Vårløk – alt du trenger å vite om høstblomstrende løk

Vårløk plantes om våren og blomstrer om høsten, og utgjør dermed en fargerik avslutning på hagesesongen. Her tar vi en titt på populære sorter og gir deg de beste rådene for planting og stell.

Vårløk – alt du trenger å vite om høstblomstrende løk

Når høsten nærmer seg, er det på tide for vårløkene å skinne. Men arbeidet gjør du på våren, for det er da du planter høstblomstrende vårløk. Husk å velge vårløk som blomstrer både tidlig og sent, så blir det frodig og fint gjennom hele høsten. Plant dem gjerne i potter, slik at du kan flytte dem rundt der de passer best.

Tips! Hvis du kombinerer vårløk (som blomstrer på høsten) med høstløk (som blomstrer på våren), kan du få en fargerik hage som endrer og utvikler seg med årstidene. 

Populære sorter vårløk

 • Dahlia (georgine)
  En storslagen høstblomst, kjent for sine imponerende, fargerike blomsterhoder som lyser opp hagen til senhøsten.
 • Lilje
  Kjent for sine store, ofte duftende blomster i mange farger og former. En favoritt for sensommer- og tidlig høstblomstring.
 • Gladiol
  Gladioler er klassikere i sensommerhagen. De finnes i mange forskjellige farger og gir en oppfriskning i bed og buketter.
 • Høstkrokus
  Høstkrokuser byr på livlige farger og er utmerkede valg for de som ønsker å forlenge blomstringssesongen i hagen.
 • Ranunkel
  Gir hagen et snev av eleganse med sine lag på lag av kronblader, blomstrer på sensommeren og tidlig høst.
 • Begonia
  Denne allsidige planten fortsetter å blomstre inn i høsten og tilbyr en fargerik kontrast mot høstens mer dempede toner.

Se vårt utvalg av vårløk
    

Slik planter du vårløk

Vårløk plantes om våren og blomstrer først om høsten. Mange vårløk er egentlig knoller (som dahlia og ranunkel) og kan med fordel bløtlegges slik at de sveller litt før planting. Vårløk trives i godt drenert jord som ikke holder på for mye vann, og i sol til halvskygge.

Plant om våren, når faren for frost er over, da får plantene tid til å etablere seg i løpet av sommeren og forberede seg for høstblomstring. Vil du at vårløken skal gå i blomst ekstra tidlig, kan du forspire innendørs. Det kan være gunstig, spesielt for mange dahlia-sorter. Bor du lenger nord, er det ellers fare for at de ikke rekker å blomstre før frosten kommer om høsten.

Plant 2–3 ganger så dypt som løkens høyde, og la det være cirka 10–15 cm mellom løkene.Kombiner løk med ulik blomstringstid for kontinuerlig blomstring i bed og potter. Plant dem i lag for at de skal avløse hverandre.
    

Stelletips for vårløk

 • Vanning
  Om sommeren, når plantene vokser, bør de vannes jevnlig – spesielt i tørre perioder.
 • Gjødsling
  Gjødsel kan være gunstig for å fremme god vekst og blomstring. Bruk en balansert gjødsel tidlig på sommeren for å støtte plantenes utvikling.
 • Overvåke og beskytte
  Hold et øye med løkene dine for tegn på skadedyr eller sykdommer. Noen vårløker kan trenge beskyttelse mot gnagere og andre dyr.
 • Forberedelse for blomstring
  Når høsten nærmer seg, kan du redusere vanningen i takt med at temperaturen synker, men sørg for at jorden ikke blir helt tørr.
 • Etter blomstring
  Når blomstene har visnet, klipp av blomsterstilkene, men la løkens blader være igjen så lenge de er grønne. Bladene hjelper til med å samle energi i løken for neste vekstsesong. Hvis plantene ikke er hardføre der du bor, kan du grave opp knollene og oppbevare dem tørt og kjølig.

   

Flere tips og råd


TIPS FRA EKSPERTEN

 • Nadja – hortonom, landskapsplanlegger og kundeservicemedarbeider hos Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter, spesielt klatreplanter som philodendron og monstera.

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.Ranunkel miks ‘Peony Pink’
Medlem 4 for 3

Ranunkel miks ‘Peony Pink’

20 pk, Flerfarget

9990
Les mer
Dekorativ georgine ‘Otto’s Thrill’
Medlem 4 for 3

Dekorativ georgine ‘Otto’s Thrill’

2 pk, Rosa

7990
Les mer
Ranunkel miks
Medlem 4 for 3

Ranunkel miks

Flerfarget

2990
Les mer
Astilbe Miks
Medlem 4 for 3

Astilbe Miks

5 pk, Flerfarget

9990
Les mer
Dahlia 'Strawberry Cream'
Medlem 4 for 3

Dahlia 'Strawberry Cream'

2 pk, Rosa

7990
Les mer
Ranunkel miks ‘Pastel Peonies’
Medlem 4 for 3

Ranunkel miks ‘Pastel Peonies’

20 pk, Flerfarget

7990
Les mer
Dekorativ georgine miks
Medlem 4 for 3

Dekorativ georgine miks

5 pk, Flerfarget

9990
Les mer
Georgine 'Zingaro'
Medlem 4 for 3

Georgine 'Zingaro'

Rosa

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen