Cherrytomater – slik dyrker du dine egne

Noe av det aller fineste med sommeren er å kunne rusle rundt i hagen og plukke og spise rett fra plantene. Cherrytomater er en av de mest populære plantene til dyrking både i krukke og på friland i kjøkkenhagen.

Cherrytomater – slik dyrker du dine egne

Tips og råd om stell av cherrytomater

Det spiller liten rolle om det er vanlige tomater eller cherrytomater, planting og stell er det samme. Det anbefales å forkultivere tomatplantene innendørs før de plantes ut i en potte eller inntil en solvegg, der forutsetningene er best mulig. Vent til det er slutt på nattefrosten, siden frost er direkte skadelig for plantene.

Dyrking av cherrytomater i potte

 • Potte
  Hvis du velger å plante tomatplantene i potte, er det viktig at potten er stor og dessuten at den har hull i bunnen for å sikre best mulig drenering.
   
 • Plassering
  Cherrytomatene trives i varmen, og vi anbefaler derfor å plassere plantene, uansett om de vokser i krukke eller direkte i bakken, på et sted med mye sol og varme og gjerne i drivhus. Det er dessuten en fordel om de står i ly for vinden.
   
 • Jord
  Enten du planter i potte eller på friland, bør du bruke næringsrik grønnsaksjord.
   
 • Vanning
  Cherrytomater i potte må vannes langt mer enn tomater som står direkte på friland eller i drivhus, så husk å vanne dem ofte.
 • Beskjæring
  Knip tyvene! Husk at det er viktig å knipe vekk såkalte tyver på tomatplantene. Tyver er sideskudd som vokser ut i bladhjørnene. Når du fjerner dem, får resten av planten mer energi og tomatene blir flere og større.

Planting av tomater i drivhus eller på friland

Hvis du velger å plante tomatene utendørs i plantekasse eller i drivhus, er det viktig å velge riktig tomatsort. Her er ikke cherrytomater ideelt, selv om de kan fungere bra i drivhus. Sørg for å vanne godt med én gang du har plantet. Ikke sett tomatplantene for tett, 60 cm mellomrom er fint.

Cherrytomater – søte, gode og sunne

Cherrytomatene, også kalt cocktailtomater, har alt vi forbinder med tomater. Størrelsen gjør at de i motsetning til vanlige, større tomater, også er fine å spise hele. Cherrytomatene er dermed flotte som snacks eller i salat eller andre matretter – gjerne hele. Større tomater brukes som regel oppskårne, hakkede, skivede eller som saus, men cherrytomatene ser vi ofte hele, som en fullverdig representant for artens form og utseende. De små tomatene er lette å plukke og smake på, og den søte smaken er en fryd for ganen! De er forholdsvis enkle å dyrke, i alle fall hvis du følger alle de små tipsene og rådene som finnes, for å få en god og velsmakende avling.

Noen fakta om tomater

 • Finnes i fargene gul, rød og brunrød.
 • Artsnavnet Lycopersicum betyr «ulvefersken».
 • Kommer fra den vestlige delen av Sør-Amerika.
 • Er i slekt med poteten. • Kom til Skandinavia på 1600-tallet.
 • Ble sett på som et afrodisiakum og fikk navnet «pomme d’amour», som betyr «kjærlighetseple».

Les mer

Best mulig jord til dine planter >>
Dyrke tomater >>

Du er her:


Cherrytomat 'Tiger'

Flerfarget

7990
5 for 4
Les mer

Kirsebærtomat 'Cereza Amarilla'

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen