Stauder i bed og potter – planting og stell

Stauder er en fellesbetegnelse for planter som kommer igjen år etter år, og det finnes utallige sorter å velge mellom. Tradisjonelt plantes de i bakken, men mange stauder er også fine å ha i store potter.

Stauder i bed og potter – planting og stell

For å lykkes med staudene, er det lurt å planlegge godt før du planter. Første skritt er å velge om du skal plante i bakken i hagen eller i potter, og selvsagt å velge hvilke stauder du vil ha.

Valg av stauder til bed og potte

Dette bør du tenke på før du velger stauder:

 • Plassering
  Er det solrikt og sydvendt, skygge og nordvendt eller halvskygge mot vest – eller østvendt? Er det fuktig eller tørt? Velg staudene ut fra disse aspektene, slik at de kan trives der du planter dem.
 • Hardførhet
  Staudene våre merkes med bokstavene A–D avhengig av hvor hardføre de er, altså hvor bra eller dårlig de tåler vinteren i det nordiske klimaet. De mest hardføre staudene får bokstaven A. Noen stauder er særlig avhengig av å stå på en veldrenert plass. Disse merkes med en stjerne* i tillegg. Planter du i potter, og har planer om å overvintre staudene der, er det ekstra viktig å velge stauder som er blant de mest hardføre.
 • Skisse
  Tegn opp en enkel skisse om du skal plante et helt bed. Tenk på hvor høye staudene skal bli og når de skal blomstre. Stauder med høyde er fint å plassere lengst bak, nær husveggen eller sammen med busker.
 • Antall
  Regn med åtte planter per kvadratmeter i bedet og sett gjerne samme sort i grupper på tre til fem planter. Slik skaper du et mer harmonisk uttrykk.
 • Blomstringstid
  Velg gjerne stauder med ulik blomstringstid. I potter er det ekstra viktig å velge stauder som gjør seg både med og uten blomster. I hagen har du gjerne plass til flere typer sammen, og der kan et staudebed kunne blomstre fra tidlig vår til frosten kommer på høsten. Se vår guide til  hvordan du kan lage et staudebed som blomstrer hele sesongen.

Stauder som sørger for grønn base

Det er lurt å velge en eller flere stauder som gir en fin, grønn base til plantingen. Her er noen forslag:

 • Starr
 • Hosta
 • Svinerot
 • Takløk
 • Bregner

Stauder som blomstrer

Stjerneskjerm, lavendel, bergknapp og asters er noen lettstelte sorter som blomstrer lenge. Andre sorter blomstrer kortere, men er så spektakulære at de likevel er verdt å dyrke. Eksempler på slike stauder kan være peon og valmue. Her er noen eksempler på stauder som blomstrer til ulike tider:

 • Tidlige stauder
  Blåpute, vårfloks og klaseskumblomst.
 • Vårstauder
  Løytnantshjerte, alpeasters og blåklokke.
 • Sommerstauder
  Ridderspore, rød solhatt, solbærsalvie og hagemynte.
 • Høststauder
  Høstanemone, klaseormdrue og stormhjelm.

Se alle våre stauder

Slik planter du stauder i hagen

 1. Grav i jorden og ta vekk ugress.
 2. Bland i ny plantejord og kugjødsel.
 3. Sett plantene utover og tenk på om du skal endre noe fra skissen din.
 4. Grav ned roten og trykk forsiktig rundt.
 5. Vann rikelig med en gang du har plantet ferdig.

Tips! Visste du at det er fullt mulig å lage et nytt staudebed uten å grave? Se vår guide til hvordan du lager et «no dig» staudebed.

Slik planter du stauder i potte

 1. Velg en stor potte med hull i bunnen, slik at staudene får god plass til å vokse og overflødig vann kan renne ut.
 2. Sørg for at dreneringen fungerer, også over tid. Et tips er å legge 10 til 15 cm med lecakuler i bunnen av potten og dekke dette med fiberduk før du fyller på med jord.
 3. Bruk god jord til staudene, for eksempel Plantasjens Premium blomsterjord.
 4. Sjekk plasseringen av staudene, plant og vann deretter rikelig.

Stelleråd for stauder

Stauder er generelt svært takknemlige planter. Får de en god start, vil de ikke kreve mye jobb hvert år. Litt gjødsel 3 til 4 uker etter planting har staudene godt av. Vann ellers jevnlig hele den første sesongen. Klipp bort visne blomster for å få fram nye. Og fjern ugress slik at plantene ikke får konkurranse, men kan vokse seg fine i sin egen takt.

Når plantene har etablert seg, er en skikkelig nedklipping på våren og litt gjødsel og vann i løpet av sesongen alt som skal til for at staudene gir masse farge og glede tilbake.

Det går også fint å både dele og flytte stauder. Den beste tiden for det er tidlig på våren eller sent på høsten.

Overvintring av stauder i bed og potter

Har du plantet i hagen, gjør staudene jobben selv – så sant du har valgt stauder som passer til plassen og er hardfør nok. Om høsten lar du bare staudene visne, slik at de danner en naturlig beskyttelse mot frosten for sine egne røtter.

Står staudene i potte, har du et par alternativer. Du kan velge å se på staudene som ettårige og legge dem i komposten, eller du kan gjøre en innsats for å beskytte røttene mot kulden slik at de kan våkne til liv når våren kommer. Det sikreste er å grave staudene ned i jorden på høsten og plante dem i potter igjen til våren. Du kan også sette pottene inntil husveggen og pakke dem inn med isolerende materiale. Pass på at overflødig vann fortsatt kan renne ut av hullet i potten, for eksempel ved å sette potten på noen klosser. Hvor godt staudene overvintrer avhenger av hvor du bor i landet og hvilke stauder du har i potten, men det er absolutt mulig å dyrke stauder både på terrassen, balkongen og ved entréen.

Se alle våre stauder

Flere tips og rådLavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 for 139,-
Les mer

Silkepion

Ø23 cm, Flere farger

349,-
Les mer

Løytnantshjerte

Ø17 cm, Rosa

199,-
Les mer

Lavendel 'Essence Purple'

Ø26 cm, Blå

399,-
Les mer

Silkekinagress 'Gracillimus'

Ø19 cm, Grønn

299,-
Les mer

Prydkattemynte 'Purrsian Blue'

Ø19 cm, Blå

249,-
Les mer

Lavendel 'Felice'

Ø15 cm, Blå

169,-
2 for 299,-
Les mer

Starr FEATHER FALLS

Ø24 cm, Grønn

399,-
Les mer

Hagenellik 'Peach Party'

Ø10,5 cm, Rosa

5990
3 for 149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen