Timian – slik dyrker du din egen

Timian er en vakker flerårig middelhavsurt med herlig duft og smak. Du kan bruke den fersk eller tørke den, og den pynter fint opp i både potter, kasser og bed.

Timian – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn: Thymus
Familie: Leppeblomstfamilien

Timian dufter og smaker godt av krydder og kan brukes som smaksforsterker i en lang rekke matretter, for eksempel til kjøtt, grønnsaker, i marinader og supper. Jo tidligere du har urten i rettene, jo mer smak vil den gi.

Krydderurten blomster med små, vakre rosafiolette blomster i tette, små kranser. Bier, humler og sommerfugler strømmer til når blomstene kommer på sommeren. Gir du timian god plass i solen, kan den bre seg ut og danne et teppe – som en fin og nyttig markdekkende plante.

Faktisk er timian en eviggrønn staude. Som ung ser den ut som en helt en vanlig urt, men etter hvert som den blir eldre blir stilkene treaktige nederst og den likner mer og mer på en lav busk. Du kan til og med kjøpe timian som er stammet opp som et lite tre.

Flere måter å dyrke timian på

Det enkleste er selvsagt å kjøpe ferdige timianplanter, men du kan også så timian fra før, ta stiklinger eller dele en timianplante du allerede har – eller får tak i. Siden urten er flerårig, og kan tørkes og fryses, er det gode muligheter for å være selvforsynt med timian.

Så timian fra frø

Timian er blant de plantene som gjerne kan sås på vinteren, da kommer de i gang så fort våren kommer. Les mer om hvordan du kan vinterså i plantekasse – eller i plastkasse. Du kan også så timian direkte ute på våren og sommeren, eller forkultivere inne mot slutten av vinteren før du planter ut.

Slik forkultiverer du timian inne

Du kan så frøene i druebeger, melkekartonger, yoghurtbeger, små potter, et såbrett eller hva enn du har for hånden. Bare sørg for at det er hull i bunnen.

Under finner du en generell fremgangsmåte, men sjekk hva som står på frøpakken du har valgt deg – noen typer frø har spesielle behov.

  1. Fyll det du skal plante i med såjord, vann og trykk jorden flat.
  2. Strø frøene på jordoverflaten, dekk til med et tynt lag jord.
  3. For å få fart på spiringen er det viktig at frøene ikke tørker ut. Legg et lokk, litt plastfolie eller en plastpose over frøene for å holde på luftfuktigheten – eller så frøene i et minidrivhus. Husk å lage hull i plasten, slik at kondensen kan slippe ut.
  4. Plasser de nysådde frøene i romtemperatur. I sommerhalvåret er dagslys som regel nok, skal du så i vinterhalvåret bør du bruke plantebelysning.
  5. De første bladene som vokser frem er frøblader som naturlig vil falle av. Når plantene har minst ett par med ekte blader, kan du prikle/plante om slik at det er 3–4 små planter i hver potte.
  6. Plant ut når faren for frost er over, men herd planten først – slik at den gradvis venner seg til å bo ute. Sett planten ut noen timer hver dag, og ta den inn på natten. Du kan øke tiden ute litt for hver dag i en ukes tid før du planter den ut der du vil ha den.

Ta stiklinger av timian

Det er hakket lettere å lykkes med å dyrke timian fra stiklinger sammenliknet med frø. Og det går fortere! Du kan ta stiklinger av en plante du har kjøpt ferdig eller kanskje få stiklinger av noen du kjenner.

  1. Klipp av et knippe sideskudd, fjern de nederste bladene og sett stilkene i vann.
  2. Bytt ut vannet et par-tre ganger i uken.
  3. Smør deg med litt tålmodighet, og se røttene vokse seg store og lange etter noen uker.
  4. Sett 3–5 stiklinger i en potte med ny plantejord. Bruk en potte med hull i bunnen, slik at du kan vanne fra skålen under. Vipps, en ny plante er skapt!

Del en timianplante i flere

Har du en stor timianplante i potte, kan den av godt av å bli delt. Sånn kan du også få flere planter.

  1. Vann godt og la planten stå en stund før du setter i gang.
  2. Ta planten ut av potten ved å snu den på hodet og løft hele jordklumpen ut.
  3. Del jorden, røttene og selve planten forsiktig fra hverandre med tomlene. Du kan dele i tre, fire eller flere deler alt ettersom hvor stor planten er.
  4. Plant hver nye plante i litt god jord, gjerne urte- og grønnsaksjord, og vips så har du flere planter.
Humler og bier elsker de vakre, rosalilla små blomstene til timianen.

Stelletips for timian

Timian krever ikke mye av sin gartner eller hobbydyrker. Sol og god drenering er de viktigste stikkordene.

Vanning

Vent med å vanne til jorden har tørket helt opp – og vann sparsomt. Timian trenger å tørke. Står urten i en potte, så løft på den og gi vann først når potten kjennes helt lett ut. Overvanning kan føre til at røttene råtner og planten dør. God drenering er derfor viktig.

Lys og varme

Sett planen i sola! Tenk på at urten kommer fra middelhavsområdene, og at den trives i solsteiken. Mye lys og mye varme må til for at timian skal trives. Det er også sola som gir urten den gode smaken.

Har du planten innendørs, er en solfylt vinduskarm det beste. På vinteren bør du bruke plantebelysning for å sikre nok lys.

Næring

Planten har godt av litt flytende organisk næring én gang i uken.

Innhøsting, oppbevaring og overvintring av timian

Som de fleste andre urter, er også timian skapt for å bli brukt. Klipper du av toppene regelmessig, får planten flere sideskudd. Skudd som får stå i fred lenge, kan bli litt treaktige i stilken. Klipp av cirka halvparten av stilken på disse, så kommer det nye friske skudd.

Fersk timian tar du rett fra planten når du trenger det. Vil du høste for å lagre, kan du enten tørke urten eller fryse den ned.

Timian er en flerårig og vintergrønn plante. I store deler av Norge kan den overvintre fint ute i hagen. Du kan eventuelt bruke noen grankvister som beskyttelse på vinteren. Bor du i et vinterhardt strøk, er det kanskje best å dyrke timian i potter som du kan sette på et mer beskyttet sted gjennom de kaldeste månedene.

Vanlige problemer med timian

Det er fort gjort å gi timian for mye vann, spesielt hvis den ikke plantes på et sted med god drenering. Husk på at den liker å tørke skikkelig ut mellom hver vanning.

Skadedyr kan forekommer, og da spesielt bladlus og spinnmidd. For å forbygge, kan du plante andre planter som tiltrekker seg nyttige insekter (som blant annet spiser bladlus og spinnmidd). Dill er et eksempel på en slik plante. 

Ulike sorter timian

Det finnes over 300 arter av timian, hvorav noen brukes som krydderurt.

  • Kryddertimian (Thymus vulgaris) er den klart vanligste sorten, og den brukes som krydder i en stor variasjon av matretter.
  • Sitrontimian (Thymus x citriodorus) lukter deilig av sitron, og passer spesielt godt til fisk, salat og matretter som inneholder egg.
  • Kryptimian (Thymus serpyllum) er en bunndekkende, flerårig plante som kan dekke store flater i et bed mellom større stauder, busker eller trær.

Se vårt utvalg av krydderfrø og ferdige urter


TIPS FRA GARTNEREN
Veronica Axelson, gartner på Plantasjen, med ekstra stor interesse for alt som har med hage og dyrking å gjøre generelt og hagestell spesielt.
 

Flere urter

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Potte Terrakotta

Ø26 cm, Terrakotta

129,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

199,-
Les mer

Kryddertimian

Ø12 cm, Grønn

5990
3 for 149,-
Les mer

Kryddertimian

5990
5 for 4
Les mer

Kryddertimian

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen