Sank egne frø og øk antall planter

Frø kan være mikroskopisk små, rynkete, flate eller runde som erter – uansett hvordan de ser ut har de til felles at de gir nytt liv. Og det fine er at du kan sanke mange av dem selv. Det er ikke bare gøy – men også økonomisk.

Sank egne frø og øk antall planter

Det kan føles som en skattejakt å vandre rundt i hagen på høsten og samle frø fra favorittplantene. Gjennom å plukke dem på riktig tidspunkt er det lett å bygge seg opp et lite lager av frø for den kommende sesongen.

Så lenge holder frøene

Et grønnsaksfrø sies å holde seg i ca to år, og et blomsterfrø i tre, men mange sorter kan holde seg mye lenger enn det. Det eldste frøet som noensinne har grodd var faktisk 30.000 år gammelt. Det ble funnet i et frosset ekornbol i permafrost, nærmere førti meter under bakken i Sibir.

Frøet ble til en hvit nelliklignende blomst av den ubestemte sorten Silene Stenophylla, og forskerne hadde dermed gjenoppdaget en utryddet sort.

Sank frøene når det er tørt  

På høsten, når blomstene har blomstret og satt frø, er det på tide å sanke inn. Det er best å velge en tørr og solrik dag. Frøkapselen skal være tørket og brunaktig, nesten på grensen til å sprekke opp.

Bløte frø mugner lett og selv om de ser tørre ut ved første øyekast er det lurt å la de tørke på et fat i et par uker før du legger dem i poser. Hvis frøene ikke vil slippe helt fra blomsterstanden kan du la hele blomsten tørke.

Fang de minste frøene

En del frø, som de fra praktstokkrose, ligger pent på rekke og rad i sine kapsler og er lette å sanke, mens andre kan ha små, flyvende frø som er verre å plukke. Om du klipper blomstene helt av og rister dem i en pose er det lettere å få tak i dem.

Har du en plante som er rask på å slippe frøene sine kan det være en god idé å sette en pose rundt blomsten rett før frøene modnes. Da faller de pent og prydelig ned i posen, i stedet for å forsvinne på bakken.

Ikke alle planter får identiske avkom

Iblant står det «F1» på frøposene i butikken. Det betyr at planten er en første krysning av to genetisk ulike sorter, en såkalt hybrid. Du kan da ikke garantere en eksakt lik blomst i andre generasjon, ettersom planten ikke er frøstabil.

Det vil fortsatt være en tomat om det er det du har plantet, men F1-plantene har arvemateriale fra flere sorter og kan dermed slå gjennom på ulike måter. Du kan for eksempel få en tomat med egenskaper fra «besteforeldrene». Frøene fra en F1-plante kan i tillegg gi avkom som er helt ulike seg imellom. Er du ute etter en eksakt kopi må du altså kjøpe samme F1-frø igjen.

Det er ikke bare kjøpte F1-sorter som kan overraske i den andre generasjonen. Enkelte blomster kan gjennom pollinering krysse seg med blomster innenfor samme art, og på den måten få for eksempel andre farger.

Oppbevaring av frøene

Frøene bør oppbevares tørt, mørkt og svalt. Det er best med en temperatur på rundt 12 grader, men de klarer seg ofte i romtemperatur også. Rens alltid bort gamle blad og avfall som kan dra til seg fukt.

Papirposer og kaffefilter er ofte gode til oppbevaring – i plast og glass dannes det lett kondens. Har du gamle silica-poser fra for eksempel en skoeske kan du legge i dem. De suger opp den ytre fukten, men også ris fungerer. Ikke glem å skriv navn på posene, det er lett å glemme.

Ikke alle frø vil lagres

En del frø, som for eksempel høstanemone, vil ikke lagres – de gror best om de sås direkte. Mange stauder trenger også en kuldeperiode for å gro, og da er det enklest å så frøene direkte i bakken eller i potter på høsten.

Eksperten tipser

Vil du unngå å så frø som ikke spirer? Test-gro frøene før vårsåingen ved å legge noen frø i en sammenbrettet klut – og plant deretter de som gror.

13 frø som er enkle å sanke 

 • Stokkrose 
 • Akeleie 
 • Solsikke 
 • Karse 
 • Bønner 
 • Erter 
 • Dill 
 • Koriander 
 • Ringblomst 
 • Løkslekta 
 • Valmue 
 • Chili 
 • Tomat


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Så frø i høst og nyt blomster til våren >>
Frøskole – så fra frø innendørs >>
Så dine sommerblomster fra frø direkte i bedet >>

Du er her:


Ringblomst

Flerfarget

1990
5 for 4
Les mer

Koriander

2490
5 for 4
Les mer

Solsikke 'Sunspot'

Flerfarget

3990
5 for 4
Les mer

Bønnevikke 'Threefold White'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Tomat 'Hildares'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Engelsk Valmue, Mixed

3990
5 for 4
Les mer

Dill 'Como'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Dyrkingspose chili 'Cayenne'

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen