på frøposen, er det som regel såjord som er det beste valget. Vanlig jord kan være for næringsrik for unge planter. Men det finnes unntak – noen frø tåler fint å plantes rett i plantejord.

Les også: 
Jordskole – best mulig jord til plantene dine


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Perlite

6 L

9990
Les mer

Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

199,-
Les mer

Chilli

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer

LED-plantebelysning

Lengde 45 cm, Hvit

549,-
Les mer

Plantelys LED No.1 85cm 23W med adapter

Lengde 80 cm, Hvit

799,-
Les mer

Chili

Ø14 cm, Grønn

249,-
Les mer

Plantebelysning med brett Asti

Høyde 51 cm, Hvit

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen