Dyrk grønnsaker inne året rundt

En eske med salat, en agurkgardin eller kanskje en physalisplante ved siden av badekaret? Gjennom å dyrke grønnsaker inne kan du få ferske grønnsaker året rundt.

Dyrk grønnsaker inne året rundt

Vinduskarmer, kjøkkenbenker, pidestaller og bord – alle overflater hvor du kan sette en plantelampe over er perfekte om du vil dyrke grønnsaker inne. Det er ikke vanskeligere enn å dyrke ute, og det er stor stas å kunne plukke egne agurker og annet når snøen fortsatt ligger hvit utenfor vinduet. 

Plantebelysning

For å kunne dyrke inne trenger du god jord, men det viktigste er plantebelysning. Uten lys blir plantene tynne og hengslete. De soltimene vi har her i Norden er ikke tilstrekkelig. Fra mars til april kan man likevel dyrke i et vindu med dagslys, men dette fungerer ikke gjennom vinterhalvåret.

Les ogsåPlantelys gir frodighet året rundt

Dyrk kål, agurk og tomat inne

Eksempler på grønnsaker som er ideelle å dyrke inne er asiatisk kål som for eksempel pak choi og tatsoi.

Agurk er en annen favoritt – et tips er å velge de såkalte partenokarpe agurkene – det vil si de som ikke har behov for å pollineres og bare produserer hunnblomster. Du kan selvsagt pollinere blomster på andre sorter selv med en pensel, men det er enklere med de selvbefruktende. Agurker trives best i store potter, helst på ti liter eller mer, og bør vannes regelmessig. Men vær forsiktig slik at selve stammen ikke blir for bløt, da kan den lett råtne. La den gjerne stikke opp på en liten haug i midten av potten sånn at vannet renner ned. 

Tomater er også mulig å dyrke i vinduet. Her kan det være klokt å velge sorter i kategorien «krukketomater», de blir ikke så klumpete, men mer som små busker. Vilma er en fin, gammel sort som passer godt til innendørs dyrking.

Både agurk og tomat trenger mye lys, og du bør ha plantelampen tent i omkring 14 timer per døgn for at de skal trives. Cirka 14 timer med soltid er bra for mange andre grønnsaker du sår innendørs også. Men det finnes unntak; for eksempel skal kål bare belyses i 8-10 timer for å ikke begynne å blomstre.

Vil du gjøre det enkelt så finnes det egnede minidrivhus man kan ha på benken – de har innebygget plantebelysning som ofte kan økes i styrke basert på hvordan plantene vokser, i tillegg til den store fordelen med at plantene ikke trenger stå nært et vindu. 

Uendelige muligheter

Kål, tomater og agurker er bare en brøkdel av hva du kan dyrke innendørs. Krydder, karse, salat, ingefær, chili, paprika, ananas, physalis, hvitløk, microgreens, jordbær – ja til og med poteter er mulig å dyrke inne med rett belysning, god jord og næring. Det er egentlig få begrensninger, bortsett fra plassen – og har du den kan du også dyrke større planter. Hva sier du til å plukke en klase bananer fra sofaen? Det er faktisk fullt mulig med litt stell og tålmodighet.

Bortsett fra de grønnsakene du spiser direkte, er det også fullt mulig å forkultivere plantene for å senere plante de ut. Mange grønnsaker har så lang utviklingstid at de må såes på vinteren for å ha en sjans til å rekke å gi frukt på sommeren. Det gjelder blant annet chili, paprika, aubergine og artisjokk. 

Dekk til nysåingen

Ved innendørs dyrking er det fort gjort at frøene tørker ut, ettersom inneklimaet ofte er tørt. Ha derfor gjerne gjennomsiktig plast med lufthull over dyrkingen og pass nøye på med å vanne i perioden når frøene gror.

De fleste grønnsaker trives godt i vanlig plantejord, eller kompostjord, med unntak av enkelte krydder som vil ha en mer sandblandet jord.

Pott om i større potter alt ettersom rotsystemene trenger mer plass, og gi næring regelmessig, helst litt hver gang du vanner. 

Lett som en plett – så sett i gang med å eksperimentere innendørsdyrkingen allerede nå, slik at du kan høste inn ferske grønnsaker hele året igjennom.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Snack-agurk 'Iznik F1'
40%

Snack-agurk 'Iznik F1'

3594 5990
Les mer

LED-plantebelysning

Lengde 45 cm, Hvit

549,-
Les mer
Plommetomat 'San Marzano'
40%

Plommetomat 'San Marzano'

2394 3990
Les mer

Plantebelysning med brett Asti

Høyde 51 cm, Hvit

399,-
Les mer
Tatsoi 'Japanese Greens'
40%

Tatsoi 'Japanese Greens'

1494 2490
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen