Uteplanter som tåler tørke

Er du lei av å vanne, eller er det vanningsforbud? Her tipser vi om planter som klarer seg bra selv om tørken kommer.

Uteplanter som tåler tørke

For med sommeren kommer den jo, varmen og tørken. Hvilke planter egner seg best i tørre miljøer? Les videre for å få våre beste tips.

Lettstelt hage med planter som tåler tørke

Klimaendringene har de siste årene gjort sommerregn til en litt mer upålitelig ressurs for hagen, og det er ikke alltid det er så enkelt å vanne, for eksempel når du er på ferie eller det er så tørt at det er innført restriksjoner på vanningen. Heldigvis finnes det mange planter som tåler tørke godt, og som stort sett klarer seg selv. Noen av dem kommer fra middelhavsområdene, men det finnes også mange nordiske planter som tåler tørke, for eksempel de som trives på fjell, i grus, sand eller varme sørvendt plasser – noen er til og med så hardføre at de kan vokse i grunne bergsprekker, for eksempel takløk og hjertebergblomst. 

Planter som tåler tørke og tiltrekker seg insekter 

Å hjelpe insekter med pollen og nektar blir stadig viktigere ettersom mange arter er utrydningstruet. Blant de tørkebestandige plantene finnes det mange vakre blomster som inviterer bier, sommerfugler og andre insekter på en sårt tiltrengt buffet. Her er noen av dem: 

 • Kuletistel 
  Denne dekorative blå og ballformede blomsten har vakre sølvaktige blader som vitner om at den tåler tørke godt. Kuletistel settes pris på av mange nyttige insekter og kan dessuten tørkes og brukes som evighetsblomster. 
 • Ryllik 
  Rylliken blomstrer i gult, rosa, rødt eller hvitt og har den store fordelen at den vokser nesten overalt og blomstrer hele sommeren. Denne elskes av nyttige rovinsekter, sommerfugler og andre pollinatorer. 
 • Solhatt 
  Denne stauden er høyt elsket av sommerfugler og passer også som snittblomst. Solhatt finnes i vakre nyanser av rosa, lilla, hvitt, aprikos og til og med grønt. Det sies også at den har legende egenskaper. 
 • Aksveronika 
  Med lansettliknende blå, lilla eller hvite blomster i tuer er aksveronika høyt verdsatt blant bier og sommerfugler. Denne blomsten er velegnet for grushager, stenpartier og blomsterbed.  
 • Prydkattemynte 
  Nydelig lilla blomst som humler og bier er spesielt glad i. Beskjær den på våren og etter første blomstring for å forlenge sesongen.

Les også
Sommerbalkonger i sol og skygge

Spiselige planter som tåler tørke 

Spiselige planter er alltid morsomt, og mange av plantene i krydderhagen lever dessuten godt med tørke. De fleste passer i en solrik del av hagen og i sandblandet jord. Kanskje du vil lage en liten urtehage? 

 • Rosmarin 
  Middelhavsområdets paradekrydder, rosmarin, trives utmerket på tørre og solfylte steder, men må tas med inn og oppbevares frostfritt gjennom vinteren. 
 • Lavendel 
  Denne velduftende blomsten klarer seg en god stund uten vanning, lavendel er dessuten høyt elsket av pollinatorer og en plante som kan brukes til mye
 • Kryptimian
  En lav markdekker med god lukt og små lilla, hvite eller rosa blomster. Timian setter pris på mye sol og en sandholdig, næringsfattig jord.  
 • Kryddersalvie
  Med sine blålilla oppreise blomster, takler kryddersalvien tørre forhold og den kan til og med overvintre ute i de varmere delene av landet. Av alle typer salvie, er det nettopp kryddersalvie som brukes i matlaging. 
 • Hjertebergblomst
  En trofast markdekker som er i stand til å vokse i svært karrige miljøer, for eksempel i jordfattige bergsprekker. Hjertebergblomsten får klokkeliknende rosa blomster og høye stengler som mange av oss husker fra bestemors og oldemors hager.
 • Takløk
  Der det er skikkelig tørt og ikke noe annet vil vokser, er det verdt å prøve takløk. Den vokser gjerne i fjellsprekker, siden rotsystemet er veldig grunt og krever veldig lite vann.

Les også
Lær av historiens gamle mestere – lag en duftende urtehage

Blomster som tåler tørke og salt vind 

Bor du ved sjøen, eller har du en hytte der, kan disse blomstene vær vel verdt et forsøk. 

 • Fjørekoll 
  Denne blomsten får små, tette blomsterklaser i rosa, lilla eller hvitt og er vakker både i bed og på steinete områder. Siden den tåler salt vind, er den spesielt godt egnet på tomter nær havet. 
 • Krypmalurt 
  Tåler salt havbris og danner en pute av flikete blader og gule blomster. 
 • Fjærnellik 
  Et annet utmerket valg for havsnære tomter, som blomstrer i rosa eller hvitt og dessuten kan spises.  

For å øke sjansene for at plantene dine overlever, er det viktig å velge riktige plante til rett sted. Plant ting som kan overvintre der du bor (sjekk herdighetssonen eller bokstavmerkingen på stauder), plasser planter som liker sol i solen og planter som liker skygge i skyggen, og velg riktig jord til plantene – følger du disse rådene, blir veien til en blomstrende hage mye lettere. Et godt tips er å ta en titt på hagene til naboene, hvilke planter trives der? Det kan gi deg en pekepinn på hva som kan vokse seg stort og fint også hjemme hos deg.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådDin handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen