Vanningsforbud – slik får du plantene til å overleve

Hvordan kan du redde plantene når det ikke er lov til å vanne? Løsningen er en kombinasjon av å spare vann der du kan, å gi plantene de beste mulige forutsetningene samt å vanne mest mulig effektivt, på riktig tid og med riktig metode.

Vanningsforbud – slik får du plantene til å overleve

På våren og sommeren innføres det iblant vanningsforbud eller vanningsrestriksjoner. Det kan være fordi det er ekstrem tørke, lav vannstand i innsjøer og vannkilder, unormalt lite nedbør gjennom vinteren og våren eller fordi vannkvaliteten trues. Når mange bruker mye vann på samme tid, kan det også bli problemer med trykket til husholdningene, slik at man risikerer å få brunt vann i kranen. Kapasitetsutfordringer på ledningene som frakter vannet vil vi unngå, og derfor innfører kommunene restriksjoner. 

Hvor stort område som berøres av et forbud kommer an på de lokale forutsetningene. Det er viktig å følge vanningsforbud som innføres, slik at det blir vann til alle. Selv om planter er høyt verdsatt, er det selvsagt viktigere med rent drikkevann, vann til matlaging og dusjing. 

Hvilke regler som gjelder når det er vanningsforbud eller -restriksjoner varierer, som regel er det kommunen som styrer dette. Forbudet kan for eksempel innebære at det ikke er tillatt å bruke spreder eller hageslange, men at man kan bruke vannkanne, det kan også gjelde i en begrenset tidsperiode, i bare deler av kommunen eller i et visst tidsrom på døgnet. Følg med på informasjon fra kommunen der du bor, så vet du hva som gjelder for deg. 

Tips om hvordan du får plantene til å overleve vanningsforbudet

Mye handler om å ta vare på vannet man faktisk har, men også å sørge for at plantene har beste forutsetningene for å tåle lavere tilgang til vann. Dessuten er det viktig å vanne på riktig tid på døgnet, slik at det vannet du så flittig har spart opp ikke fordamper før de når planterøttene. 

Lag skygge for plantene

Planter i potter kan du flytte til skyggen enkelt, eventuelt inn i huset om det er svalere der. Når det gjelder planter i hagen, kan du lage skygge for de som står midt i solsteiken med en parasoll eller liknende, slik at jorden ikke tørker ut så fort. 

Unngå synlig jord

Hvis jorden rundt plantene er synlig, fordamper vannet raskere. Ved å dekke jorden til med organisk materiale, for eksempel gressklipp, gammel halm, flis eller dekkbark, hjelper du jorden med å holde på fuktigheten lenger. Dette er like effektivt for planter i potter som for hageplanter.

Les også
Dekkdyrking – snarveien til nytt liv i jorden

Spar på dusjvannet

De fleste spyler ut en del vann i dusjen før varmtvannet kommer, dette er vann du kan ta vare på og bruke til vanning. Sett en bøtte ved dusjen, så blir det enkelt. Avhengig av hvilke produkter du bruker i dusjen, kan du til og med samle opp dusjvannet og bruke det. 

Samle regnvann

Et tips i kategorien «burde tenkt på dette før», hvis tørken allerede har kommet. Men det vil bli regn igjen, og det vil komme nye perioder med tørke, så å legge en plan for å samle opp regnvann er vel verdt innsatsen. Om det ikke er innført restriksjoner mot det, kan du samle opp regnvannet som treffer taket, det blir fort en del vann på ganske kort tid. Plasser tønner i hjørnene, ved nedløpsrennene, og husk lokk – både for å unngå ulykker og for å forhindre fordamping. 

Les også
Vann med regnvann – for både miljøet og lommeboken

La gressplenen vokse

Ikke klipp gresset kort når det er tørke! Jo kortere gress, jo større sjanse for at jorden og gressets røtter tørker ut og plenen blir tørr og gul. La heller gresset vokse seg lenger, slik at jord og røtter får skygge. På denne måten reduserer du fordampingen, og samtidig gir du røttene tid til å gro. Har du nylig klipt plenen, kan du lese mer om hvordan du kan utnytte gressklippet i hagen – blant annet for å redusere behovet for vanning av planter.

Ta vare på vann fra matlagingen

Koker du mat, har du næringsrikt kokevann som du kan ta vare på. Bare pass på at det ikke er salt i kokevannet, for det er ikke bra for plantene. Avkjøl vannet og bruk det deretter til vanning. 

Sett bokser og kanner ved vannkranene

Ved å plassere beholdere ved oppvaskbenken og på badet, kan du enkelt samle opp vannet du ellers bare spyler ned i avløpsrøret før du kommer i gang, for eksempel når du vasker hendene, pusser tennene (ikke la vannet renne mens du gjør det!), vasker opp og liknende. Om du vasker opp for hånd, kan du til og med spare på skyllevannet. 

Få røttene til å søke seg nedover

Vann heller sjelden og mye enn ofte og lite. Da trigger du røttene til å søke dypere ned i jorden, samtidig som du virkelig fukter jorden langt ned i bakken. Tenk også på å punktvanne, stikk munnstykket på hageslangen ned i jorda og vann hver plante grundig (når det er lov å bruke hageslangen, vel å merke). 

Utsett plantingen

Vent med å så gress, plante hekk og andre planter som krever mye vann til høsten, når det regner mer.

Når på døgnet skal jeg vanne?

Husk å vanne på kvelden eller tidlig på morgenkvisten. Vanner du når det er som varmest ut, fordamper mye av vannet før plantene kan dra nytte av det.

Når det kommer til tørke og vanning, gjelder det å tenke på neste sesong allerede nå. Begynn å samle regnvann tidlig på våren, så er du forberedt hvis vanningsforbudet kommer. Kanskje er det for sent for denne sesongen, men dette tipset er et av de aller viktigste – tenk langsiktig, det vil bli tørke igjen, kanskje ikke hvert år, men det er deilig å være forberedt når kommunen sier stopp og hageslangen må hvile.

Flere tips og råd

Du er her:


Ferievanner

5 pk, Grønn

7490
Les mer

Regntønne 200 L

200 L, Grå

1399,-
Les mer

Hagebøtte

10 L, Sølv

149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen