Paprika og chili – slik dyrker du din egen

Chili er blant det mest trendy og «heteste» du kan dyrke nå. Med kjærlighet, vann og næring er det enkelt å lykkes. Chili trives på varme og beskyttede steder. Det er derfor ideelt å dyrke chili i potter som enkelt kan flyttes inn og ut.

Paprika og chili – slik dyrker du din egen

Slik dyrker du chili og paprika fra frø

Det finnes mange sorter å velge blant, både blant paprika og chili. Styrke og farge varierer, noe som også gjør dem egnet til dekorasjonsformål. 

Se vårt utvalg av paprika- og chilifrø

Så innendørs i januar-mars

  • Legg frøene på fuktig såjord i ønsket såkasse. Dekk med et par millimeter såjord. Legg på et lokk og plasser deretter såkassen på et lyst og varmt sted, 24-26 grader.
  • I begynnelsen av året når dagene er korte er det enklere å lykkes hvis du bruker ekstra belysning.
  • Sprayvannes regelmessig for å unngå uttørking.
  • Når plantene har fått noen blader og er håndterbare, planter du dem om i større potter, ca. 10 cm. Bruk grønnsaksjord for best mulig resultat.
  • Det er viktig å fortsette med regelmessig vanning. Begynn med gjødselvanning 1 gang i uken, ca. 1 måned etter omplanting. Giva Biobact tomat er en god gjødsel for formålet. Chili og paprika vil ha mye lys, gjerne 14 t/døgn, men unngå direkte sol.

Utelivet begynner i mai-juni

Uansett om du har dyrket plantene dine fra frø eller kjøpt dem som små planter, må de venne seg til livet utendørs. Når temperaturen går over 10 grader, kan du begynne, men se opp for kalde netter som kan forekomme langt inn i mai/juni. Sett dem på et varmt og beskyttet sted, og dekk gjerne plantene med en fiberduk de første gangene de står ute. Omtrent samtidig er det tid for å plante om i potter, drivhus eller plantekassene de skal stå i om sommeren. Et varmt, solrikt og vindbeskyttet sted er ideelt, men husk å vanne, av og til opptil to ganger om dagen. Se vårt vanningsutvalg her. Du kan også fortsette å dyrke chili og paprika innendørs, bruk gjerne plantebelysning videre.

Høsting

Frukten modner på sensommeren og høsten og kan spises direkte. Ved stor avling kan du tørke og fryse frukten, spesielt chilien, så du kan nyte egen avling i løpet av vinteren.

Styrke

Den sterke smaken i chili kommer fra capsaicin. Den sitter i det hvite frøfestet og i frøene, og kan fjernes for en mildere smak. Fruktens modenhetsgrad påvirker også styrken. Husk å vaske hendene med såpe og vann etter at du har håndtert chili. Unngå å gni deg i øynene.

Hvis du har spist chili som er for sterk, kan det være lindrende å spise yoghurt, brød eller noe søtt. Vann gjør det bare verre.

Frø til neste år

Kanskje du finner en ny favorittsort?! Da kan du spare noen frø til neste år. Del frukten og ta ut frøene. Legg dem i en skål med vann i romtemperatur i ett døgn. Kast frøene som flyter på overflaten, og legg resten på husholdningspapir for tørking. Oppbevar frøene tørt og mørkt, for eksempel i en konvolutt eller i et kaffefilter. Merk med sortens navn, det er så lett å glemme det.

Hva passer det å plante sammen med chili og paprika?

Gress, krydder og andre bladplanter, for eksempel palettblad, er godt egnet til å plantes eller stilles sammen med chili og paprika. Tomater må ha samme stell og omsorg og kan dermed være egnet til å plantes i samme kar. Bare sørg for at det er godt med plass for både røtter og plante til å vokse i.

Les mer

Se hele frøsortimentet her >>
Dyrke tomater >>
Dyrk salat >>

Du er her:


Chilipepper 'Trinidad Scorpion'

Flerfarget

7990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Jalapeno M'

Grønn

4990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Padron'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Anaheim Chili'

Grønn

6490
5 for 4
Les mer

Chilipepper 'Jamaican Bell'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Havannapepper 'Chocolate Scotch Bonnet'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen