Tenk på dette når du kjøper utepotter

Skal du kjøpe potter til utendørsbruk? Sørg for at du velger potter som passer for dine behov, både når det kommer til funksjonalitet og utseende.

Tenk på dette når du kjøper utepotter

Å ha uteplanter i potter er både fint og praktisk på mange måter. Du kan enkelt flytte rundt på plantene i hagen, på balkongen eller uteplassen – uansett om det er for å beskytte plantene mot vær og vind eller for å møblere om og gi plassen et løft. Har du planter ute som må overvintres inne, er det enklere å flytte dem inn om de allerede står i potter.

Men det gjelder å ha tungen rett i munnen når du kjøper utepotter. Ulike materialer har ulik holdbarhet, og skal pottene stå ute over vinteren er det også viktig å kjenne til hvordan utepottene merkes for å indikere hva de tåler av frost.

Potter utendørs

Vær og vind kan forårsake skade eller påvirke pottenes tekniske levetid. Hvis pottene skal stå ute, er det derfor lurt å velge en potte som er laget for å tåle været og klimaet der du bor, uansett om det er regn, frost, is, UV-ståler (sol) eller vind.

Lette potter blåser fortere overende og risikerer å sprekke, mens tunge potter i stedet er vanskeligere å flytte rundt på.

Ta en titt på plassen du har tenkt til å ha pottene på. Er stedet beskyttet for vind? Finnes det tak som du kan flytte pottene under om vinteren?

Farge og form er selvsagt også viktig å ta hensyn til. Utepotter, som innepotter, finnes i et bredt spekter av ulike design. De kan være runde, rektangulære og kvadratiske, i tillegg har du for eksempel ampler som du kan henge opp og jordbærpotter med flere åpninger på sidene. Pottene kan være håndlagde eller håndmalte også, for å nevne noe.

Men potter skiller seg også fra hverandre når det kommer til funksjon. Selvvanningspotter er et eksempel på dette, og disse er spesielt praktiske om du vil slippe å vanne så ofte. Det finnes også selvvanningsinnsatser som du kan sette inn i dine vanlige potter, for å oppnå noe av den samme nytten.

Hvilke utepotter du velger bør være basert på både funksjon og personlig smak.

Sjekkliste for valg av utepotter

  • Hull i bunnen
    Pass på at det er dreneringshull i bunnen av potten, slik at overflødig vann kan renne ut. Hvis det ikke er hull i bunnen, risikerer du at potten går i stykker om det blir minusgrader – etter at planten som står i potten blir stående i vann i den varme årstiden. Hvis det ikke er hull i potten fra før, kan du bore dine egne i de fleste typer potter.
  • Frostbestandig eller frostsikker
    Potter som skal stå utendørs, bør i det minste være frostbestandige om du vil ha dem ute hele sesongen. Men frostbestandige potter tåler som regel ikke å ha planter og jord i seg gjennom vinteren. Ønsker du ha å pottene i bruk ute året rundt, bør du i stedet se etter en frostsikker potte. Frostsikre potter er heller ingen garanti mot frostskader, men disse pottene er konstruert for å klare å stå ute med jord og plante gjennom vinteren – så sant du følger anvisningene. Frostsikre potter bør likevel plasseres under tok om vinteren, og jorden i dem skal ikke være våt – fuktig jord som fryser utvider seg og kan skade potten.
  • Plassering
    I den varme årstiden bør du sørge for at overflødig vann kan renne ut av potten. Hvis potten står rett på et tett underlag, kan planten bli stående i vann. Plasser potten forhøyet, på en pottetralle, på potteføtter eller på et pottefat som gjør at vannet kan renne ut av dreneringshullet i bunnen. Du kan også bruke ting du allerede har tilgjengelig for å få potten litt opp fra underlaget, for eksempel noen steiner eller biter av tre. Om vinteren bør potten flyttes inn under tak.
  • Størrelse
    Hvor stor potte du trenger, avhenger av hva du skal plante i den. For sesongplanter er ikke størrelsen det viktigste. Men hvis du skal plante større planter i potter, for eksempel busker og trær som skal leve i potten gjennom flere sesonger, bør du velge en stor potte! Større potter gjør det mulig for rotsystemet å utvikles bedre, samtidig som det også blir lettere å holde et jevnt nivå på vannet i potten. Det gjør også at planten klarer seg i en lengre periode uten stell. Tenk også på at planter i potter ikke har like god beskyttelse gjennom vinteren, sammenliknet med planter som er plantet rett ned i bakken. Det kan derfor være lurt å velge en variant av treet eller busken som tåler å stå i minst én herdighetssone over der du bor. Velg en som tåler H5 om du bor i H4, for eksempel. Det finnes ingen garanti for at plantene overlever vinteren i potten, men med de rette forholdsreglene har du oddsen på din side.
  • Funksjoner
    Noen potter kommer med en plugg i bunnen, som gjør at du kan velge om den skal fungere som utepotte eller innepotte – for å tette igjen potten putter du rett og slett pluggen i.
  • Lecakuler
    Før du fyller potten med jord, er det lurt å legge noen cm med lecakuler i bunnen, slik at dreneringen blir enda bedre. For at ikke jorden du legger på toppen skal fylle igjen rommene mellom kulene, kan det være ekstra smart å legge en vekstduk mellom lecakulene og jorden.

Utepotter i ulike materialer

Potter i keramikk er laget av leire som formes og deretter brennes i en ovn. Det finnes ulike typer leirpotter, alt fra terrakotta og porselen til potter av fiberleire. Merk deg at keramikkpotter kan være følsomme for frost og støt.

Betongpotter er laget av sement som har blitt formet og deretter fått herde til betong. På grunn av vekten, tåler betongpotter mye vind. Det finnes imidlertid også lettvektsbetong som veier betydelig mindre. Betongpotter tåler også frost relativt godt, så sant de er tilpasset til det og behandles på riktig måte – se sjekklisten over.

Potter av plast kan være alt fra rottingpotter til vanlige tradisjonelle plastpotter i polypropylen. Slike potter kan være UV-behandlet for å tåle solstrålene bedre, eller de kan være laget av materialer som gjør at de tåler frost ekstra godt. De kan også skille seg fra hverandre på andre punkter, for eksempel miljøvennlighet – vi har for eksempel potter som er laget av resirkulert plast.

Det finnes også potter av metall og støpejern, for eksempel cortenstål, sink og liknende. Metallpotter tåler som regel kulde godt, men kan derimot få problemer med korrosjon og rust. Bor du ved havet, er risikoen for korrosjon ekstra stor, på grunn av saltvannet. På sommeren blir metallpotter som står i solen veldig varme, noe som kan bidra til at jorden tørker fortere ut og at plantene i verste fall tar skade av det.

Se vårt store utvalg av utepotter

Flere tips og råd



Kurv Edith

Ø27 cm, Grå

129,-
Les mer

Kurv Edith

Ø18 cm, Grå

9990
Les mer

Kurv Edith

Ø21 cm, Grå

7990
Les mer

Potte Joel

Ø40,5 cm, Grå

899,-
Les mer

Potte Joel

Ø29 cm, Grå

699,-
Les mer

Potte Joel

Ø55 cm, Grå

1999,-
Les mer

Potte Capi

Ø42 cm, Grå

999,-
Les mer
Potte Kyoto
50%

Potte Kyoto

Ø23 cm, Svart

12450 249,-
Les mer
Potte Kyoto
50%

Potte Kyoto

Ø16 cm, Svart

9950 199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen